Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Darya Kasyanova er stadig i Ukraine. Hun befinder sig i det vestlige Ukraine, efter hun måtte forlade sit og familiens hjem på grund af krigen. Hun bliver i landet for at hjælpe de ukrainske børn og for, at hun og hendes to børn kan blive sammen med deres far i længst mulig tid, da han ikke må forlade landet på grund af mobiliseringen af soldater.  

SOS: Forberedelser i god tid 

Indtil nu er 80 SOS-børn, 19 SOS-forældre og tre medarbejdere evakueret ud af landet. Grunden til, at det lykkedes SOS Børnebyerne Ukraine at evakuere børnene så hurtigt, er, at lederne af børnebyerne i både Lugansk og Kyiv har gjort et fantastisk stykke arbejde med at forberede SOS-familierne på at rejse, allerede inden krigen begyndte. 

Men mange børn uden forældreomsorg, der ikke er i SOS Børnebyernes varetægt, er stadig tilbage i Ukraine. Serhii Lukashov, landechef i SOS Børnebyerne Ukraine, anslår, at ca. 100.000 børn opholder sig på institutioner i landet, heraf er mange af børnene handicappede.  

”I lørdags lykkedes det os at evakuere 150 børn i alderen nul-tre år fra fire institutioner for helt små børn i Kharkiv,” fortæller Darya Kasyanova.  

Butikkerne er lukkede, og der mangler mad. Det er ikke muligt at få opvarmning, på trods af temperaturer ned til minus otte grader om natten. Der er heller ikke elektricitet, og man kan ikke bruge generatorer, fordi der er mangel på brændstof.  

 

Bliv eller flygt – to skræmmende alternativer 

Situationen i Ukraine er forfærdende. FN anslår, at to millioner mennesker er flygtet ud af landet. Hertil kommer flere hundrede tusinde, der er flygtet til andre områder indenfor landets grænser. Efter 16 dages krig er de belejrede byer så afskåret, at der er mangel på de mest basale ting.

”Du er tvunget til at vælge mellem to risikable scenarier. Du kan enten risikere at blive isoleret i en by, der er helt belejret, uden elektricitet, varme og uden adgang til medicin, eller du kan tage chancen og flygte, selv om beskydningen kan begynde undervejs, og du måske ikke slipper levende væk,” siger Darya Kasyanova om det dilemma, alle tilbageblevne i Ukraine står overfor – hvis de altså er i stand til at flygte.  

På spørgsmålet om, der er en besked, hun gerne vil have ud til resten af verden, siger Darya klart ja.  

”Jeg vil have, at alle ved, hvad der sker her i Ukraine, i Europa. Jeg vil have, at alle skal vide, at vi er i helvede”.  

Støt Ukraines børn

Som fadder støtter du SOS Børnebyernes arbejde for udsatte og forældreløse børn i det krigsramte land, hvor rigtig mange børn desværre har brug for hjælp lige nu.
Bliv SOS-fadder i Ukraine
 

Du kan også støtte SOS Børnebyernes arbejde i Ukraine med et bidrag. 

Sms SOS til 1910 og støt med 150 kroner eller send et valgfrit beløb på Mobilepay 11386.