Børns rettigheder
Alle børn har ret til at have det godt
For at sikre børns rettigheder er alle verdens lande undtagen USA blevet enige om et regelsæt, der definerer, hvordan alle børn og unge under 18 år skal beskyttes og behandles for at sikre, at alle børn og unge overalt i verden har de samme rettigheder.
Regelsættet trådte i kraft den 20. november 1989 og fik det officielle navn FN’s Konvention om Barnets Rettigheder, men er bedre kendt som Børnekonventionen. Konventionen er ikke en lov, som man kan dømmes efter ved en domstol, men det er regler, som landene har pligt til at efterleve og overholde.
Samtidig har alle landene også forpligtet sig til at udbrede viden og kendskab til konventionen, så alle ved, at børn har rettigheder. I mange lande er Børnekonventionen skrevet ind i lovgivningen, men det er den ikke i Danmark.
Børn uden forældreomsorg
Man vurderer, at der på verdensplan er mellem 140 og 220 millioner børn, der ikke har forældre, der kan tage sig af dem. I Østafrika har omkring ti procent af alle børn oplevet omsorgssvigt.
Pligt til at tage børn alvorligt
Når lande har svært ved at leve op til konventionen – blandt andet på grund af fattigdom eller konflikt – kan organisationer som SOS Børnebyerne hjælpe med at løfte opgaven. Det gælder for eksempel projekter, der skal fremme børns rettigheder i de lande, vi arbejder i.
Hvis børn oplever, at deres rettigheder ikke bliver overholdt, skal voksne tæt på barnet og landets myndigheder hjælpe.
FN’s Børnekomité kigger på, om det pågældende land lever op til løftet om at sikre børns rettigheder, som de står skrevet i konventionen. Hvis det ikke er tilfældet, kan FN’s Børnekomité stille krav om, hvordan myndighederne skal forbedre sig.
Nødvendig hjælp til udsatte børn
Når forældre ikke har mulighed for at tage sig af deres barn, kan SOS Børnebyerne træde til og arbejde for, at barnet får en tryg og kærlig opvækst.
Hvis barnet kan bo hos familiemedlemmer eller andre voksne, som de er trygge ved, er det oftest den bedste løsning. Det kan være bedsteforældre, ældre søskende eller en nabo. Familierne får hjælp gennem SOS Børnebyernes forebyggende arbejde, så de kan klare sig.
Hvis et barn ikke har nogle familiemedlemmer eller bekendte, som kan tage sig af barnet, kan de få et nyt hjem i en SOS-børneby.
Et oplyst grundlag
Både forældre og børn, som SOS Børnebyerne arbejder med, bliver oplyst om børns rettigheder, så børnene bliver behandlet ordentligt og kan føle sig trygge i hjemmet.
Forældrene bliver også undervist i, hvordan de kan blive bedre forældre og støtte deres børn i at bryde ud af fattigdom. Ikke alle forældre forstår, hvorfor uddannelse er vigtigt, fordi de ikke selv har gået i skole. Forældrene får også viden om, at de og deres børn har ret til støtte fra myndighederne, og hvordan de kan søge den støtte.
Udover at hjælpe udsatte børn og familier arbejder SOS Børnebyerne også for, at lande overholder Børnekonventionen. Når SOS Børnebyerne opdager, at børns rettigheder bliver overtrådt i et land, arbejder SOS Børnebyerne på at få myndighederne til at ændre på deres måde at gøre tingene på
Forebyggende arbejde med familier
SOS Børnebyerne hjælper blandt andet fattige og udsatte familier med at forbedre deres økonomi, så de kan opfylde deres børns grundlæggende rettigheder. Det kan for eksempel være hjælp til at starte en lille bod, hvor de sælger frugt og grønt, så de kan købe mad til deres børn og have råd til at sende dem i skole.