Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

40.000 skoleelever er med i Omvendt Julekalender

I Omvendt Julekalender bruger børn i hele Danmark deres december måned på at give i stedet for at få. Eleverne sætter forældreløse og udsatte børn i fokus med små film, opgaver og gode gerninger.

I Omvendt Julekalender møder skoleeleverne blandt andet tvillingerne her. De fik en hård start på livet, men bor nu i en SOS-børneby, hvor de får kærlighed og omsorg. Foto: Nina Ruud
I Omvendt Julekalender møder skoleeleverne blandt andet tvillingerne her. De fik en hård start på livet, men bor nu i en SOS-børneby, hvor de får kærlighed og omsorg. Foto: Nina Ruud

Med Omvendt Julekalender sætter 40.000 skoleelever gave-ræset på pause i år. I stedet vender de blikket mod de børn, der ikke får meget forærende hverken til jul eller resten af året. Eleverne ser hver dag en film om et barn, der lever under helt andre vilkår end dem, vi kender herhjemme. I år følger eleverne med i andre børns liv i blandt andet Laos, Zambia og Rusland.

Klik her og følg med i kalenderen

Det er sjette år i træk, at SOS Børnebyernes kalender vender julen på hovedet for tusindvis af skolebørn.

”De danske skolebørn har virkelig taget kalenderen til sig, og hvert år bliver vi lige stolte over, hvordan eleverne engagerer sig i andre børns liv. Det er rørende at se deres retfærdighedsans og omsorg udfolde sig i deres gode gerninger og lyst til at lære mere om den verden, de lever i,” siger Mads Klæstrup Kristensen, direktør i SOS Børnebyerne.

En god gerning hjemme gør gavn derude

Eleverne har i kalenderen mulighed for gøre gode gerninger derhjemme, som forældrene kan belønne med en lille skilling. Det kan være at hjælpe med juleindkøb, tømme opvaskemaskine eller lave aftensmad. På den måde spreder de mange deltagende skolebørn både glæde hjemme, men også for de børn, som beløbene fra alle de mange gode gerninger skal hjælpe.

Hele Omvendt Julekalenders budskab er, at man i december skal huske, at det ikke kun handler om at få – det handler også om at give. I forlængelse af filmene kan eleverne snakke om, hvad der egentlig er vigtigst, når man er barn. Er det dyre julegaver eller gode forældre? Hvordan er det mon, hvis man ikke kan få lov at gå i skole?

”Uden løftede pegefingre viser vi børnene, at julen og livet i det hele taget ikke handler om overflod, men om de essentielle ting – familie, uddannelse, tryghed og kærlighed. Alle de gode gerninger, eleverne gør, spreder glæde hos deres nærmeste og hjælper samtidig børn ude i verden, som de slet ikke kender. Det er lige i julens ånd.,” siger Mads Klæstrup Kristensen, direktør i SOS Børnebyerne.

Omvendt Julekalender

  • Over 40.000 børn fordelt på 700 skoler i hele landet deltager i år i Omvendt Julekalender
  • Kalenderen består af en lille film til hver dag i december samt en opgave til klassen
  • Skoleeleverne samler i år ind til at fattige, udsatte børnefamilier kan få hjælp – børnene kommer i skole og forældrene får hjælp til en stabil indkomst
  • I 2017 samlede de danske skolebørn 481.600 kroner ind til skolelegater for børn i Rwanda
  • Det er gratis at deltage i Omvendt Julekalender, og indsamlingsdelen og de gode gerninger er frivillig for klasserne

Omvendt Julekalender er tilbage i december 2019