Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Voksent SOS-barn på besøg i Danmark

Jean de Dieu var kun 12 år gammel, da hans forældre blev dræbt ved folkemordet i Rwanda. Som de eneste overlevende i familien flyttede han og tre søskende ind i SOS-børnebyen i Byumba. Her fortæller han om sin opvækst, hvordan det er gået ham sidenhen, og hvilke drømme han har for fremtiden.

Jean de Dieu er tidligere SOS-barn og på besøg hos SOS Børnebyerne i København. Foto: Wendy Sivebæk Sharp

”Efter at have mistet mine forældre, mistede jeg også håbet. Håbet om at få et godt liv. Jeg ville være havnet i store problemer, hvis jeg ikke var flyttet ind i SOS-børnebyen,” fortæller Jean de Dieu . ”Der er et rigtig godt miljø i SOS-børnebyen med gode huse, sikkerhed, et godt liv, uddannelse og ungdomsfaciliteter. Som SOS-barn får man visioner, og man lærer at drømme.”

På besøg hos SOS Børnebyerne i København

Efter Secondary School flyttede Jean de Dieu til Rwandas hovedstad Kigali for at læse på universitet. I dag har han en bachelor i biologi og geografi og arbejder som overlærer på en skole. Derfor har Rwandas lærerunion sendt ham på et 3-ugers kursus i projektledelse hos Cowi i Danmark, og i den forbindelse havde Jean de Dieu et stort ønske om at komme forbi SOS-kontoret i København og se den organisation, der har haft så stor betydning for hans liv.

Jean de Dieu fortæller fundraisingchef Ann Leistiko om sin opvækst i børnebyen i Byumba. Foto: Wendy Sivebæk Sharp

Ved besøget fortalte han, at han stadig har kontakt med sin SOS-mor, og selvom han er i Danmark, er han i daglig kontakt med sin familie fra børnebyen. ”Vi vil jo altid være forbundet,” forklarer han.

En inspiration for andre SOS-børn

En eller to gange årligt besøger Jean de Dieu sit tidligere hjem i SOS-børnebyen i Byumba. Her bruger han meget tid på at tale med de børn, der bor der nu og fortælle dem om sin opvækst i børnebyen, og hvilket liv der venter dem som voksne.

”Jeg har jo prøvet det selv. Jeg ved, hvordan det er at være SOS-barn, og jeg ved, hvordan det er at komme til en helt ny familie og et nyt miljø. Du har måske mistet dine venner, din familie, din mor og far. Men pludselig er der en ny person, der tager sig af dig,” fortæller Jean de Dieu.

Jean de Dieu har brugt sin uddannelse fra SOS-børnebyen til at læse videre på universitet, og i dag er han uddannet lærer. Foto: Wendy Sivebæk Sharp

Drømmer om at gøre en forskel

Også i sit job som lærer bruger Jean de Dieu sin erfaring fra børnebyen, hvor opdragelse, kærlighed og en god skolegang går hånd i hånd. Han har derfor også en stor drøm her i livet: At gøre en forskel og hjælpe børn som sig selv.

”Som SOS-barn har jeg haft forskellige SOS-faddere rundt omkring i verden, der har hjulpet mig. Jeg vil gerne give tilbage nu. Jeg ønsker at yde mit bidrag og gøre en forskel for børn her i verden,” fortæller Jean de Dieu. ”Jeg drømmer om selv at arbejde i en SOS-børneby en dag. Det er min store ambition.”