Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Bekele vil være atomfysiker

I børnebyen i Jimma i Etiopien bor en dreng med store drømme. Den kun 10-årige Bekele vil nemlig være atomfysiker. Ikke for at bygge bomber, men fordi han gerne vil bidrage til at skaffe mere strøm til Etiopien.

10-årige Bekele fra Etiopien med sin SOS-mor

Fra underernæring til læring

Etiopien har for nylig lanceret en national strømforsyningsplan, der blandt andet er baseret på atomkraftværker, og det arbejde vil Bekele gerne bidrage til. ”Etiopien har brug for en masse strøm, hvis landet skal fungere. Derfor vil jeg hjælpe med at udvikle vedvarende energikilder,” forklarer 10-årige Bekele.

Begge Bekeles forældre døde, inden han fyldte to år. En venlig, men fattig, nabo tog Bekele til sig, og han måtte sove sammen med tre andre børn på en madras på gulvet. Naboen kæmpede i fire år for at skaffe i det mindste et enkelt måltid om dagen til Bekele, der langsomt visnede hen af underernæring og sygdomme. I 2012 flyttede Bekele derfor ind i SOS-børnebyen i Jimma.

I dag går han i 4. klasse og er fuld af entusiasme: ”Jeg er rigtig god til biologi, fysik, kemi og matematik. Det er vigtige fag for en atomfysiker,” forklarer han.

10-årige Bekele til højre suger viden til sig i fysik- og kemiundervisningen. Foto: Gelawdios Terefe.

En dreng med store drømme

Når han ikke lige hjælper sin SOS-mor med at gøre rent og lave mad eller hjælper sine søskende med at lave lektier, læser han bøger om atom-energi for at forstå, hvad det kræver at være med til at udvikle Etiopiens strømforsyningsplan.

Bekele er dog lidt bekymret over, at han ikke kan få fat i materialer til at bygge et model-atomkraftværk: ”Skolens laboratorium har ikke materialerne, og der er ikke rigtig nogen, der har viden nok til at hjælpe mig. Der er også nogle, der ikke tror på, at jeg kan opnå min drøm i et fattigt land som Etiopien.”

Men Bekele har nu ikke tænkt sig at opgive sin drøm så let. Vi tror på dig, Bekele!

Relaterede artikler og nyheder

Læs mere fra Etiopien