Åbenhed er en mærkesag for SOS Børnebyerne i Danmark
I SOS Børnebyerne Danmark fortæller vi åbent og ærligt om vores arbejde – også om de tilfælde, hvor det ikke er gået, som man kunne ønske. Vi ønsker at være åbne omkring de udfordringer og det store ansvar, der følger med, når man som SOS Børnebyerne overtager forældremyndigheden for udsatte og forældreløse børn.
Vi fortæller som udgangspunkt om de sager, vi får kendskab til i den danske afdeling af SOS Børnebyerne, når vi ved nok, til at kunne give en korrekt fremstilling af sagen. Faddere og bidragydere i de enkelte lande bliver kontaktet direkte via e-mail eller brev. Det er ikke alle sager, der vil blive lagt offentligt frem, da der i sager om misbrug af børn kan være hensyn til barnets ret til privatliv, der vejer tungere end vores princip om åbenhed. Vi oplyser aldrig i hvilken børneby, sagen har fundet sted, ligesom vi aldrig oplyser navnene på de involverede.
I tilfælde af korruption eller uhensigtsmæssig håndtering af midler kan sager falde under en nedre grænse, hvis der er tale om småbeløb. Hver sag ligger tilgængelig på hjemmesiden i et år.
Se vores politikker og rapporter
SOS Børnebyernes Code of Conduct for medarbejdere
SOS Children’s Villages Child Protection Policy
Læs mere om, hvordan vi beskytter børn under katastrofearbejde
Child Safeguarding Annual Report 2020/2021
Vores politik for anti-korruption og bedrag
Anti-Fraud and Anti-Corruption Guidelines
Anbragte børn er særligt udsatte
Anbragte børn kan have traumer, fordi de har været udsat for eller vidne til vold, overgreb eller svigt, enten i deres egne familier eller i tidligere anbringelser. Det betyder desværre, at nogle af vores børn er i risiko for at genopleve deres traumer, hvis noget omkring dem minder dem om oplevelserne – og dermed er de særligt sårbare.
En anden konsekvens kan være, at børn og unge, der ikke får tilstrækkelig hjælp til at bearbejde traumer som følge af vold og overgreb, vil være i risiko for selv at udøve vold og overgreb. Derfor skal vores medarbejdere i SOS Børnebyerne være fagligt og socialt rustede til at forebygge og bryde denne negative sociale spiral. Det er vigtigt, at vores medarbejdere tæt på børnene har redskaberne til at håndtere udadreagerende adfærd med indsigt og omsorg og for eksempel ikke selv tyr til verbal eller fysisk afstraffelse.
Generelt er der tale om svære sociale dynamikker og dermed en øget risiko for børn, der er anbragt uden for familien. Dette er også tilfældet i Danmark, og det er en velkendt faktor i arbejdet med socialt udsatte børn og unge herhjemme. Dette er også et vilkår for SOS Børnebyerne, der dermed har en særlig udfordring – især sammenlignet med andre ngo’er – fordi vi tager os af børnene 24 timer i døgnet, hele året rundt.
Derfor må vi konstant kigge indad og gøre vores yderste for, at vi er bedst muligt rustet til at sikre beskyttelse af børnene. Det sker blandt andet gennem rapporter udarbejdet af uafhængige eksperter, risikoanalyser, undervisning af børn og voksne i netop dette tema samt at vi har procedurer for, hvordan vi handler på de ulykkelige sager, hvor børns beskyttelse ikke har været tilstrækkelig.
SOS Børnebyernes whistle blower-kanal
SOS Børnebyerne oprettede i 2018 en whistleblower-kanal, som både børn og voksne har fri og nem adgang til. Kanalen er tilgængelig for alle på SOS Børnebyernes internationale site, og er oprettet for at sikre, at børn og unge nemt og fortroligt kan anmelde sager om misbrug, upassende opførsel eller mistanker om korruption
Andre kan også indberette sager ved at bruge disse formularer:
Mistanke om korruption kan indberettes via denne form.
Mistanke om brud på børns beskyttelse kan indberettes via denne form
Aktuelle sager i SOS Børnebyerne
Libanon – marts 2021
I Libanon har en børneby været ramt af to sager om seksuelle overgreb, fysisk overgreb og forsømmelse mod børn. Den ene sag er indrapporteret i 2014 og drejer sig om tilfælde af seksuelle overgreb begået af to SOS-medarbejdere mod tre børn fra en børneby. En undersøgelse i 2014 underbyggede anklagerne. På baggrund af undersøgelsen blev der udviklet en handlingsplan med anbefalinger. Det blev efterfølgende vurderet, at anbefalingerne ikke blev fulgt tilstrækkeligt, og derfor blev der i 2019 gennemført en kontrolundersøgelse. De to pågældende medarbejdere er ikke længere ansat i SOS Børnebyerne. Sagen er videregivet til de nationale myndigheder, og der pågår en retssag mod den ene.
Ofrene, som i dag er over 18 år, har modtaget hjælp siden 2015. De får fortsat psykologhjælp og økonomisk støtte af SOS Børnebyerne til uddannelse og leveomkostninger.
Under kontrolundersøgelsen kom det frem, at en højtstående medarbejder fra det nationale kontor i Libanon havde forsøgt at finde ud af, hvem der havde givet informationer, der fremstillede SOS Børnebyerne Libanon negativt. Samtidig havde nogle af medarbejdere følt sig truet. Den ledende medarbejder er blevet afskediget og har ikke længere lov til at besøge børnebyerne.
Under kontrolundersøgelsen blev en yderligere anklage indrapporteret. Sagen drejer sig om fysisk overgreb og forsømmelse begået af en SOS-mor mod fire børn i den samme SOS-familie fra 2016. Kontrolundersøgelsen var ikke i stand til at be- eller afkræfte anklagen, men rejste kritik af, at SOS Børnebyerne Libanon ikke havde tilstrækkelig orden i arbejdet med beskyttelse af børnene, herunder at det ikke er registreret, om den pågældende sag havde haft konsekvenser for SOS-moren. SOS-moren er nu blevet afskediget.
I maj 2020 blev der foretaget en ekstern psykologvurdering af de fire børn, som viser, at børnene er stabile og trygge i deres nuværende omgivelser i SOS-familien med en ny SOS-mor.
Guatemala – december 2021
I en børneby i Guatemala har der været tilfælde af seksuelle overgreb, fejl i processerne for de børn, der skulle genforenes med deres biologiske familie samt fejl i håndtering af sager om brud på børns beskyttelse. Som reaktion på anklagerne kontaktede regionskontoret for SOS Børnebyerne i Latinamerika en specialistorganisation for at få rådgivning. SOS Børnebyerne Guatemala blev efterfølgende anmodet om at:
- Foretage en vurdering og indsamle oplysninger vedrørende påstanden om trafficking/seksuelle overgreb mod et SOS-barn
- Sikre nødvendig støtte og beskyttelse til de angiveligt berørte personer
- Informere de relevante nationale myndigheder ud fra resultatet af vurderingen
- Samarbejde med ovennævnte specialistorganisation for at udforme en handlingsplan med henblik på at sikre en retfærdig rettergang og beskyttelse af de mulige ofre.
En SOS-medarbejder og en ung i SOS’ pleje blev anklaget for at stå bag de beskrevne tilfælde af seksuelle overgreb. Den unge blev desuden anklaget for at have begået andre tilfælde af seksuelle overgreb mod andre børn i børnebyen. Anklagerne om seksuelt misbrug efterforskes af politiet. Den tiltalte unge bor i dag i en SOS-bolig. Den tiltalte SOS-medarbejder forlod organisationen i begyndelsen af 2019.
Som konsekvens af de rapporterede tilfælde af seksuelt misbrug, anmodede den biologiske familie om at blive genforenet med tre unge i SOS Børnebyernes varetægt. Retten besluttede at pålægge SOS Børnebyerne Guatemala at give de tre unge, som blev genforenet med deres biologiske familie, psykologisk, uddannelsesmæssig og økonomisk støtte som kompensation for brud på børnenes beskyttelse samt krænkelser af deres rettigheder, mens de boede i børnebyen. Samtidig beordrede retten politiet til at undersøge de anmeldte tilfælde af seksuelt misbrug.
Genforeningen af de unge med deres biologiske familie fulgte imidlertid ikke SOS Børnebyernes procedure for reintegration. I den forbindelse blev det også rapporteret, at disse unge både brugte og distribuerede narkotika.
Derudover undlod SOS-personalet på børneby- og nationalt niveau, herunder medlemmer af den øverste ledelse, at følge de korrekte rapporterings- og svarprocedurer for brud på børnebeskyttelse. Tilfældene af seksuelt misbrug var endvidere ikke blevet indberettet til de nationale myndigheder.
SOS Børnebyerne Guatemala indsamlede oplysninger om påstanden om menneskehandel (seksuel udnyttelse) af et SOS-barn. Det barn, der angiveligt skulle være offeret, var i to tilfælde stukket af fra børnebyen, og der var mistanke om brug af stoffer. Efter barnet var stukket af for anden gang, rapporterede SOS Børnebyerne Guatemala dette til de nationale myndigheder, og en dommer afgav kendelse om, at barnet skulle genforenes med sin biologiske mor. Barnet endte med at bo på gaden, og herefter afgav dommeren i stedet kendelse om, at hun fremover skulle bo på et beskyttelsescenter for børn.
Regionskontoret for SOS Børnebyerne i Latinamerika bestilte en undersøgelse af de resterende anklager. For at sikre en retfærdig og uafhængig undersøgelsesproces, blev to anklagede SOS-medarbejdere i børnebyen suspenderet.
Undersøgelsen bekræftede, at flere SOS-medarbejdere på program- og nationalt niveau, herunder ledelsesmedlemmer på højeste niveau ikke reagerede rettidigt og tilstrækkeligt på anklagerne om seksuelt misbrug. Undersøgelsen bekræftede ligeledes klagen over uregelmæssigheder hos ledelsen af det lokale og nationale børnebeskyttelsesteam, herunder udeladelser i rapporterings- og svarprocedurerne. Det blev bekræftet, at der var begået fejl i processen med både forberedelse, opfølgning og støtte ved genforening af mindst 10 unge i tiden mellem 2019 og 2020. Det blev desuden bekræftet, at den tiltalte SOS-medarbejder var unøjagtig og udelod detaljerede oplysninger i sine rapporter til Regionskontoret for SOS Børnebyerne i Latinamerika.
Tre medarbejdere på det nationale kontor, inklusive et medlem af den øverste ledelse, er blevet afskediget. En handlingsplan samt en støtteplan for SOS Børnebyerne Guatemala er ved at blive implementeret. Der er nu ansat en ny national koordinator for børnebeskyttelse samt en ny national rådgiver for de enkelte børnebyer.
Regionskontoret for SOS Børnebyerne i Latinamerika har gennemført træning af personalet i børnebyen om rapportering og reaktionsprocedurer for sager om børnebeskyttelse. Handlingsplanen omfatter desuden psykologisk støtte til de tidligere SOS-børn, som var ofre for seksuelt misbrug og senere blev genforenet med deres familier.
Regionskontoret for SOS Børnebyerne i Latinamerika har med støtte fra en ekstern konsulent gennemført kurser for SOS Børnebyerne Guatemala og den pågældende børneby for bedre at kunne identificere tilfælde af seksuelt misbrug blandt jævnaldrende.
Som opfølgning følges ofrenes fremskridt nøje. Nogle af de børn, der er blevet genforenet med deres familie, har afsluttet deres terapi, og andre modtager fortsat psykosocial støtte. De børn, der stadig er i SOS Børnebyerne, modtager psykologhjælp.
Chile – december 2021
I SOS Børnebyerne Chile har der været en række anklager om fysisk, psykisk og seksuel vold samt forsømmelse mod børnene i to børnebyer samt i dertil knyttede ungdomshuse.
I en børneby blev der i 2018 indrapporteret en række anklager om historiske tilfælde af seksuelle overgreb begået af en SOS-medarbejder mod unge i ungdomshuset. SOS-medarbejderen blev umiddelbart efter fjernet fra sin stilling. Der blev indledt en undersøgelse ledet af en ekstern ekspert, der havde til formål at undersøge, om den anklagede SOS-medarbejder havde været involveret i flere, lignende tilfælde. Der blev ikke bekræftet yderligere tilfælde. Sagen blev meldt til de nationale myndigheder, og retsforfølgelsen af den anklagede pågår stadig. De unge, der er blevet udsat for overgreb, har fået tilbudt psykosocial støtte. Der er ligeledes udarbejdet langsigtede handlingsplaner, der skal sikre, at lignende sager ikke kan forekomme i fremtiden.
I en anden børneby i landet blev der i 2019 indrapporteret en række anklager om fysiske, psykiske og seksuelle overgreb samt omsorgssvigt. Undersøgelserne har fundet, at nogle af anklagerne var holdbare, mens andre anklager, ikke kunne bevises.
På baggrund af en anklage i januar 2019 indledte SOS Børnebyernes regionale kontor en undersøgelse. Den viste, at fire SOS-medarbejdere havde udsat 12 børn fra børnebyen for psykisk vold og omsorgssvigt. På baggrund af undersøgelsen blev tre SOS-medarbejdere afskediget. Sagen blev ligeledes anmeldt til de nationale myndigheder. På baggrund af sagerne blev der i april 2019 ansat en ny direktør for børnebyen.
Et barn indrapporterede i juni 2019 et seksuelt overgreb, angiveligt begået af et andet barn fra samme børneby. På baggrund af anklagen meldte SOS Børnebyerne Chile sagen til de nationale myndigheder og sendte en forespørgsel om at flytte barnet, der var under anklage. Da myndighederne endnu ikke har taget stilling til adskillelsen, bor børnene stadig i samme børneby. Barnet, der er anklaget, er under tæt supervision for at minimere eventuelle lignende sager. Begge børn og de involverede SOS-familier har fået psykosocial støtte. Derudover er der udarbejdet en handlingsplan for at forhindre, at lignende sager sker i fremtiden.
I en anden sag fra juni 2019 indrapporterede en SOS-medarbejder at have haft en konflikt med et barn fra børnebyen. Barnet anklagede herefter SOS-medarbejderen for at have været aggressiv i situationen. På baggrund af en undersøgelse gav SOS Børnebyerne Chile medarbejderen en advarsel, og i juli 2019 indgav den pågældende medarbejder sin opsigelse.
Guinea – december 2021
I SOS Børnebyerne Guinea har der været en række anklager om forsømmelse og omsorgssvigt i årene 2004-2019, hvor anklagerne er blevet indgivet, hvorefter SOS Børnebyernes regionskontor i Vestafrika har undersøgt sagerne.
Undersøgelsen bekræfter en anklage om, at Guineas socialministerium i 2004 uberettiget fjernede tre børn fra deres biologiske forældre i en alder af fire-fem år, hvorefter de blev anbragt på et børnehjem og senere indskrevet i en SOS-børneby, selvom de ikke levede op til kriterierne for en sådan anbringelse. 13 år senere blev to af disse børn genforenet med deres biologiske familie, og det tredje barn blev overført til et børnehjem, men processen for tilbagevenden var dårligt planlagt. Undersøgelsen viser, at SOS Børnebyerne ikke har været indblandet i den uberettigede anbringelse af børnene, men den rejser kritik af SOS Børnebyernes måde at reintegrere børnene med deres biologiske familier. De to ledende SOS-medarbejdere, der stod for reintegrationen, er ikke længere ansat i SOS Børnebyerne.
I samme børneby har undersøgelsen bekræftet en anklage om, at en ledende medarbejder uberettiget udmeldte to unge af ungdomshuset, da de var på ferie hos deres biologiske familie. De to unge bor nu fast hos deres biologiske familie og modtager økonomisk støtte fra SOS Børnebyerne.
I en anden børneby er en SOS-mor og en ledende medarbejder anklaget for forsømmelse. Et SOS-barn faldt ned fra et træ, mens hans SOS-mor ikke var til stede og børnene blev passet af en SOS-tante. En ambulance blev tilkaldt, men drengen døde på vej til hospitalet. Efterfølgende beordrede en ledende medarbejder andre medarbejdere i børnebyen til at hemmeligholde ulykken.
I samme børneby i en anden SOS-familie blev fem børn forsømt groft, hvilket bl.a. førte til, at de blev syge pga. dårlig hygiejne og nu er i lægebehandling, og en handlingsplan for dem er i gang. De ansvarlige er fire SOS-medarbejdere, inklusive børnenes SOS-mor og en ledende medarbejder. Tre af de ansvarlige medarbejdere kommer fra det nationale kontor i Guinea. De blev fundet skyldige i dårlig monitorering af børnebyen og i ikke at have reageret, selv om medarbejderne fik flere rapporter om problemerne i familien.
I et ungdomshus i samme børneby er fire SOS-medarbejdere fra det nationale kontor i Guinea anklaget for forsømmelse. I alt boede der syv drenge i det pågældende ungdomshus, hvoraf en forsvandt. Forsømmelsen bestod i dårlig vedligeholdelse af ungdomshuset og manglende støtte fra de medarbejdere, der skulle hjælpe drengene. Det vides stadig ikke, hvor den forsvundne dreng opholder sig. De fire medarbejdere blev fundet skyldige i at have holdt utilstrækkeligt opsyn med stedet og i ikke at have reageret, selv om de fik flere rapporter om problemerne i ungdomshuset.
Undersøgelsen viser også, at en SOS-medarbejder har haft ansat et barn på 13 år fra lokalsamfundet som hushjælp. Da det blev anmeldt til det nationale kontor, blev anklagen ikke taget alvorligt af de ledende medarbejdere. Efter anklagen blev rejst, vendte pigen hjem til sine forældre.
SOS Børnebyerne Guinea har sørget for psykologhjælp til både børn og SOS-mødre og har sørget for træning i psykosocial støtte til de medarbejdere, der tager sig af børnene. SOS Børnebyerne Guinea har øget antallet af besøg i børnebyens familiehuse, og hygiejneforholdene er nu blevet forbedret. Desuden er 34 SOS-mødre, fire undervisere, en sygeplejerske og tre lokale omsorgskoordinatorer blevet undervist i SOS Børnebyernes børnebeskyttelsespolitik og i, hvordan man rapporterer brud på beskyttelse samt håndtering af disse sager.
Undersøgelsens konklusioner har medført, at to SOS-mødre og en SOS-medarbejder er blevet afskediget, mens tre SOS-medarbejdere, herunder en ledende medarbejder, har modtaget en advarsel.
Nicaragua – december 2021
I et ungdomshus i en af børnebyerne i Nicaragua er en ung kvinde blevet udsat for seksuelle og psykiske overgreb af en SOS-medarbejder. Samtidig truede SOS-medarbejderen hende og andre fra samme ungdomshus til ikke at sige noget om overgrebene til andre.
Nicaraguas nationale lovgivning kræver, at man er i besiddelse af specifikke oplysninger, inden man melder sagen til myndighederne. Derfor besluttede programdirektøren at bede de lokale børnebeskyttelses-medarbejdere foretage en intern undersøgelse med det formål at indhente flere oplysninger og identificere eller udelukke andre former for misbrug. Den interne undersøgelse bekræftede anklagerne, og som resultat blev SOS-medarbejderen afskediget.
Den unge kvinde rapporterede hændelsen til de statslige myndigheder, og SOS Børnebyerne Nicaragua støttede og hjalp den unge kvinde i at anmelde sagen, der nu er under efterforskning. Den unge kvinde har nu desuden modtaget psykosocial støtte.
Honduras – december 2021
I en børneby i Honduras har en SOS-medarbejder udsat tre unge fra et ungdomshus for seksuel chikane og grove overgreb. SOS Børnebyerne Honduras har meldt sagen til politiet, der efterforsker alle tre sager, ligesom overgrebene er blevet rapporteret til de nationale børnebeskyttelsesmyndigheder.
SOS Børnebyerne Honduras har afskediget den pågældende medarbejder. De tre ofre får hjælp i form af psykosocial støtte, ligesom ofrenes SOS-mor også får støtte til at håndtere situationen. Programlederen på SOS Børnebyerne Honduras’ nationale kontor er desuden blevet afskediget på baggrund af disse sager.
Jordan – september 2021
I SOS Børnebyerne Jordan har der været en række anklager om fysisk, psykisk og seksuel vold, samt forsømmelse og krænkelser af børnenes ret til privatliv i børnebyer og ungdomshuse.
Anklagerne er indrapporteret i en periode fra 2015 til 2019. Anklagerne er løbende blevet undersøgt af SOS Børnebyerne Jordan samt SOS Børnebyernes regionale kontor. Den seneste undersøgelse blev gennemført i august 2019.
Undersøgelserne har fundet, at nogle af anklagerne var holdbare, mens andre anklager er blevet afvist. I alt er 30 sager anmeldt til de lokale myndigheder, som stadig undersøger sagerne.
I en børneby og det tilknyttede ungdomshus har der været en række anklager, der er blevet bekræftet.
I oktober 2015 kom en anklage frem vedrørende det ungdomshus, der er tilknyttet børnebyen. SOS Børnebyerne indledte en undersøgelse i 2015 og 2016, som bekræftede, at 15 unge var blevet udsat for seksuelle overgreb begået af andre unge i ungdomshuset samt af en SOS-medarbejder. SOS-medarbejderen blev afskediget i december 2015, og hele sagen blev anmeldt til de nationale myndigheder. Selvom der dengang blev gennemført en handlingsplan, der skulle forhindre lignende sager i fremtiden, var der i maj 2019 igen anklager om et seksuelt overgreb begået af en ung mod en anden ung fra samme ungdomshus. Denne sag er anmeldt til de nationale myndigheder, gerningsmanden bor ikke længere i ungdomshuset og bliver retsforfulgt.
Undersøgelsen bekræftede også en anklage fra juni 2017, hvor to børn fra børnebyen blev udsat for et seksuelt overgreb af en voksen uden tilknytning til SOS Børnebyerne. Gerningsmanden blev anmeldt til de nationale myndigheder og senere dømt for sine forbrydelser. Ligeledes blev to anklager fra april 2018 om seksuelle og psykiske overgreb og forsømmelse i børnebyen og ungdomshuset bekræftet. En af sagerne blev anmeldt til myndighederne, og gerningsmanden i denne sag blev også dømt. I den anden sag kunne det ikke lade sig gøre at føre en retssag mod den formodede gerningsmand på grund af manglende bevismateriale.
En anklage fra januar 2019 fra samme børneby er ligeledes bekræftet. I denne sag blev et barn udsat for fysisk overgreb af sin SOS-mor. SOS-morens ansættelsesforhold hos SOS Børnebyerne ophørte i februar 2019. I samme børneby blev direktøren afskediget på grund af en sag fra oktober 2019 om seksuel chikane mod en af de unge på stedet.
I en anden børneby i landet er en anklage fra marts 2019 blevet bekræftet. I denne sag er et barn blevet udsat for seksuelt overgreb af et andet barn fra børnebyen. I samme børneby bekræftede undersøgelsen en anklage fra juni 2019, om at der havde været flere historiske tilfælde af forsømmelse og psykiske overgreb. Alt pædagogisk personale fra den pågældende børneby blev afskediget, og en ny direktør for børnebyen er ansat på baggrund af undersøgelserne. De sager, der omfattede overtrædelser af national lovgivning, blev anmeldt til de nationale myndigheder.
Alle børn og unge, der har været udsat for overgreb, har fået tilbudt psykosocial støtte alt efter deres individuelle behov. Børn og unge i børnebyer og ungdomshuse har været på kursus i børns rettigheder, og hvad de skal gøre, hvis deres rettigheder ikke respekteres af andre børn eller voksne.
De ansatte i de pågældende børnebyer og ungdomshuse har været på kursus i børns rettigheder, beskyttelse og positive opdragelsesmetoder. Der er ligeledes udarbejdet handlingsplaner, der skal forbedre sikkerheden og styrke roller, ansvar og procedure i lignende sager.
Elfenbenskysten – september 2021
I Elfenbenskysten har der været flere tilfælde af fysiske, psykiske og seksuelle overgreb samt omsorgssvigt i både børnebyer og ungdomshuse. På baggrund af en anklage fra januar 2019 om en række af sådanne forhold blev der i april 2019 igangsat en undersøgelse af anklagerne. Undersøgelsen sluttede i maj 2019 og bekræftede anklagerne.
I alt har 60 børn og unge været forsømt eller udsat for fysisk og psykisk vold. Derudover er et barn i SOS Børnebyernes varetægt blevet udsat for et seksuelt overgreb af to voksne uden tilknytning til SOS Børnebyerne samt af to SOS-medarbejdere.
Alle børn og unge, der har oplevet svigt eller overgreb, har fået psykosocial støtte alt efter deres individuelle behov. Samtlige børn og unge i børnebyer og ungdomshuse er blevet undervist i børns rettigheder samt i hvad de skal gøre, hvis deres rettigheder ikke respekteres af andre børn eller voksne. De har også modtaget seksualundervisning og undervisning i reproduktiv sundhed.
SOS-mødrene og alle andre ansatte i SOS Børnebyerne i Elfenbenskysten har været på kursus i børns rettigheder, beskyttelse og positive opdragelsesmetoder. De har også modtaget seksualundervisning og undervisning i reproduktiv sundhed.
Som resultat af undersøgelsen er ansættelsesforholdet for fem medarbejdere afsluttet. Herudover var ansættelsesforholdet for yderligere fire medarbejdere, der havde været ansvarlige for svigt eller overgreb, ophørt før undersøgelsen blev indledt – og lokal lovgivning forhindrer, at disse medarbejdere kan sanktioneres yderligere.
SOS Børnebyerne Elfenbenskysten har anmeldt de ansvarlige til de nationale myndigheder, der stadig undersøger sagerne. På baggrund af undersøgelsen og i tæt samarbejde med en advokat har SOS Børnebyerne Elfenbenskysten valgt at retsforfølge to SOS-medarbejdere, to unge fra SOS Børnebyernes ungdomshus og en voksen uden tilknytning til SOS Børnebyerne.
Costa Rica – juni 2021
En medarbejder i et ungdomshus i Costa Rica er blevet afskediget på baggrund af en anklage fra 2020 om upassende, seksuel berøring af en af de unge fra ungdomshuset. Anklagen igangsatte en intern undersøgelse, der fandt anklagen valid og viste, at den pågældende medarbejder havde overtrådt SOS Børnebyernes Code of Conduct. Det kom senere frem, at to andre unge fra samme ungdomshus også havde været udsat for lignende upassende seksuel opførsel af den pågældende medarbejder i 2020.
Som resultat af undersøgelsen blev den pågældende medarbejder afskediget. Sagerne er videregivet til de nationale myndigheder, som har startet deres egen undersøgelse af sagen.
De tre unge har fået rådgivning og psykologhjælp. Samtlige ansatte i det pågældende ungdomshus og tilhørende børneby har fået indskærpet SOS Børnebyernes Code of Conduct samt øvrige retningslinjer og politikker for børns beskyttelse og omsorg. Der er ligeledes igangsat tiltag, der skal styrke roller, ansvar og procedure i lignende sager. Som et forebyggende tiltag har man i samarbejde med de unge i ungdomshuset set på at minimere risikoen for, at lignede tilfælde sker i fremtiden.
Vietnam – juni 2021
I Vietnam er en medarbejder i et ungdomshus blevet afskediget, da han i en periode fra 2016 til 2018 har misbrugt seks unge seksuelt.
På baggrund af en anklage i 2018 fra én af de unge igangsatte SOS Børnebyernes regionale kontor i Asien en uafhængig undersøgelse, der har bekræftet, at den pågældende medarbejder har udsat de seks unge for seksuelt misbrug, herunder upassende berøringer og seksuelt sprog.
Som resultat af den uafhængige undersøgelse blev den pågældende medarbejder afskediget i 2020. Sagen er videregivet til de nationale myndigheder, som har startet deres egen undersøgelse af sagen.
De seks unge har fået rådgivning og psykologhjælp. Samtlige ansatte i det pågældende ungdomshus og tilhørende børneby har fået indskærpet SOS Børnebyernes Code of Conduct samt øvrige retningslinjer og politikker for børns beskyttelse og omsorg. Der er ligeledes igangsat tiltag, der skal styrke indrapporteringen og proceduren i lignende sager, ligesom der er indført obligatoriske baggrundstjek og psykologiske test ved nyansættelser.
SOS Børnebyerne arbejder i 136 lande og territorier verden over fra Norge til Namibia. Siden SOS Børnebyernes grundlæggelse i 1945 har vi hjulpet mere end fire millioner børn. Lige nu vokser omkring 65.000 forældreløse og udsatte børn og unge op i en SOS-familie.
Foto: Gunter Bieringer