Bende har været fadder for Ayush, siden han var fem år gammel. Selvom han i dag er 22 år og flyttet fra børnebyen, har de stadig kontakt. Her ses de sammen ved Bendes seneste besøg i 2013. Foto: privatfoto
Nepals gadebørn
Hjemme i Bendes stue hænger der et maleri. Umiddelbart ligner det et almindeligt landsskabsmaleri, men hvis man ser godt efter, kan man se, at der er noget andet over det. Stilarten er nepalesisk, og maleren er ikke hvem som helst. Maleriet er malet af Bendes fadderbarn Ayush, som er vokset op i en SOS-børneby i Nepal.
Bende har været vild med Nepal siden sit første besøg i 1984, og siden har hun besøgt landet adskillige gange. Ud over landets smukke natur og høje bjerge, lagde Bende også mærke til en overvældende fattigdom. Efter at have mødt børn, der levede alene på gaden, besluttede hun sig for at gøre noget.
”Jeg har mødt mange tiggerbørn i Kathmandu. Mange af børnene er stukket af fra bjergene for at få et bedre liv i byen, men ender med ingenting og bor alene på gaden og sniffer lim fra plastikposer. Derfor gav det god mening at hjælpe ved at blive fadder for et barn i Nepal,” siger Bende.
For Bende var det ikke nok at kende sit fadderbarns navn og have kontakt gennem breve, snart fik hun lyst til at besøge Ayush i børnebyen. I 1997 var Bende på endnu et besøg i Nepal, og besøgte samtidig børnebyen.
”Da jeg så SOS-børnebyen første gang, tænkte jeg: ”Hold da op”. Det var et rigtig dejligt sted, der var grønt, og de dyrkede grøntsager i haverne. Jeg så, hvor godt det var for børnene i forhold til at leve på gaden,” siger Bende.
Der er så mange, der siger, at støtten ikke ender de rigtige steder, men jeg har set det med mine egne øjne. Samtidig tror jeg på, at det betyder noget for Ayush, at han kan sætte et ansigt på de penge, der har givet ham en tryg opvækst.
Her ses Bende og Ayush på Bendes fjerde besøg i den børneby i Nepal, hvor Ayush er vokset op. Foto: privatfoto
”Det er jo deres hjem”
”Bliver du ikke til Dal Bhat?” blev Bende spurgt på sit første besøg. Dal Bhat er den nepalesiske nationalret med ris og linsesuppe, og SOS-moren i huset ville have hende til at blive til aftensmad. Mødrenes gæstfrihed og omsorg for børnene gjorde stort indtryk på Bende.
”SOS-mødrene er meget omsorgsfulde og kærlige over for børnene. De taler om dem, som om det var deres biologiske børn. Man kan se, at de holder af hinanden på den måde, de er sammen på,” siger Bende.
Hele fire gange har Bende besøgt Ayush i børnebyen. I dag er han 22 år og går på en kunstskole, hvor han lærer at male malerier. Han er flyttet fra børnebyen og bor i en lejlighed med fire andre unge fra børnebyen. For Bende betyder det rigtig meget, at børnene stadig har tilknytning til børnebyen, når de flytter hjemmefra.
”Hver gang jeg har været på besøg, kan jeg se, at de store børn ofte er på besøg. Det siger meget om SOS-mødrene og børnenes opvækst, at de kommer tilbage på besøg. Det er jo der, de har boet hele livet, det er jo deres hjem,” siger Bende.
Det er nu over ti år siden, Bende besluttede sig for at støtte Nepals børn. I Bendes stue bliver Ayushs maleri hængende som et bevis på, at hendes bidrag gør en forskel.
”Der er så mange, der siger, at støtten ikke ender de rigtige steder, men jeg har set det med mine egne øjne. Samtidig tror jeg på, at det betyder noget for Ayush, at han kan sætte et ansigt på de penge, der har givet ham en tryg opvækst,” siger Bende.
Vil du være SOS-fadder?
Som SOS-fadder hjælper du et specifikt forældreløst eller udsat barn til et nyt liv og en tryg barndom i en SOS-børneby. Her får barnet en mor, en familie og et kærligt hjem. Din hjælp sikrer også barnet en uddannelse og dermed en vej ud af fattigdommen.
Bliv fadder og hjælp et udsat barn
Vil du besøge dit SOS-barn eller din SOS-børneby
Tænker du også på at besøge dit SOS-barn eller den børnby, du støtter, så er der gode råd at hente i fadderhåndbogen.