Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Vlora passer på Kosovos forladte babyer

Op mod 40 nyfødte babyer bliver hvert år forladt på hospitalet i Pristina. Vlora Jakupi er en af de SOS-mødre, der giver de små, sårbare børn et kærligt hjem, indtil deres skæbne bliver afgjort.

Foto: Katerina Ilievska
Selvom Vlora kun er SOS-mor for børnene midlertidigt, elsker hun alle sin små krudtugler, som var de hendes egne.

 

Det er tidlig morgen i SOS-børnebyen i Kosovos hovedstad, Pristina. Klokken er kun seks, men SOS-mor, Vlora, er allerede godt i gang. Hun har fire små ”vækkeure”, der ringer hende op og er klar til morgenkram, en tør ble og morgenmad i maven.

Vlora er en af de tre SOS-mødre, der tager sig midlertidigt af de mange forladte babyer. I hendes familiehus bor lige nu Granit på ni måneder, Krenar på elleve måneder, Alma på to år og Viaser på tre år.

Lige som de andre SOS-mødre passer Vlora på de små og giver dem masser af kærlig omsorg, indtil myndighederne finder en egnet pleje- eller adoptivfamilie til dem.

De fleste af børnene bliver bortadopteret til familier i Kosovo, mens andre bliver genforenet med deres biologiske familie. Nogle af børnene får også et permanent hjem i børnebyen i Pristina, hvor de vokser op med en SOS-mor i kærlige og trygge rammer, indtil de er klar til at stå på egne ben.

 

Læs også: Forladt efter fødslen: Hvor er min mor?

Hvert år bliver op mod 40 nyfødte spædbørn forladt efter fødslen på hospitalet i hovedstaden Pristina. Mødrene er ofte desperate unge kvinder, der ikke ser nogen mulighed for selv at kunne tage sig af barnet.

 

Desperate unge mødre ser ingen anden udvej

Det er et drastisk skridt at forlade sit lille, nyfødte barn. Men i et land, hvor en tredjedel af befolkningen lever i ekstrem fattigdom, og arbejdsløsheden er tårnhøj, ser mange unge mødre sig ikke i stand til at tage sig af et lille barn.

Ofte er kvinderne ikke fra Pristina. De kommer fra fattige landsbyer, hvor det stadig betragtes som skamfuldt at få et barn uden for ægteskab. De unge kvinder risikerer at blive udstødt, hvis de vender tilbage med et lille barn.

Efter Kosovokrigen i slutningen af 1990’erne blev landets økonomi tvunget i knæ. Derfor er der ikke et socialt sikkerhedsnet som i Danmark. Og det kan være svært at klare sig alene med et barn uden sin families opbakning.

 

Læs også: Dorina forlod sin nyfødte søn efter fødslen: “Hver gang, jeg lukker øjnene, ser jeg hans ansigt”.

Foto: Katerina Ilievska
Alma og Visar sover på samme værelse. Begge børn har brug for nærhed, når de skal sove, så Vlora finder på løsninger, hvor de små kan falde i søvn samtidig med, at de er tæt på hende.

 

En dag fuld af glæde og leg

I Vloras familiehus får de små alt, hvad de har brug for, for at trives: Faste måltider, god søvn og rent tøj på kroppen – og masser af tid til leg, hygge og kram fra deres SOS-mor.

Vlora har en fast rutine med at tage de ældste af børnene med på legepladsen, så de kan brænde lidt krudt af inden frokost. Børnene kan få timer til at gå med at gynge, vippe og lege i sandkassen. Og nogle gange møder de børn fra lokalområdet, som de leger med.

 

Børnene får kærlige barndomsminder med sig

”Børn har brug for kærlig omsorg hver eneste dag. Og de har brug for at vide, at de altid har været elsket,” siger SOS-mor Vlora.

Derfor laver hun en personlig bog til hvert af børnene. Her har hun samlet alle de glade minder. For eksempel aftryk af barnets små hænder og fødder og fotos af barnets første smil, første tænder og første fødselsdag. Hvert barn får sin egen bog med sig, når han eller hun tager fra SOS-børnebyen med sin nye familie.

 

Hvert farvel er en lykkelig begivenhed

Det er utroligt givende at være SOS-mor for små børn, der mangler omsorg og varme. Men det kan også være psykisk hårdt. ”Vi kommer selvfølgelig til at savne børnene, men vi er også glade på deres vegne, fordi de har fået en familie, og vi håber, de får et godt og lykkeligt liv,” siger Valdete, en af de to andre SOS-mødre, der tager sig af forladte babyer i Kosovo.

Foto: Katerina Ilievska
Valdete her er en af de to andre SOS-mødre, der passer på Kosovos mange forladte babyer. Hun har indtil nu givet ni spædbørn den livsvigtige, daglige omsorg, de ikke kan få på hospitalet.

Den eneste hjælp til Kosovos forladte babyer

SOS Børnebyerne er den eneste organisation i Kosovo, der hjælper de spædbørn, der bliver forladt efter fødslen.

SOS Børnebyerne sørger for, at babyerne får trygge, midlertidige hjem med masser af omsorg og kærlighed, mens myndighederne finder et nyt, permanent hjem til dem.
Derfor er der ofte run på de tre baby-familiehuse, og SOS-børnebyen kan bruge al den støtte, de kan få.

Uden hjælpen fra SOS Børnebyerne, ville babyerne være nødt til at blive på hospitalet i flere uger eller måneder, hvor der ikke var ressourcer til at tage sig ordentligt af dem.

Lige nu mangler vi faddere, der vil støtte arbejdet for udsatte og forældreløse børn i Kosovo.

Vil du hjælpe? Læs mere her.