Lærervejledning “Drøm med verdens børn”
Materialet på denne side lægger op til, at eleverne får globalt udsyn og et indblik i andre børns livssituation. Ved at reflektere over, hvordan børn i andre lande lever og tænker, opnår eleverne også en dybere indsigt i deres egen hverdag og væren i verden. De hjælpes således på vej til at udvikle interkulturel kompetence, hvilket er en vigtig del af den almene dannelse.
Refleksionsspørgsmålene suppleres med nogle almendidaktiske, scenariebaserede aktiviteter, der engagerer eleverne ved at give dem mulighed for at dykke ned i en problemstilling, der vedrører deres hverdag, og komme med et kreativt bud på, hvordan denne problemstilling kan løses. Formålet med aktiviteterne er at give eleverne en fornemmelse af, at deres drømme kan konkretiseres og realiseres, samt at gøre eleverne bevidste om deres ret til medindflydelse.
Elevernes arbejde med refleksionsspørgsmålene og de scenariebaserede øvelser skal stilladseres af en lærer, der kan guide og understøtte elevernes læringsproces.
Undervisningsmaterialet “Drøm med verdens børn” er blevet til i forbindelse med Børnenes U-landskalender 2016 og er finansieret af Danida. Film og materiale er udviklet i samarbejde med SOS Børnebyernes ambassadør Mille Gori, bedre kendt som Motor Mille fra DR Ramasjang.
Billeder er taget af Lotte Ladegaard.
Drøm med verdens børn
Undervisningsmaterialet "Drøm med verdens børn" er blevet til på en tegneworkshop i Tanzania med SOS Børnebyernes ambassadør Mille Gori, bedre kendt som Motor Mille fra DR Ramasjang. Danida har finansieret projektet i forbindelse med Børnenes U-Landskalender 2016.
Om Børnenes U-landskalenderprojekt 2016
Børnenes U-landskalender 2016 støttede et projekt i en forstad til Tanzanias største by, Dar es Salaam. Her har SOS Børnebyerne sammen med SOS Børnebyerne Tanzania siden 2017 arbejdet for at give børn bedre mulighed for at lege og lære både i børnehaven og i indskolingen.
Udfordringerne i Tanzania er mange. Dar es Salaam er en af Afrikas hurtigst voksende storbyer, og det betyder, at alene i de fire år projektet har varet er antallet af elever fordoblet til ca. 20.000 elever på de 10 skoler, som projektet har haft fokus på. Myndighederne har svært ved at følge med, når der bliver behov for flere klasseværelser og skoletoiletter, ligesom der er stor mangel på lærere. Vi har set klassekvotienter på op mod 250 elever i klassen, hvilket både kan forklare, at elevernes læring begrænses, og at mange børn dropper ud af skolen.
Læs mere om SOS børnebyernes arbejde i Tanzania.
Leg og læring på skoleskemaet
Projektet har haft stort fokus på efteruddannelse af lærerne, skoleledere og skolebestyrelser, hvilket har banet vejen for at etablere ”double shift” på skolerne, så det blev muligt at opdele elever på flere klasser og dermed reducere klassekvotienten.
Over 400 børn, der var droppet ud af skolen, er blevet hjulpet tilbage igen gennem et intensivt undervisningsforløb. Leg og læring har været et gennemgående fokus for at gøre både undervisningen og skolegården bedre indrettet til børn. I dag har alle skolerne for eksempel fået skolebiblioteker, og skolernes børnehaver er blevet indrettet særligt til de små børn med både bøger og pædagogisk legetøj. Musik og kunst kom først på lærernes og siden også på børnenes skoleskema.
Tre af skolerne ligger lige op ad områdets mest befærdede vej og derfor blev projektet udvidet til også at arbejde med en sikker skolevej gennem uddannelse af skolepatruljer. Elevrådene har også fået hjælp til at stille krav til myndighederne om at anlægge bump på vejen ud for skolerne.
Urbaniseringen fortsætter og Dar es Salaam bliver ved med at vokse, men med hjælp fra Børnenes U-landskalender 2016 tages der i dag større hensyn til børns ret til udvikling og beskyttelse.
200 elever i én klasse
I Dar es Salaams fattige forstæder har skolerne svært ved at følge med det stigende elevtal. I nogle klasser er der op til 250 elever i ét lokale.