Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Dania og hendes søstre får endelig et nyt hjem

Midt i Syriens lidelser er der også små lyspunkter for børnene. Dania får nu sammen med 150 udsatte og forældreløse børn, der ligesom hende mangler en familie, et trygt hjem i en nyetableret børneby.

Niårige Dania og hendes to søstre fra Syrien
Niårige Dania og hendes to søstre får snart en ny familie hos SOS Børnebyerne i Syrien og et tryggere sted at vokse op. Foto: Abeer Pamuk.

Dania og hendes to søstre har levet med frygten for, at de selv eller deres forældre skulle blive dræbt, så længe de kan huske. Og en dag ramte katastrofen dem. De er blandt de millioner af børn i Syrien, som lever midt i den altødelæggende borgerkrig, der snart går ind i sit syvende år.

Da de voldsomme kampe ved frontlinjen uden for Damaskus kom for tæt på deres hjem, måtte familien hovedkulds forlade deres gård og flygte. Pigernes far kunne ikke længere arbejde på grund af en granatsplint i benet, og moderen var den eneste som kunne holde familien i live ved at dyrke grøntsager.

Sammen med andre internt fordrevne slog familien sig ned i en halvfærdig bygning omgivet af marker. Her troede de sig mere sikre, men hver dag var en kamp for at overleve. Pigernes hverdag bestod nu i at passe deres syge far og hjælpe deres mor med at skaffe mad og vand.

Katastrofen rammer igen

Niårige Dania og hendes storesøster måtte opgive at gå i skole. Meget af tiden var det for farligt at bevæge sig rundt udenfor. Og så blev familien ramt af endnu en katastrofe.
De tre søstre mistede deres mor, mens hun var ude i marken. Hun blev dræbt i et missilangreb. Igennem lang tid måtte børnene klare sig selv, og særligt Dania tog på sig at være mor for sine to søstre.

Heldigvis kom en SOS-medarbejder i kontakt med de forhutlede piger, og med faderens accept blev de bragt i sikkerhed i et af SOS Børnebyernes midlertidige opholdssteder for udsatte børn i Damaskus.
Læs mere om SOS Børnebyernes arbejde under katastrofer og krige.

Niårige Dania kan snart flytte til en nyetableret børneby i Syrien. Foto: Abeer Pamuk.

En SOS-mor til Dania

”Det var koldt og det regnede. Jeg husker, at jeg var udmattet da jeg kom frem. Vi havde ikke sovet i almindelige senge i meget lang tid og det første, jeg gjorde, var at lægge mig på en madras og bare sove,” fortæller Dania om sit første møde med SOS Børnebyernes opholdssted.

Straks efter ankomsten til SOS Børnebyernes opholdssted blev hun undersøgt af en læge, som konstaterede, at Dania var underernæret og skulle have medicinsk behandling.
På opholdsstedet tog SOS-mor Nisreen sig af pigerne: ”Jeg husker, at Dania var meget overbeskyttende over for sine søstre. Det var svært at få hende væk fra at handle som en mor og tilbage til at handle som et barn igen,” siger SOS-mor Nisreen.

Med støtte og kærlig omsorg fra SOS-medarbejderne på opholdsstedet er Dania i dag i stand til at mindes de gode øjeblikke med sin biologiske mor – og ikke kun tænke på hende som død. Dania er også begyndt at smile og grine igen.

”Jeg fortæller hende, at hendes mor ville blive glad for at se hende smile. Jeg glemmer alt det vanskelige arbejde, vi er nødt til at gøre som SOS mødre, når jeg ser, at vi er i stand til at bringe lykke til disse børn og hjælpe dem til at glemme, hvad de har været vidne til,” siger Nisreen.

En ny børneby i Syrien

Dania er barn igen med et barns hverdag. Hun går i skole igen og er særlig dygtig til engelsk. Og snart kan hun og hendes søstre forlade opholdsstedet og flytte ind i et nyt, permanent hjem med deres SOS-mor.

På grund af det store behov for at give børn, som har mistet deres familier i krigen, en ny familie og en tryg opvækst, åbner SOS Børnebyerne en ny børneby i Syrien, hvor 150 forældreløse og udsatte børn kan få en tryg opvækst.
Læs mere om den nye børneby her.

SOS Børnebyerne har i forvejen en børneby i Damaskus, der i 2012 åbnede sine døre for SOS-børn fra børnebyen i Aleppo, som måtte evakueres på grund af krigen. Børnebyen i Damaskus har igennem borgerkrigen været et relativt sikkert sted at bo, og det er derfor, at SOS Børnebyerne i Syrien nu begynder en ny børneby uden for Damaskus.

*Danias navn er ændret for at beskytte hendes ret til privatliv.

Støt børn fanget af katastrofer

Giv et bidrag på MobilePay 24 90 57 31, eller send en sms med koden SOS til 1910, så donerer du 150 kr.* til SOS Børnebyernes indsats for børn i katastrofeområder.
*150 kr. + alm. sms takst bliver trukket på din næste mobilregning

Giv et bidrag

Støt børn fanget af katastrofer

Send et valgfrit bidrag på MobilePay 24 90 57 31, eller send en sms med koden SOS til 1910, så donerer du 150 kr.* til SOS Børnebyernes indsats for børn, ramt af krig eller naturkatastrofer.

*150 kr. + alm. sms takst bliver trukket på din næste mobilregning.