Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Evakuerede SOS-børn kan endelig flytte hjem

Efter at være blevet evakueret to gange på bare få år, er børn og SOS-mødre nu endelig langt om længe flyttet hjem til børnebyen i Juba i Sydsudan.

Børnene er igen tilbage i børnebyen i Juba efter to kaotiske år med evakuering og genhusning som følge af borgerkrigen i Sydsudan. Foto: Alberto Fait

Det unge land Sydsudan i Afrika har siden 2013 været præget af stor politisk uenighed, vold, økonomiske trængsler og borgerkrig. Hver femte indbygger har måttet forlade sit hjem, og omkring seks millioner mennesker har akut brug for hjælp.

SOS-familierne i børnebyen Juba har også haft konflikten tæt inde på livet. I 2013 måtte de 80 børn, 40 unge og SOS-personalet forlade børnebyen i Malakal og søge sikkerhed i en FN-lejr.

I 2015 flyttede de evakuerede børn og voksne efter et midlertidigt ophold i Jebel ind i den nyåbnede børneby i Juba. Men allerede i sommeren 2016 tvang kampene omkring Juba atter SOS-familierne på flugt.

De hårdtprøvede børn og unge boede indtil for nylig i lejede boliger i Juba sammen med deres SOS-mødre, og den 19. januar i år kunne de så langt om længe flytte tilbage til deres hjem i børnebyen i Juba.

SOS-mødre fra Juba fortæller om det kaotiske liv de sidste par år og om håbet for en rolig fremtid.

 

SOS-familierne i Sydsudan

 • December 2013
  80 børn, 40 unge og 30 medarbejdere bliver evakueret til en FN-lejr på grund af kampe og plyndringer omkring børnebyen i Malakal. Tre måneder senere bliver de flyttet til hovedstaden Juba.
 • August 2014
  Familierne flytter ind i en midlertidig børneby i Jebel i udkanten af Juba.
 • Januar 2015
  SOS Børnebyerne åbner en helt ny børneby i Juba til de evakuerede familier. Børnebyen har også ungdomsfaciliteter og yder støtte til familier i lokalsamfundet.
 • Juli 2016
  Kampe omkring Juba tvinger familierne til at forlade den nye børneby.
 • Efterår 2016
  De mere end 120 børn og unge og deres SOS-mødre bor i lejede huse i Juba. Familierne er faldet til i deres nye hjem, og SOS-mødrene gør alt for, at børnene skal føle sig trygge. Men borgerkrigen truer fortsat livet i Afrikas yngste stat.
 • Januar 2017
  Den 19. januar kunne de 80 børn og 40 unge endelig flytte tilbage til deres hjem i børnebyen Juba.

En kærlig hånd ind indflytningen
Kampene og de mange måneder uden beboere har taget hårdt på børnebyen. Både familiehuse og administrationsbygninger er blevet plyndret for møbler og andre værdier i tiden efter evakueringen. Flere bygninger har også måtte få installeret nye vand- og elforsyninger, inden de igen var beboelige

Med alle reparationer på plads kunne de 120 børn og unge så markere deres hjemkomst med en indflytningsfest den 19. januar.

SOS Børneby i Juba, Sydsudan
Den 19. januar kunne de 80 børn og 40 unge endelig flytte tilbage til deres hjem i børnebyen Juba. Foto: Alberto Fait

Børnene er meget for at være tilbage i børnebyen igen. Her er der bedre plads til leg, så de løber rundt på hele området og synger, spiller fodbold og nyder, at der er plads at boltre sig på.