Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
1) Tag snakken med det samme

Man skal ikke være bange for at tale med børn, når de støder på voldsomme emner. Som forældre eller bedsteforældre fungerer man som barnets virkelighedsrepræsentant. Man kan ikke undgå, at børn støder på historier om naturkatastrofer, krig og terrorangreb. Det er vigtigt, at man taler sammen, når barnet støder på nyheden, så deres fantasi ikke løber løbsk.

2) Få styr på tv og iPad
Selvom man ikke kan skærme børn fra verdens ulyksaligheder, kan man forsøge at kontrollere, hvad børn bliver udsat for via fjernsynet, avisforsider og sociale medier. Små børn bør aldrig se nyheder. Børn i den tidlige skolealder bør kun se nyheder i selskab med en voksen.

3) Tag udgangspunkt i barnets alder
Man skal præsentere virkeligheden over for børn på en måde, så de forstår den. Man skal altid vise børn i tre- til femårsalderen, at man har fodfæste. De skal vide, at selvom verden måske ikke altid er rar, så har de voksne styr det. Når børn når skolealderen, begynder de at reflektere over, at verden kan være et svært sted, så man skal give dem håb og vise empati. Det kan man blandt andet gøre, ved at de bliver bevidste om, at de selv har mulighed for at hjælpe mennesker, der har det svært.

Fakta om Margrethe Brun Hansen

Margrethe Brun Hansen er børnepsykolog og forfatter til en række bøger om børneopdragelse. Hun har desuden medvirket som ekspert i flere tv-programmer bl.a. programmet ”Søskendes hemmelige verden” på DR1.

4) Lad barnet tale børnesprog
Lyt til børns bekymringer. Konsekvenserne ved katastrofer og krig kan virke abstrakte for børn. Det kan være, at de sam­menligner en katastrofe eller et terrorangreb, med referencer, der er en del af deres egen virkelighed. En terrorist bliver måske sammenlignet med en ond troldmand, og det er helt fint. Du skal altså som forælder eller bedsteforældre være opmærksom på, at det er vigtigt, at du bruger de ord og de temaer, børnene selv bruger.

5) Gem de voksnes bekymringer væk
Man skal være bevidst om sit sprogbrug, når der er en risiko for, at børn lytter med. Som voksne bliver vi også bekymrede og berørte af mediebilledet, men børn kan mærke, når voksne bliver bange. Det er derfor vigtigt, at man ikke overfører sin egen frygt og ubehag til børnene.

Bliv fadder og hjælp børn i Ukraine

Hjælp børn i Ukraine
Som fadder støtter du SOS Børnebyernes arbejde for udsatte og forældreløse børn i det krigsramte land, hvor rigtig mange børn desværre har brug for hjælp lige nu.

Bliv SOS-fadder i Ukraine – klik her.

Du kan også støtte SOS Børnebyernes arbejde i Ukraine med et bidrag.
Sms SOS til 1910 og støt med 150 kroner eller send et valgfrit beløb på Mobilepay 11386.