Åbenhed er en mærkesag for SOS Børnebyerne i Danmark
I SOS Børnebyerne Danmark fortæller vi åbent og ærligt om vores arbejde – også om de tilfælde, hvor det ikke er gået, som man kunne ønske. Vi ønsker at være åbne omkring de udfordringer og det store ansvar, der følger med, når man som SOS Børnebyerne overtager forældremyndigheden for udsatte og forældreløse børn.
Vi fortæller som udgangspunkt om de sager, vi får kendskab til i den danske afdeling af SOS Børnebyerne, når vi ved nok, til at kunne give en korrekt fremstilling af sagen. Faddere og bidragydere i de enkelte lande bliver kontaktet direkte via e-mail eller brev. Det er ikke alle sager, der vil blive lagt offentligt frem, da der i sager om misbrug af børn kan være hensyn til barnets ret til privatliv, der vejer tungere end vores princip om åbenhed. Vi oplyser aldrig i hvilken børneby, sagen har fundet sted, ligesom vi aldrig oplyser navnene på de involverede.
I tilfælde af korruption eller uhensigtsmæssig håndtering af midler kan sager falde under en nedre grænse, hvis der er tale om småbeløb. Hver sag ligger tilgængelig på hjemmesiden i et år.
Se vores politikker og rapporter
SOS Børnebyernes Code of Conduct for medarbejdere
SOS Children’s Villages Child Protection Policy
Læs mere om, hvordan vi beskytter børn under katastrofearbejde
Child Safeguarding Annual Report 2021/2022
Vores politik for anti-korruption og bedrag
Anti-Fraud and Anti-Corruption Guidelines
Anbragte børn er særligt udsatte
Anbragte børn kan have traumer, fordi de har været udsat for eller vidne til vold, overgreb eller svigt, enten i deres egne familier eller i tidligere anbringelser. Det betyder desværre, at nogle af vores børn er i risiko for at genopleve deres traumer, hvis noget omkring dem minder dem om oplevelserne – og dermed er de særligt sårbare.
En anden konsekvens kan være, at børn og unge, der ikke får tilstrækkelig hjælp til at bearbejde traumer som følge af vold og overgreb, vil være i risiko for selv at udøve vold og overgreb. Derfor skal vores medarbejdere i SOS Børnebyerne være fagligt og socialt rustede til at forebygge og bryde denne negative sociale spiral. Det er vigtigt, at vores medarbejdere tæt på børnene har redskaberne til at håndtere udadreagerende adfærd med indsigt og omsorg og for eksempel ikke selv tyr til verbal eller fysisk afstraffelse.
Generelt er der tale om svære sociale dynamikker og dermed en øget risiko for børn, der er anbragt uden for familien. Dette er også tilfældet i Danmark, og det er en velkendt faktor i arbejdet med socialt udsatte børn og unge herhjemme. Dette er også et vilkår for SOS Børnebyerne, der dermed har en særlig udfordring – især sammenlignet med andre ngo’er – fordi vi tager os af børnene 24 timer i døgnet, hele året rundt.
Derfor må vi konstant kigge indad og gøre vores yderste for, at vi er bedst muligt rustet til at sikre beskyttelse af børnene. Det sker blandt andet gennem rapporter udarbejdet af uafhængige eksperter, risikoanalyser, undervisning af børn og voksne i netop dette tema samt at vi har procedurer for, hvordan vi handler på de ulykkelige sager, hvor børns beskyttelse ikke har været tilstrækkelig.
SOS Børnebyernes whistle blower-kanal
SOS Børnebyerne oprettede i 2018 en whistleblower-kanal, som både børn og voksne har fri og nem adgang til. Kanalen er tilgængelig for alle på SOS Børnebyernes internationale site, og er oprettet for at sikre, at børn og unge nemt og fortroligt kan anmelde sager om misbrug, upassende opførsel eller mistanker om korruption
Andre kan også indberette sager ved at bruge disse formularer:
Mistanke om korruption kan indberettes via denne form.
Mistanke om brud på børns beskyttelse kan indberettes via denne form
Aktuelle sager i SOS Børnebyerne
Costa Rica – august 2023
Fire store børn og unge i en børneby i Costa Rica har i 2022 været udsat for seksuelt indhold, som en medarbejder med direkte ansvar for børnene har vist dem. Medarbejderen er blevet afskediget og meldt til politiet. Alle fire har fået en psykolog stillet til rådighed, og de har fået undervisning i sunde relationer, herunder seksuelle relationer svarende til deres alderstrin. SOS Børnebyernes politikker for beskyttelse af de børn, vi har ansvar for, og for hvordan man skal handle, hvis man opdager, at et barn mistrives, er, i forlængelse af sagen, blevet genopfrisket for alle medarbejderne.
I en anden børneby har to unge været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed, blandt andet kommentarerer og tilnærmelser, fra en medarbejder ansat i SOS Børnebyerne. Medarbejderen er blevet afskediget, og en retssag er i gang. De to unge har fået individuel psykologhjælp, og de har fået hjælp til at lave og følge op på en selvstændig udviklingsplan for deres egen uddannelse, boligsituation og generelle velbefindende.
Mexico – august 2023
I Mexico er en medarbejder i en ledende stilling blevet meldt til politiet efter at vedkommende har chikaneret to unge seksuelt i en børneby, ved at sende sms-beskeder med upassende og seksuelt indhold til dem. Medarbejderen bad efterfølgende de unge om at slette indholdet med det samme og forbød dem at vise beskederne til andre. Det skete i 2022. De to unge har fået hjælp til at politianmelde medarbejderen, og der nu kører en sag mod ham ved retten. De unge har også modtaget psykologhjælp og opbakning fra deres nærmeste omsorgspersoner i børnebyen. De er nu begge i proces med at fraflytte børnebyen, da de er klar til at stå på egne ben. Den pågældende medarbejder sagde sin stilling op, før SOS-organisationen i Mexico kunne nå at afskedige ham.
Gambia – august 2023
I Gambia er to sikkerhedsvagter i en børneby blevet afskediget og meldt til politiet, efter det blev opdaget, at de har udsat fire store børn og unge i børnebyen for gentagen seksuel chikane og uønsket berøring af seksuel karakter. Begge ansatte er blevet afskediget og meldt til politiet, og en retssag er indledt, men forventes at trække ud over flere år. SOS Børnebyerne i Gambia har nu opsat nye ansættelseskriterier samt styrket det obligatoriske baggrundstjek for alle nye sikkerhedsvagter.
Mali – august 2023
I Mali har der i perioden 2013-2017 været flere tilfælde af seksuelle overgreb samt fysisk og psykisk vold mod børn og unge i børnebyerne. Der er tale om i alt ni børn og unge, der har oplevet overgreb begået af seks ansatte i børnebyerne i Mali samt tre eksterne gerningspersoner. Fem af de involverede medarbejdere arbejder ikke længere for SOS Børnebyerne i Mali, og otte af gerningspersonerne er meldt til politiet.
Alle medarbejdere i SOS Børnebyerne i Mali har været på genopfriskningskurser i SOS Børnebyernes politikker for beskyttelse af børn, retningslinjer for beskyttelse og omsorg, organisationens Code of Conduct samt undervisning i seksuel sundhed og graviditet samt korrekt procedure for at håndtere og bistå unge i SOS Børnebyernes varetægt, der er blevet gravide.
Alle børn og unge tilknyttet børnebyerne i Mali har fået undervisning i børns rettigheder, SOS Børnebyernes politikker for beskyttelse af børn og sikring af rettigheder – og genopfrisket, hvordan man som barn eller ung kan melde det på en sikker måde, hvis man ikke trives, har oplevet noget grænseoverskridende eller ikke bliver behandlet godt af andre børn eller voksne.
Tunesien – august 2023
Siden 2020 har adskillige unge klaget over SOS Børnebyernes organisation i Tunesien, hvilket har resulteret i en omfattende undersøgelse på alle SOS Børnebyernes lokationer i landet. Undersøgelsen konkluderer, at 55 børn og unge har været udsat for brud på deres beskyttelse i børnebyerne, begået af 26 medarbejdere samt én ung person. Sagerne omfatter flere forskellige former for uacceptabel opførsel udvist af de involverede medarbejdere. Blandt andet flere tilfælde af verbal og fysisk vold mod børn og unge i børnebyerne, seks tilfælde af seksuelle overgreb, flere tilfælde af omsorgssvigt samt korruption.
På hovedkontoret i Tunesien har undersøgelsen konstateret mangelfulde politikker og procedurer, utilstrækkelige ansættelsesprocesser, høj personaleomsætning, uklar rollefordeling og manglende opfølgning på unge, der stadig støttes af organisationen.
Alle børn, der har været udsat for overgreb, modtager skræddersyet psykologhjælp, og alle har fået lavet en individuel plan for den nærmeste fremtid, så der hele tiden er fokus på deres t trivsel og udvikling. 21 personer er blevet afskediget eller opsagt, mens en enkelt selv har sagt op. De resterende fire medarbejdere er ansat i nye stillinger, hvor de ikke har direkte ansvar for børnene.
Et omfattende arbejde med at få hjulpet alle børn og unge bedst muligt samt en generel gennemgribende forbedring af organisationen foregår nu, gennem bl.a. et nyoprettet børneråd, møder om, hvem børnene kan gå til, hvis de har det svært og kurser for både børn og medarbejdere i børns ret til omsorg, tryghed og beskyttelse. Endelig er funktionen som ansvarlig for børnenes sikkerhed og velbefindende i SOS Børnebyerne i Tunesien desuden styrket markant.
Østrig/Nepal – marts 2023
En uafhængig specialkommission nedsat af SOS Børnebyerne i Østrig har efterforsket tidligere svigt på tværs af lande, hvor SOS Børnebyerne arbejder. Det er kommet frem, at en donor fra Østrig gennem en årrække, fra 2010-2014, har udsat otte børn for seksuelt misbrug i en børneby i Nepal. Donoren har givet store summer til udviklingen af børnebyen og af denne grund besøgte han ofte børnebyen, hvor han også overnattede. Det var i denne sammenhæng, at overgrebene fandt sted. I 2013 faciliterede børnebyen i Nepal i samarbejde med SOS Børnebyerne i Østrig, at en ung fra børnebyen rejste til Østrig for at bo hos donoren i tre uger på egen hånd, og dermed blev udsat for fare for seksuelle overgreb.
Forløbet udgør et klart brud på SOS Børnebyernes regler for besøg i børnebyen og for besøgendes omgang med børnene. SOS Børnebyernes besøgsregler fra 2006 beskriver, at donorer kun må besøge en børneby én dag ad gangen, og kun én dag om året. Det fremgår desuden, at besøgende donorer ikke er berettiget til at bo i børnebyen. I 2011 blev politikken opdateret, og i den nye udgave står blandt andet, at det ikke er tilladt for donorer at invitere børnene alene med ud af børnebyen, og at donorer ikke må bo i børnebyen i forbindelse med besøg.
Ledelsen i SOS Børnebyerne i Østrig og i SOS Børnebyerne i Nepal var fuldt bekendt med disse retningslinjer i 2013, men faciliterede alligevel besøget stik mod de gældende regler.
Det er desuden kommet frem, at donoren i 2014 også har været seksuelt nærgående over for fire børn i en børneby i Østrig, hvor personalet omgående reagerede, og fik donoren stoppet. Det udløste en påtale fra SOS Børnebyerne i Østrig, men resulterede hverken i, at donoren blev forment adgang til børnebyer, eller blev meldt til myndighederne, hvilket er i strid med SOS Børnebyernes internationale retningslinjer.
I begyndelsen af 2015 blev donoren forment adgang til børnebyen i Nepal og kunne dermed ikke længere komme i kontakt med børnene der. Men i strid SOS Børnebyernes regler blev sagen ikke bragt videre til myndighederne, hverken af SOS Børnebyerne Østrig eller organisationen i Nepal. SOS Børnebyerne i Østrig fortsatte desuden samarbejdet med donoren efter han var blevet forment adgang til børnebyerne i både Nepal og Østrig. Først da en tidligere ansat kontaktede den internationale organisation gennem dennes whistleblower-ordning i 2021, blev sagen taget op igen.
En efterforskning blev indledt af myndighederne i Østrig i 2021, men da donoren afgik ved døden i sommeren 2022 blev sagen droppet. Der foregår lige nu en intern undersøgelse af sagen i SOS Børnebyerne i Østrig. Den uafhængige specialkommission har specifikt efterforsket den østrigske organisations svigt i forbindelse med denne sag, og arbejdet med at kortlægge de præcise detaljer samt placering af ansvar pågår stadig.
SOS Børnebyerne fordømmer enhver form for vold og overgreb mod børn, og beklager dybt, at vi ikke har beskyttet børn og unge i det pågældende land godt nok. Hjælp til ofrene har vores største prioritet, og alle de berørte – nu voksne – børn, vi kender til, har fået og får støtte, blandt andet i form af psykologhjælp. Samtidig er en ny, opdateret besøgspolitik samt besøgsguide udviklet, og den er i tråd med specialkommissionens anbefalinger. Her fremgår det blandt andet, at faddere og øvrige eksterne, der besøger børnebyerne, altid skal være i følgeskab med en ansat i børnebyen, når de mødes med børnene, og at mødet som udgangspunkt altid foregår på børnebyens fællesarealer.
Rusland – februar 2023
SOS Børnebyerne er opmærksomme på, at 13 børn fra Ukraine er blevet anbragt hos plejefamilier i Rusland, som hører under de russiske sociale myndigheder, men får støtte med boliger og psykosocial bistand gennem SOS Børnebyerne i Rusland. De 13 børn har ikke tidligere haft nogen relation til SOS Børnebyerne.
Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, præcis hvordan børnene er kommet til Rusland. Det står heller ikke klart, om børnene kan være blevet flyttet fra Ukraine af de russiske myndigheder i strid med international lov. Men vi er som humanitær børneorganisation forpligtet til at hjælpe socialt udsatte børn, når vi bliver opmærksomme på, at der er et behov. Det centrale for SOS Børnebyerne er således, at vi altid er på børnenes side. Det gælder også i vanskelige kontekster, for eksempel når vi arbejder i lande eller regioner, hvor der er krige eller konflikter.
SOS Børnebyernes arbejde er baseret på FNs Børnekonvention og FNs retningslinjer for børneomsorg uden for hjemmet. Vi tager naturligvis situationen omkring de ukrainske børn yderst alvorligt, og lægger vægt på at sikre klarhed omkring forløbet og børnenes situation. Og vi bidrager med alt, hvad vi kan, for at sikre ordentlig varetagelse af børnenes tarv.
SOS Børnebyerne fordømmer såvel deportation af børn som ulovlige adoptioner, og det er vores klare opfattelse, at deportationer af børn skal efterforskes grundigt og uden forsinkelse af de relevante myndigheder. Og SOS Børnebyerne kan helt kategorisk afvise, at vi på nogen som helst måde har været involveret i deportationer eller tvangsadoptioner af ukrainske børn.
Siden krigens begyndelse har SOS Børnebyerne kontinuerligt hjulpet sårbare børn og familier i både Rusland og Ukraine. I løbet af 2022 har vi hjulpet mere end 275.000 børn og voksne, og vi har hjulpet med evakueringen af mere end 30.000 mennesker.
SOS Børnebyernes hovedfokus er altid at sikre, at børn i vores varetægt får den omsorg og beskyttelse, de har krav på.
Opdateret d. 28/2 2023
Vi er blevet opmærksomme på, at de 13 børns tilstedeværelse hos SOS Børnebyerne Rusland er blevet brugt til propaganda af den russiske stat. Blandt andet har den russiske ombudskvinde for børnerettigheder besøgt den børneby, hvor nogle af børnenes plejefamilier bor. Besøgets formål var at opnå politisk synlighed. Enhver form for propaganda er i strid med, hvad SOS Børnebyerne står for, og vi tager skarpt afstand fra brugen af børn, voksne eller SOS Børnebyernes faciliteter til sådanne formål.
SOS Børnebyerne behandler fortsat denne situation med den allerstørste alvor, og vores internationale organisation evaluerer lige nu nøje vores aktiviteter i landet for at få klarhed over situationen og eventuelle tiltag. Mens dette står på, har vi i SOS Børnebyerne i Danmark valgt midlertidigt at indefryse overførslerne af danske midler til SOS Børnebyerne i Rusland, indtil man har hørt deres side af sagen og kan være sikre på, at alle humanitære regler overholdes. Det er vigtigt at understrege, at SOS Børnebyerne i Rusland har midlerne til fortsat at passe godt på børnene, mens indefrysningen står på.
Opdateret d. 6/3 2023
Senatet i SOS Børnebyernes internationale føderation har per d. 2/3 2023 besluttet at indefryse al international funding til SOS Børnebyerne i Rusland med omgående virkning. Føderationen er desuden for nylig blevet informeret om, at SOS Børnebyerne i Rusland har modtaget statsfinansiering til at kunne støtte flere børn og familier fra Ukraine, der pt. befinder sig i Rusland. Læs føderationens udtalelse om sagen her (engelsk).
Vi følger op med yderligere information, så snart vi kan fortælle mere.
Tanzania – februar 2023
I Tanzania har der i en børneby i 2021 været situationer, hvor børn dels har leget lege af en bekymrende seksuel karakter, men hvor også deciderede overgreb af seksuel karakter blandt nogle af børnene har fundet sted. En intern undersøgelse bekræfter, at der eksisterer en seksualiseret kultur blandt børnene, og hvor de over for holdet bag undersøgelsen blandt andet har beskrevet hændelserne som noget, der bare sker, og hvor de ikke oplever, at de er blevet tvunget eller presset til at indgå i noget, de ikke følte sig trygge i, eller kunne mærke var forkert.
I samme børneby kom det i 2019 frem, at 16 børn havde været udsat for krænkelser, og – i nogle få, særligt grelle tilfælde – alvorlige seksuelle overgreb. Tre unge, der på det tidspunkt var bosat i børnebyen, stod bag overgrebene. De blev omgående fjernet fra børnebyen og meldt til politiet, og SOS Børnebyerne i Tanzania hjalp dem med blandt andet psykologhjælp og fandt nye steder til dem, hvor de kunne bo. De 16 børn modtog alle intensiv krisehjælp fra blandt andet psykologer, socialrådgivere og læger. Herefter har de haft forløb med individuel psykologhjælp, og der er blevet taget ekstra hånd om deres fysiske og mentale trivsel.
SOS Børnebyerne i Tanzania iværksatte efter denne sag en omfattende handlingsplan for at sikre samtlige børns trivsel i børnebyen. Planen blev godkendt af SOS Børnebyernes internationale enhed, der arbejder med beskyttelse af børn. Også SOS Børnebyerne i Danmark vurderede, at det var de rigtige tiltag, der blev sat i værk til gavn for børnene.
SOS Børnebyernes medarbejdere i Tanzania har samarbejdet med sociale myndigheder, det lokale hospital, socialrådgivere, en psykolog og eksterne konsulenter samt støtte fra SOS Børnebyernes internationale kontor om handlingsplanen, der blandt andet omfattede månedlige samtaler med alle ansatte tæt på børnene. Derudover gennemførte alle ansatte et kursus i at få øje på og handle korrekt på alle former for krænkelser og grænseoverskridende adfærd.
Alligevel opstod de ovenfor nævnte situationer i 2021. Derfor arbejdes der kontinuerligt og målrettet på at skabe varige forbedringer og sikre et trygt og godt miljø for børn og unge – blandt andet ved, at både børn og voksne igen får kurser i, hvordan man undgår overgreb mod børn, og hvad der er sund og respektfuld seksuel opførsel.
Nepal – december 2022
I SOS Børnebyernes organisation i Nepal har der været flere anklager, som strækker sig på tværs af organisationen, og som er undersøgt ad flere omgange. Anklagerne vedrører blandt andet korruption, dårlig ledelse og problemer i HR, men desværre også anklager om tilfælde af fysisk afstraffelse og psykisk vold, seksuelt misbrug og chikane af seksuel karakter.
De fleste anklager er der ikke fundet bevis for, efter at to undersøgelser er gennemført – det er blandt andet anklagerne om korruption, dårlig ledelse og HR-problemer, der ikke er fundet belæg for. Men desværre er der sager vedrørende børnene, som er blevet bekræftet i undersøgelserne.
Det drejer sig blandt andet om børnene i et familiehus i en børneby, hvor en ansat tæt på børnene i maj 2021 blev anklaget for at have brugt både psykisk og fysisk vold mod børnene i et familiehus. En intern undersøgelse fandt, at den ansatte har mentale problemer og er psykisk ustabil, og at det kom til udtryk i en uacceptabel tone og opførsel overfor børnene. Derfor flyttede en anden omsorgsperson ind hos børnene for at sikre, at de ikke led overlast, mens den syge ansatte blev sendt på sygeorlov. I januar 2022 gik den ansatte på tidlig pension, og børnene har fået den nye omsorgsperson, som de kender i forvejen, tilknyttet permanent til deres familiehus. Børnene har undervejs modtaget psykologhjælp og støtte.
En særlig task force er nedsat for at rydde op i Nepal. Det indebærer både at undersøge anklager, både historiske som nylige, men i høj grad også at sikre, at hele organisationen – både personale og børn og unge – styrkes i børns beskyttelse på tværs af børnebyer og programmer, sådan at alle forholdsregler er taget og efterlevet for at forhindre noget lignende sker igen. Herunder stiller man blandt andet skarpt på personalets kvalifikationer, efteruddannelse af særligt de ansatte tæt på børnene, uddannelse af børn i deres rettigheder og hvem de kan gå til, hvis de ikke har det godt derhjemme eller i skolen.
Togo – december 2022
I Togo afholdt man i 2020 en række gruppesamtaler med børn i børnebyerne, hvor de blandt andet fortalte om deres daglige liv og trivsel. På baggrund af børnenes udtalelser blev der igangsat en række nærmere undersøgelser af forholdene i børnebyerne i Togo, herunder en grundig undersøgelse foretaget af eksterne eksperter.
Konklusionen var desværre, at der havde været adskillige brud på SOS Børnebyernes regler om beskyttelse af børn i samtlige børnebyer i Togo. Sagerne fordeler sig i to kategorier, der går igen:
Den ene handler om, at medarbejdere tæt på børnene har straffet børnene med psykisk eller fysisk vold. I enkelte tilfælde har man også nægtet barnet mad som straf. I alt har ni medarbejdere tæt på børnene brudt SOS Børnebyernes regler for beskyttelse af børn.
Syv af disse medarbejdere er blevet afskediget og meldt til de lokale myndigheder, mens de to øvrige medarbejdere er flyttet til stillinger, hvor de ikke længere har ansvar for børn. Nye, kvalificerede omsorgspersoner er fundet til alle børnene.
Den anden kategori drejer sig om fysisk og psykisk vold børnene imellem, hvor børn i en række tilfælde har slået, sparket og mobbet hinanden. Dertil kommer nogle ganske få situationer, hvor større børn eller unge har krænket yngre børn seksuelt. I alt har 62 børn været udsat for brud på deres beskyttelse og rettigheder i Togo.
Togo er et af de sværeste steder i verden for børn at vokse op. Ifølge UNICEF har 92 procent af alle togolesiske børn mellem 1-14 oplevet psykisk eller fysisk vold i hjemmet, og fysisk afstraffelse anses som normalt i børneopdragelsen. Knapt 17.000 børn dør inden de er fyldt fem år, og kun 24 procent af en årgang begynder på en ungdomsuddannelse. Desværre må vi konstatere, at landets generelt vanskelige sociale forhold for børn også har påvirket den måde, børnebyerne i Togo har fungeret på, og at det ulykkeligvis har haft konsekvenser for børnenes velfærd. Det bliver der rettet op på nu.
Alle de berørte børn har fået hjælp, og alle er blevet vurderet af psykologer for at sikre, at de ville få psykologhjælp, hvis de havde behov for det. Samtlige børn, der havde behov for det, har modtaget og modtager stadig psykologisk bistand og terapi.
Alt personale – både administrativt og de, der arbejder direkte med børnene – har modtaget ekstra undervisning i SOS Børnebyernes regler og politikker for børns beskyttelse, SOS Børnebyernes Code of Conduct, og i hvordan man opdager og reagerer på mistanke om brud på vores regler om beskyttelse af børn. Alle medarbejdere tæt på børnene og alle unge i børnebyerne har deltaget i workshops om positiv opdragelse for at stoppe brugen af fysisk afstraffelse som opdragende element. Hertil kommer særlig træning i, hvordan man som omsorgspersonale håndterer og imødekommer kriser blandt de unge.
Alle børn og unge har deltaget i en workshop om, hvordan man indgår i sociale sammenhænge og relationer på en god måde, og respekterer andres grænser. Alle større børn og unge har også været på workshops, hvor de har arbejdet med temaer som seksualitet, seksuel sundhed og samtykke.
De lokale teams, der har ansvaret for børns beskyttelse, har fået nye medarbejdere på alle lokationer, og de skal udover at være børnenes fortrolige også stå for at udvikle en national strategi for forbedringer i SOS Børnebyernes omsorgstilbud for unge.
I alt er 14 medarbejdere blevet afskediget, herunder nationaldirektøren, som havde det overordnede ansvar for børnenes ve og vel – og der er blevet ansat nye folk i samtlige stillinger. Den nye nationaldirektør, programdirektør og børn og unge-koordinatoren for børn og ung får yderligere uddannelse i forebyggelse og opsyn med beskyttelse af børn og sikring af deres rettigheder.
Venezuela – november 2022
I en børneby i Venezuela er to ansatte nu blevet fyret, fordi de har opført sig upassende overfor to unge, der på tidspunktet stadig boede i børnebyen. Deres opførsel var af seksuel karakter.
De to unge har fået psykologhjælp, ligesom de har fået undervisning af en ekstern fagspecialist i, hvordan et sundt forhold og et sundt seksualliv kan være, og hvad der er det modsatte.
Begge medarbejdere er meldt til politiet, og SOS Børnebyerne har overdraget sagen til myndighederne.
Panama – august 2022
I sommeren 2021 offentliggjorde SOS Børnebyerne en større, uafhængig rapport – The International Child Safeguarding Review (ICSR) – om en række historiske sager, hvor børn i organisationens varetægt ikke var blevet beskyttet godt nok.
Nu har i alt 36 tidligere beboere i en børneby i Panama lagt sag an mod SOS Børnebyernes internationale organisation, med anklager om mishandling og omsorgssvigt, som angiveligt har fundet sted i 1980’erne og 1990’erne.
Siden SOS Børnebyernes internationale organisation blev opmærksom på anklagerne, har man bestræbt sig på at yde maksimal støtte til de berørte personer, samt at få draget konsekvenser overfor de ansvarlige. Det er – i overensstemmelse med SOS Børnebyernes politik for beskyttelse af børn – sket med den største alvor og omhu; de involveredes identitet og privatliv holdes strengt fortroligt og situationen er blevet indberettet til såvel Panamas myndigheder som landets ombudsmand.
SOS Børnebyerne er fuldt ud indstillet på at sikre størst mulig, individuel støtte til enhver, der måtte have oplevet svigt, f.eks. sundhedsfaglig hjælp, psykologbehandling og økonomisk støtte.
Siden maj 2021, hvor man på baggrund af ICSR-rapporten anerkendte og undskyldte for de historiske svigt, som rapporten beskrev, har SOS Børnebyernes internationale organisation og de mere end 130 landeorganisationer iværksat en omfattende handlingsplan for at forbedre børns beskyttelse i hele den globale organisation; såvel i det forebyggende arbejde som i børnebyer og andre plejeløsninger. Udover mange forebyggende tiltag er det en central del af planen at yde hurtig, individuel støtte til alle, der igennem tiden måtte have oplevet svigt, for at afhjælpe efterveerne af deres oplevelser, hjælpe dem til at opnå afklaring og sikre dem et bedre livsgrundlag.
En anden vigtig komponent i handlingsplanen var etableringen af en uafhængig, eksternt ledet ekspertkommission, som undersøger og behandler såvel historiske sager om svigt som nye sager, der måtte komme frem. Kommissionen er allerede med højeste prioritet i gang med at undersøge historiske svigt i Panama og SOS Børnebyernes internationale organisations rolle, herunder at sikre, at tidligere ledere i organisationen drages til ansvar for eventuelle svigt eller fejl.
Beskyttelse af børn og deres daglige, kontinuerlige trivsel er vores højeste prioritet. SOS Børnebyerne undskylder dybt overfor enhver, der måtte have oplevet ikke at blive taget alvorligt og få hjælp, da de bad om det, og organisationen samarbejder fuldt ud med de relevante myndigheder om efterforskningen af sådanne sager.
SOS Børnebyerne opfordrer alle, der har viden eller mistanke om utilstrækkelig beskyttelse af børn i SOS Børnebyernes varetægt – nu eller tidligere – til at henvende sig gennem organisationens whistleblower-ordning eller på childsafeguarding@sos-kd.org.
SOS Børnebyerne arbejder i 136 lande og territorier verden over fra Norge til Namibia. Siden SOS Børnebyernes grundlæggelse i 1945 har vi hjulpet mere end fire millioner børn. Lige nu vokser omkring 65.000 forældreløse og udsatte børn og unge op i en SOS-familie.
Foto: Gunter Bieringer