Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Situationen er fortsat alvorlig i Ukraine, som er i krig med Rusland. SOS Børnebyerne er fysisk til stede i regionerne Kyiv, Zakarpattya, Lviv, Ivano-Frankivsk samt Chernihiv, og arbejder derudover sammen med otte partnere fordelt på forskellige regioner.

Fra krigens begyndelse og til midten af maj har SOS Børnebyerne hjulpet 12.911 personer direkte og 11.972 indirekte*. Vi yder fortsat hjælp til 28 SOS-plejefamilier med i alt 140 børn og 41 unge, hvoraf de fleste er blevet evakueret og modtaget i SOS Børnebyerne i Polen. Samtidig fortsætter vores sociale arbejde med at støtte 361 familier med i alt 836 børn i form af økonomisk hjælp og telefonisk rådgivning.

Vi har givet ekstraordinær hjælp til 71 familier med 161 børn og evakueret 112 plejefamilier med i alt 1.070 børn til SOS Børnebyerne i de omkringliggende lande.

SOS Børnebyerne har med hjælp fra partnere i Ukraine evakueret 5.854 udsatte personer, heraf 2.882 børn, som har fået midlertidig indkvartering. Vores mobile teams har givet psykosocial støtte og traumebehandling til 303 personer. Vi har etableret nye SOS-socialcentre i Uzhgorod, Chernihiv-regionen, Dnipro-regionen, Lviv samt Ivano-Frankivsk, hvor vi indtil nu har hjulpet 635 internt fordrevne personer med 262 børn. 3.143 har fået kontakt økonomisk støtte.

Vi sørger desuden for særlig støtte til de 113 ansatte i SOS Børnebyerne Ukraine, der arbejder under særdeles vanskelige forhold for hver dag at hjælpe børn og voksne.

Fortsat stort behov for hjælp

Der er nu 16 millioner mennesker med behov for humanitær hjælp ud af Ukraines befolkning på ca. 40 millioner.

Ca. otte millioner mennesker er internt fordrevne i Ukraine, mens ca. seks millioner er flygtet ud af landet (2,8 millioner børn ud af 7,5 millioner i alt).

Der er sket massive ødelæggelser for ca. 560 milliarder dollars, mens 3.280 civile,  heraf 241 børn, er blevet dræbt. (Det reelle tal er med stor sandsynlighed langt højere).

SOS Børnebyerne Ukraine oplyser, at 120.000 børn – heraf 2.000 der var i pleje i statslige ukrainske institutioner – er blevet flyttet over grænsen til Rusland.

SOS Børnebyerne i nabolandene klar med hjælp

Vores kolleger i SOS Børnebyerne i Ukraines nabolande har stået klar til at hjælpe fra krigens begyndelse.

SOS Børnebyerne Polen huser i børnebyerne 28 SOS-plejefamilier med i alt 140 børn og 41 unge, hvoraf de fleste er blevet evakueret fra Ukraine.

SOS Børnebyerne Tjekkiet sørger for basale fornødenheder som mad, tøj, sko, hygiejneartikler m.m. og tag over hovedet og finansiel hjælp til flygtningefamilier, ligesom man hjælper med at lette adgang til skole og uddannelse, lægehjælp og andre sociale ydelser. SOS Børnebyerne hjælper også med adgang til juridisk rådgivning, kommunikation med myndigheder og særlig børnefaglig hjælp, f.eks. til familier med børn med særlige behov eller traumer. Indsatserne omfatter nu 550 personer – 400 børn og 150 voksne, fordelt på 120 husstande.

SOS Børnebyerne Grækenland sørger for sikkerhed og støtte til udsatte enlige mødre; kontant bistand til familier med enlige mødre som eneforsørgere; psykosocial bistand; social-, juridisk- og arbejdsmarkedsmæssig bistand; adgang til social- og sundhedsydelser samt diverse basale fornødenheder (non-food items; f.eks. tøj, hygiejnekits, tæpper, fodtøj etc.) Dette arbejde omfatter p.t. 610 personer – 280 børn og 330 voksne.

SOS Børnebyerne Letland hjælper man ukrainske flygtningefamilier med indkvartering og basale fornødenheder; særlig støtte til nybagte mødre og spædbørn; adgang til juridisk rådgivning og arbejdsmarked; psykosocial hjælp og traumebehandling; finansiel hjælp samt adgang for børnene til skole og fritidsaktiviteter. Arbejdet omfatter p.t. 850 personer; 480 børn og 370 voksne.

Få et lille indblik i de evakuerede børn og familiers nye hverdag

*Indirekte hjælp defineres som hjælp til personer, der ikke modtager den direkte, målrettede bistand eller ikke har direkte forbindelse til aktiviteterne, men som potentielt kan drage fordel af hjælpen via de direkte støttemodtagere. Det kunne f.eks. være familier, der får familiemedlemmer behandlet på en lægeklinik, eller mødre til børn i ernæringsprogrammer. 

Ukrainske børn ankommer til SOS Børnebyerne i Siedlce i Polen.

Foto: SOS Børnebyerne Polen

Støt Ukraines børn

Som fadder støtter du SOS Børnebyernes arbejde for udsatte og forældreløse børn i det krigsramte land, hvor rigtig mange børn desværre har brug for hjælp lige nu.
Bliv SOS-fadder i Ukraine – klik her.
 

Du kan også støtte SOS Børnebyernes arbejde i Ukraine med et bidrag. 

Sms SOS til 1910 og støt med 150 kroner eller støt med et valgfrit beløb på Mobilepay 11386.

Giv et bidrag til Ukraines krigsramte børn
SOS Børnebyerne hjælper familier ved frontlinjerne og børn, der er tvunget på flugt.
Behovet er stort, og vi har brug for din støtte.
Hjælp Ukraines børn - Giv et bidrag