SOS Børnebyernes arbejde bidrager til at indsatsen for at opfylde en lang række af Verdensmålene. Vi kæmper især for de mål, der er vigtigst for børn uden forældreomsorg og udsatte familier. Når du støtter SOS Børnebyerne, bidrager du til, at vi kan fortsætte arbejdet. Her kan du læse om fem af de Verdensmål, som vi især fokuserer på.
Når du støtter SOS Børnebyerne, gør du mere end at give børn en tryg barndom. Du er også med til at sikre, at vi kommer i mål med Verdensmålene.
Foto: Chilie Orloff
Verdensmål 1: Afskaf fattigdom
Fattigdom er én af de hyppigste grunde til, at familier går i opløsning og børn mister forældreomsorg. Mange børn kunne blive hos deres egne familier, hvis ikke fattigdom og manglende sociale sikkerhedsnet gjorde det umuligt. Derfor hjælper SOS Børnebyerne udsatte familier med at bryde den onde fattigdomscirkel, så de kan blive sammen.
Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse
Børn, der står uden forældreomsorg, er i særlig risiko for ikke at få den skolegang og uddannelse, alle børn har ret til. Og selv hvis de kommer i skole, er de i højere risiko for at gå ud af skolen i utide. SOS Børnebyerne hjælper udsatte børn og unge med adgang til kvalitetsuddannelse, helt fra børnehave og indskoling til professionsuddannelse og forberedelse til arbejdsmarkedet.
Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Arbejdsløshed eller ustabile, dårligt betalte jobs kan ødelægge udsatte familiers evne til at forsørge deres børn – eller marginalisere udsatte unge. Og selvom en enlig, udsat forælder finder et stabilt arbejde, kan det være svært at finde pasning til børnene. SOS Børnebyerne arbejder for, at sårbare familier og unge får adgang til for eksempel erhvervsuddannelse, mentorordninger eller låne-sparegrupper samt hjælp til at komme i arbejde og forbedre deres levevilkår.
Jobskabelse
Unge i Guinea Bissau får støtte til erhvervsuddannelse, som giver gode jobmuligheder. Her er et hold i gang med at lære at give fodbehandlinger.
Verdensmål 10: Mindre ulighed
Børn og unge uden voksenomsorg har ofte langt ringere sikkerhed for, at deres rettigheder bliver overholdt. Derfor risikerer de ikke at kunne få lægehjælp, uddannelse, sund mad og gode sociale relationer. SOS Børnebyerne arbejder for at sikre lige rettigheder og social inklusion for udsatte børn og unge. Vi støtter også udsatte familier i at bryde den sociale arv, så kommende generationer kan deltage aktivt og på lige fod i deres samfund.
Verdensmål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Børn og unge, der ikke har en tryg, ansvarlig voksen til at passe på sig, er i særlig grad i risiko for at opleve omsorgssvigt, overgreb, vold eller misbrug. Og børn og unge, der har oplevet vold eller overgreb, er i risiko for selv at gentage mønstrene. SOS Børnebyerne arbejder for børn og unges beskyttelse og rettigheder og styrker udsatte familier – og vi sætter fokus på de faktorer, der bringer børn og unge i fare for vold og overgreb.
Ret til medbestemmelse
Fasika leder et møde i børne- og ungdomsparlamentet i børnebyen