Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Med bare 200 kroner på lommen og et brændende ønske om at hjælpe forældreløse børn tog Hermann Gmeiner initiativet til den første SOS-børneby. Året var 1949, og fattigdommen i det krigshærgede Østrig var stor, især blandt de mange forældreløse og udsatte børn.

Arbejdede med krigens børn

Som soldat i Rusland, Finland og Ungarn oplevede Hermann Gmeiner selv krigens gru. Han reagerede voldsomt, da han så, hvordan børn mistede deres forældre til krigen, og hvor ensomme og isolerede de efterladte børn var.

Den første børneby

Den unge østriger var selv vokset op uden sin mor, og han blev mere og mere overbevist om, at hjælpen til de forældreløse først ville blive effektiv, når børnene fik deres eget hjem og en ny familie. De blev starten på SOS Børnebyerne og den første børneby i byen Imst i Østrig.
Derefter fik Hermann Gmeiner så travlt, at han opgav lægestudierne og helligede resten af sit liv til de forældreløse og sårbare børn.

SOS Børnebyerne i Danmark

I 1963 blev de første danskere opmærksomme på ideen om børnebyer til forældreløse børn, og i 1964 startede en gruppe frivillige foreningen ”Danske venner af SOS Børnebyerne” i København.

Det første egentlige kontor blev åbnet i 1976, og navnet ændret til SOS Børnebyerne i Danmark.

Se videoen ovenfor, hvor skuespiller og SOS-ambassadør Søren Pilmark fortæller SOS Børnebyernes fantastiske historie. I videoen kan du møde nogle af de børn, der har fået hjælp gennem årene, og de danskere, som hjalp.

Fakta

Om Hermann Gmeiner, SOS Børnebyernes grundlægger

  • Hermann Gmeiner bliver født 23. juni 1919.
  • Hans familie lever af landbrug i Vorarlberg i Østrig.
  • Fem år gammel mister Herman Gmeiner sin mor. Hans ældste søster, Elsa, overtager ansvaret for de yngste søskende.
  • Hermann Gmeiner får et stipendium til gymnasiet og læser senere til læge i Innsbruck.
  • Gmeiner starter i 1949 SOS Børnebyerne. Han bygger og leder selv den første børneby i Imst.
  • Herman Gmeiner har været indstillet til Nobels fredspris flere gange.