Om Omvendt Julekalender
Omvendt Julekalender handler om glæden ved at tænke på og gøre noget godt for andre end sig selv. For mange af os handler juletid om at lave lange ønskelister, spise chokoladejulekalendere og åbne pakker. Men med Omvendt Julekalender vender SOS Børnebyerne julen på hovedet.
Gennem korte film og refleksionsspørgsmål får danske elever udsyn og indblik i verdens børns vilkår, og med forslag til gode gerninger motiveres eleverne til at gøre noget godt for venner, familie og lokalsamfund.
Mange klasser får småpenge for deres gode gerninger – og derfor starter de deres egen indsamling til SOS Børnebyerne, som giver pengene videre til verdens mest udsatte børn.
I år er det 10. gang, Omvendt Julekalender løber af stablen. Og igen i år tager SOS Børnebyernes ambassadør Mille Gori børnene med på en rejse med masser af udsyn og indsigt. Mille vender julen på hovedet og beslutter sig for at lave en omvendt ønskeliste, hvor det ikke handler om fryden ved at få, men om glæden ved at give. Hver dag i december finder hun sammen med børn ude i verden frem til en god gerning, som kan komme på ønskelisten. I sin søgen efter gode gerninger kommer hun både ind på børns rettigheder, årsager til fattigdom, og hun bliver endda inviteret hele vejen til Albanien, hvor hun skal besøge to børn, der får hjælp af SOS Børnebyerne. Hver dag byder på en film ude fra verden. Filmene bakkes op af et refleksionsspørgsmål og et forslag til en god gerning, som klassen kan vælge at udføre.
Du bestemmer selv, hvor meget tid I bruger på materialet, men vi foreslår, at I bruger mellem et kvarter til en halv time på at se dagens film og reflektere over dagens spørgsmål i plenum eller grupper.
Hver film tager mellem 8-12 min.
Herudover opfordrer vi til at bruge noget tid på dagens gode gerning, som tager mellem et kvarter til en time at forberede og/eller udføre.
Tilmelding
Du skal tilmelde dig på vores hjemmeside: https://www.sosbornebyerne.dk/omvendt-julekalender-tilmelding/
Når du er tilmeldt, kommer du automatisk på vores mailliste, hvilket betyder, at vi løbende sender dig nyt om kalenderen. Langt de fleste informationer vil komme omkring oktober og november. Vi kan ikke håndholde informationer til hver enkelt, da vi kommunikerer med mange lærere, og derfor er det vigtigt, at du melder dig til på linket. Du må meget gerne dobbelttjekke, at dine oplysningerne er præcise, da vi ellers ikke har mulighed for at kontakte dig senere hen med nyt om Omvendt Julekalender.
Det er muligt at tilmelde en enkelt klasse eller flere klasser fra den samme skole. Selvom du starter med at tilmelde en klasse, kan du altid tilmelde andre klasser senere.
Husk dog at aftale med de andre lærere på din skole, hvem der tilmelder eleverne, så I ikke tilmelder de samme klasser flere gange.
Hvis jeres skole ikke er på listen, så tilmeld dig ved at sende en mail til omvendt@sosbornebyerne.dk. Oplys venligst det antal klasser og elever, som I ønsker at tilmelde, så tilmelder vi jer manuelt.
Hvis I ønsker at samle ind, så oplys også om I ønsker en fysisk indsamlingsbøtte tilsendt.
Vi forsøger hvert år at opdatere listen med skoler ud fra de oplysninger, vi kan trække via Undervisningsministeriet, men i nogle tilfælde ved for eksempel navneændring, adresseskift, fejl mm., så får vi ikke alle skoler med på listen.
Mange lokalaviser og regionale medier ønsker at omtale Omvendt Julekalender, fordi de synes, at det er sejt, at danske elever interesserer sig for verdens børn. Vi vil derfor rigtig gerne have muligheden for at give medierne navnet på jeres skole, så den lokale avis har muligheden for kontakte jer om et eventuelt besøg. I har altid muligheden for at sige nej.
Udenlandske skoler, der kan bruge materialet er meget velkomne til at tilmelde sig Omvendt Julekalender.
Hvis jeres skole ikke er på listen, så tilmeld jer ved at sende en mail til omvendt@sosbornebyerne.dk. Oplys venligst antal klasser, navnet på klassen(erne) og antallet af elever, som I ønsker at tilmelde, så tilmelder vi jer manuelt.
Vi kan desværre kun tilbyde online indsamling til udenlandske skoler, da vi ikke har mulighed for at sende indsamlingsbøtter til udlandet.
Hvis din klasse ønsker at samle ind kontant og dermed have tilsendt en indsamlingsbøtte, så skal du tilmelde dig inden den 18. november. Sidste tilmeldingsfrist for klasser, der ikke skal have tilsendt indsamlingsbøtte er 1. december. Hvis du har overskredet fristen, men gerne vil være med, så kontakt os på mail omvendt@sosbornebyerne.dk.
Indsamling
Indsamlingen kan foregå på mange måder, og det er forskelligt hvor meget tid, klasserne bruger på en indsamling. Det kan dog sagtens holdes simpelt uden den store planlægning.
Vi forslår, at I udvælger én eller to gode gerninger, som I ønsker at bruge til jeres indsamling. Det kan for eksempel være, at klassen laver deres eget julepynt, som I sælger til et julemarked eller på forældrenes arbejdspladser, eller I kan lave jeres egen pantindsamling, hvor eleverne indsamler pant fra naturen eller familie og naboer.
Hver dag i december kommer vi med et forslag til en god gerning, som eleverne kan udføre. Nogle gange kan den gode gerning bruges som udgangspunkt til at samle ind, men andre gange er den blot en aktivitet, der får eleverne til at reflektere over andres situation og vende blikket udad. Det kan for eksempel være at sende et julekort til sine bedsteforældre eller fortælle sin sidekammerat, hvorfor han/hun er en god sidekammerat.
Nogle klasser vælger også at samle ind individuelt, men da der i nogle klasser er elever, hvis familier ikke har økonomisk overskud til en indsamling, kan man vælge en god gerning, der ligger op til en fælles indsamling for eksempel salg af hjemmebagte kager til byens julemarked.
Nej, det er ikke et krav, at man samler ind.
Alle tilmeldte klasser modtager et link til den digitale indsamlingsside, hvor man kan oprette en digital indsamling, men det er ikke et krav. Hvis man ikke ønsker at samle ind, så ser man blot bort fra linket.
Vi oplever ofte, at elever og lærere ombestemmer sig i løbet af december og beslutter sig for at starte en indsamling. Derfor har vi lavet det sådan, at alle tilmeldte klasser inden december modtager et link til den digitale indsamlingsside, hvor alle tilmeldte klasser kan oprette en digital indsamling.
Vi sender indsamlingsbøtter ud løbende. Har du tilmeldt dig inden 1. oktober, burde du gerne modtage bøtten i slutningen af oktober. Herefter sender vi løbende bøtter ud, som vi får tilmeldingerne ind.
Tilmelder du dig efter d. 22. november, kan vi ikke sikre, at du får bøtten før d. 1. december, men vil selvfølgelig bestræbe os på det.
Hvis I har samlet ind kontant, kan I indbetale klassens samlede beløb på MobilePay, men I kan også overføre beløbet til vores konto via netbank eller gå i banken. Går du i banken, skal du gå i Danske Bank for at overføre pengene gebyrfrit.
HUSK at skrive dit fulde navn, skolens navn og klasse på overførslen. Gælder både ved overførsler til bank og MobilePay.
MobilePay:
46622
Bankoverførsel:
DANSKE BANK
Reg: 4183
Konto: 10096316
Hvis du åbner indsamlingsbøtten derhjemme og overfører pengene via din egen netbank eller MobilePay, så kræver indsamlingsloven, at der skal være minimum to personer til stede, når bøtten åbnes.
NB! Samler klassen ind digitalt, skal du indbetale pengene på klassens digitale indsamlingsside og ikke via MobilePay-nummeret her.
Rigtig mange lærere og forældre efterlyser en nemmere måde at indsamle penge på, da flere oplever besvær med at modtage, opbevare og aflevere kontanter i banken. Den digitale indsamling er nemt for alle, og så er det billigere for SOS Børnebyerne, så flere af pengene går direkte til børnene.
Når vi nærmer os december, modtager læreren, der har tilmeldt klassen, et link til en onlineindsamlingsside, hvor der kan oprettes en indsamlingsside til klassen.
Forældre, bedsteforældre og naboer kan derefter i hele julemåneden overføre et bidrag for en god gerning til klassens indsamling. Klassen kan også selv overføre penge til indsamlingen, hvis klassen for eksempel har solgt juledekorationer eller brunkager.
I får jeres egen indsamlingsside, hvor I hele tiden kan følge med i, hvor meget I har samlet ind. Indbetalere vælger selv beløb, og man kan vælge at donere anonymt. Donationerne bliver automatisk indbetalt til SOS Børnebyerne.
Vi har desværre ikke mulighed for at oprette individuelle Mobile Pay-numre til alle skoler, der vælger at samle ind.
Når indsamlingen er færdig kan du overføre det samlede beløb på Mobile Pay 46622, som er det mobilpay nummer, der er tilknyttet til Omvendt Julekalender.
Hvis du ønsker at indbetale løbende, kan du benytte dig af Mobile Pay Box.
Dette er en super smart løsning for klasser, der ønsker at samle ind kontantløst f.eks. ved salg af kage til forældrearrangement. Alle med MobilePay kan indbetale til en Box, og det smarte er, at indbetalingerne ikke bliver blandet sammen med din privatøkonomi.
Du finder ”Box” i menuen i din MobilePay-app. Du kan oprette op til tre MobilePay Box, og med hver Box kan du modtage op til 15.000 kr. årligt.
Det koster ikke noget at oprette en MobilePay Box - ligesom de første 999 kr., du modtager, er helt gratis. Herefter koster MobilePay Box 15 kr. for hver tusinde kroner, der samlet bliver indbetalt til en Box. Beløbet bliver automatisk trukket fra den samlede sum i en Box.
Nemt at indbetale til en Box
Hver Box har sit eget ID, som alle med MobilePay kan indbetale til. Du kan dele et Box-link, fx på sms, e-mail eller i en chat, som leder direkte til indbetalingen.
Nemt at få pengene ud
Det er kun dig som kassemester, der kan få pengene ud fra jeres MobilePay Box. Så når indsamlingen er ovre kan du:
- Overføre pengene til jeres online indsamlingsside
- Overføre dem direkte til SOS Børnebyernes konto
- Overføre pengene til SOS Børnebyernes MobilePay nummer
Se mere om overførsel af indsamlede midler ovenfor.
Læs mere om Box: https://www.mobilepay.dk/privat/mobilepay-box
Pengene går til at give børn, som dem eleverne har fulgt i kalenderen, en tryg barndom og et kærligt hjem. Børnene kommer i skole og får en helt almindelig hverdag med læring, leg og skolekammerater.
Forældrene får hjælp til at komme økonomisk på fode, ligesom de bliver undervist i godt forældreskab og børns behov og rettigheder.
Vi vil gerne have de indsamlede midler indbetalt inden den 1. februar, så vi kan melde et resultat ud til de nysgerrige elever og lærere, der har deltaget i indsamlingen.
Hvis du ikke har nået at indbetale pengene inden denne dato, så skriv os en mail på omvendt@sosbornebyerne.dk.
Har du modtaget en indsamlingsbøtte, som du alligevel ikke skal bruge, så klip den i stykker og smid den i skraldespanden, så vi sikrer, at andre ikke bruger den.
Materialet
Omvendt Julekalender gør det lettere for danske elever at vende blikket ud i verden og fokusere på andre end sig selv i en måned, der ofte handler om det modsatte. De danske elever får både udsyn og indblik i andre børns vilkår, og så oplever de glæden ved at tænke på og gøre noget godt for andre.
Materialet åbner op for snakke om temaer som børns rettigheder, uddannelse, fattigdom og venskaber. Du bestemmer selv, hvor meget tid klassen bruger på materialet, men vi foreslår, at I bruger mellem et kvarter til en halv time på at se dagens film og reflektere over dagens spørgsmål.
Filmene og de tilhørende sider med spørgsmål og opgaver bliver tilgængelige omkring 1. november, så lærere har mulighed for at se filmene og forberede undervisningen. Vi sender jer et link, så snart det er tilgængeligt.
Frem mod december vil vi løbende sende relevant information til jer på den mailadresse, som I har opgivet ved tilmeldingen.
Vi vil desuden løbende opdatere praktiske informationer på forberedelsessiden for lærere: www.sosbornebyerne.dk/omvendtjulekalender/forberedelse/