Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Yassin har endelig fået en mor

For et forældreløst og forsømt barn er lykken en mor - og en blå bold. I sit nye hjem i børnebyen er femårige Yassin ved at lære at tale og lege.

Yassin med sin SOS-mor Riziki Ameir Kombo. Hans kæreste legetøj er en blå bold og en håndfuld små plastic-legesoldater. Foto: Mette Schmidt.

Yassin er kun fem år, og hele sit liv har han savnet en mor. Hans første mor døde i barselssengen, og hans far forsvandt blot en måned efter. En veninde til moren tog den nyfødte dreng til sig. Men som fattig, enlig forsørger på Zanzibar havde hun svært ved at forsørge et barn.

I sine første leveår fik Yassin hverken nok at spise eller den kærlige voksenkontakt, som er afgørende for et lille barns sunde udvikling. Og da kvinden blev smidt ud af den bolig, hvor hun boede med Yassin, greb de sociale myndigheder ind.

Et trygt hjem i børnebyen

I efteråret 2015 flyttede Yassin derfor ind i SOS-børnebyen på Zanzibar. Her bor 90 forældreløse eller udsatte børn i 11 SOS-familier. I børnebyen har Yassin endelig fået en mor og en ny familie med seks søstre og to brødre. Hans nye mor hedder Riziki Ameir Kombo, og hun har været SOS-mor i 21 år.

”Yassin er et nemt barn, fordi han er god til at vise, hvad han vil. Det er usædvanligt, at et nyt barn så hurtigt føler sig tryg og er tydelig omkring sine behov,” siger Riziki Ameir Kombo.

Femårig uden sprog

Det blev hurtigt klart, at Yassin var stærkt forsømt og udviklingsmæssigt bagud for sin alder. Hans sprog er som en treårigs, og han vil hellere pege end tale. For at hjælpe ham med at falde til og blive tryg i sin nye familie er hans SOS-mor sammen med ham døgnet rundt. Hun forlader ham aldrig, han følger hende rundt overalt, når hun går i byen for at handle, når hun laver mad eller vasker tøj, og om natten sover han i hendes seng.

Læs mere om de fantastiske kvinder, som varetager rollen som SOS-mor for forældreløse og udsatte børn.

”Yassin kan stadig være svær at forstå for folk, som ikke kender ham, men han udvikler sig hurtigt, og hans ordforråd vokser. Det hjælper også, at hans SOS-søskende taler meget med ham og leger med ham,” siger mama Riziki.

Lykken er en bold

I børnebyen oplever Yassin også, hvad det vil sige at være barn og lege. Da han først flyttede ind, kunne han bruge timer på at sidde og kigge på de andre børns leg. Hvordan de spillede bold, gyngede eller tegnede. Han var tydelig uvant med at lege.

”Jeg prøver at lære ham bogstaver og tal, og hvordan man holder på en blyant – det havde han aldrig prøvet. Nu tegner han overalt på gulve og vægge, hvis han finder en farveblyant,” fortæller hans SOS-mor.