Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Hver gang jeg lukker øjnene, ser jeg hans ansigt

Dorina er en af de mange unge mødre i Kosovo, der på grund af ekstrem fattigdom blev tvunget til at forlade sin nyfødte dreng ved fødslen. Få hendes ubærlige historie her.

I Kosovo bliver børn forladt, før deres liv rigtig begynder. Op mod 40 nyfødte babyer bliver hvert år efterladt af enlige kvinder eller teenagemødre som Dorina, der ikke kan se nogen måde at forsørge deres barn på.

Op gennem 1990’erne var Kosovo hærget af etniske konflikter og krigen mod Serbien. Det tvang økonomien i knæ. I dag kæmper befolkningen stadig med følgerne.

Kosovo er et af de fattigste lande i Europa med tårnhøj arbejdsløshed og nærmest intet socialt sikkerhedsnet. Ifølge FN vokser 48 procent af Kosovos børn op i fattigdom. Halvdelen af landets indbyggere er børn under 18 år.

Lige nu mangler vi faddere, der vil støtte arbejdet for Kosovos forældreløse og udsatte børn. 
Vil du hjælpe? Læs mere her.

Foto: Morten Mejnecke
Mevlude Bajra er en af de socialrådgivere, der tager hånd om de efterladte små babyers skæbne på Pristina Universitetshospital. Her er hun i det særlige rum, hvor de forladte spædbørn kommer hen.


Desperate unge mødre ser ingen anden udvej

Ofte er de kvinder, der føder på hospitalet, ikke fra Pristina. De kommer fra fattige landsbyer, hvor det stadig betragtes som skamfuldt at få et barn uden for ægteskab. De unge kvinder risikerer at blive udstødt, hvis de vender tilbage med et lille barn.

Så mange skjuler, at de er gravide og kan derfor ofte ikke nå at få en abort. Det betyder, at de må føde barnet. Men uden et socialt sikkerhedsnet kan det være umuligt at klare sig alene med en lille nyfødt.

Læs også: Forladt efter fødslen: Hvor er min mor?


Før skete det sjældent, at børn blev forladt

For få årtier siden var det en sjældenhed, at børn blev forladt i Kosovo, som kulturelt er et land med stærke familieværdier. Men antallet af forladte spædbørn steg drastisk efter krigen på grund af den ekstreme fattigdom, der opstod i kølvandet.

Læs også: Elda og hendes søskende frygter hver dag at blive smidt på gaden.

Fakta

Fire facts om Kosovo

  • Der bor 1,8 millioner mennesker i Kosovo
  • Kosovo er et af de fattigste lande i Europa
  • 30 procent af befolkningen lever i ekstrem fattigdom
  • 40-50 % er arbejdsløse (60 % for unge under 24 år)
En tredjedel af Kosovos befolkning lever et liv i fattigdom. Det går hårdt udover børn og unge.


Det bedste for hver enkelt barn

Nushe Loxhaj-Bicaj er socialrådgiver på hospitalet i Pristina. Hun står i spidsen for det sociale program for forladte babyer, som blev etableret på fødeafdelingen i 1997. Hendes vigtigste fokus er at arbejde for den bedste løsning for hvert enkelt barn. Nogle bliver hurtigt adopteret, andre må vente længere. De børn, der må vente, bliver bragt til SOS Børnebyernes særlige baby-familiehuse, hvor en SOS-mor tager sig kærligt af dem, indtil de kan få en ny familie.

Læs også: Vlora passer på Kosovos forladte babyer. 

”Den biologiske mor skal underskrive en erklæring på, at hun vil opgive sit barn. Hvis hun er fast besluttet på at bortadoptere, gør jeg alt, hvad jeg kan, for at få hende til at skrive hurtigt under, så barnet hurtigst muligt får et nyt hjem,” siger Nushe Loxhaj-Bicaj.

Foto: SOS Børnebyerne
Hvis mødrene ikke underskriver papirer, der frigiver deres barn til adoption inden, de forlader hospitalet, bliver sagsbehandlingen trukket ud og barnet må ofte vente i flere måneder på at få et nyt hjem.

Som erfaren socialrådgiver fornemmer Nushe Loxhaj-Bicaj dog også hurtigt, hvis en ung kvinde er usikker på sin beslutning.

”Så forsøger jeg at få moren til at knytte bånd til sin nyfødte. Jeg opfordrer hende til at besøge barnet mindst to gange om dagen i vores babyrum, hvor de uønskede børn opholder sig. Det øger chancen for, at hun vil beholde sit barn. I dag havde vi faktisk en ung mor, der besluttede sig for at beholde sin baby. Hun blev her natten over og forlod hospitalet i morges med den lille i sin favn.”

På hospitalet i Pristina bliver op mod 40 babyer hvert år forladt efter fødslen. Få timer gamle og allerede helt alene i verden.

Sådan hjælper SOS Børnebyerne

SOS Børnebyerne forsøger at hjælpe de mest sårbare kommende mødre før, det går så galt, at mødrene vælger at forlade deres barn.

Mødrene bliver tilbudt støtte til bolig, forældrekurser, økonomisk støtte til at klare sig og uddannelse eller jobtræning, så de på sigt kan forsørge sig selv og deres barn.

Men med begrænsede midler er det desværre ikke muligt at hjælpe alle, og alt for mange børn bliver hvert år efterladt efter fødslen 💔

Lige nu mangler vi faddere, der vil støtte arbejdet for Kosovos forældreløse og udsatte børn. Vil du hjælpe? Læs mere her.