Simon Mark
Når taxaen holdt for rødt ved et lyskryds, lå der børn på jorden og sov. Spædbørn, småbørn og unge mennesker, der boede langs Johannesburgs forurenede veje. Uden noget at tage sig til.
Simon Mark så på sin 2-årige søn Viggo Musa, der sad ved siden af ham i taxaen, og som Simon og hans mand, topkokken Steffen Villadsen, netop havde hentet på det børnehjem, Viggo Musa havde tilbragt de seneste syv måneder af sin barndom på.
”Det er meget ambivalent. Man sidder der i sin egen drømmeverden og er endelig blevet forældre, og så kigger man ud ad vinduet og tænker, at Viggo Musa jo bare er ét barn ud af millioner, millioner af børn, der har brug for hjælp,” siger Simon Mark.
Hjælp til udsatte børn
Simon Mark er influencer, og han vidste med det samme, at når den lille, nye familie vendte hjem til Ebeltoft, måtte han gøre noget for at hjælpe udsatte børn rundtomkring i verden.
Så da Simon, Steffen og Viggo Musa var hjemme, kontaktede Simon SOS Børnebyerne for at høre om mulighederne for at hjælpe med at sætte fokus på organisationens arbejde for udsatte børn.
”Jeg kan ikke hjælpe alle, men sammen med SOS Børnebyerne kan jeg hjælpe mange. Og jeg har set med mine egne øjne, at hjælpen betyder noget. I Johannesburg besøgte vi en skole, som en amerikansk organisation støttede. Det kan godt være, der kun gik ti børn på den skole, men så er der ti børn mindre, der skal prostituere sig selv eller sælge et eller andet langs vejen for at overleve. Organisationer som SOS Børnebyerne gør en forskel, og det er meget, meget vigtigt for mig, at jeg kan være med til det,” siger influenceren.
Jeg kan ikke hjælpe alle, men sammen med SOS Børnebyerne kan jeg hjælpe mange.
Langsigtet fokus
Det er blandt andet på grund af SOS Børnebyernes langsigtede arbejde for udsatte børn, at Simon Mark støtter organisationen. For eksempel sikrer SOS Børnebyerne skolegang til alle børn, der bor i en børneby, og via vores forebyggende arbejde også til mange børn i lokalområdet omkring en børneby.
I nogle af de lande, SOS Børnebyerne arbejder i, kan 500 kroner for eksempel sikre skolegang for et barn i et halvt år.
”500 kroner er ikke så meget for mange danskere. Men i mange lande er 500 hele verden,” siger Simon Mark.
Mangel på mad
Som et led i adoptions-processen var Simon Mark og Steffen Villadsen på en såkaldt ’tour of origins’ i Johannesburg, hvor de så nogle af de steder, der er en del af Viggo Musas historie.
Simon Mark og Steffen Villadsen besøgte blandt andet det hospital, Viggo Musa er født på og det område, hans biologiske mor bor i – Viggo Musas mor er som mange andre kvinder flyttet fra nabolandet Zimbabwe til Sydafrika for at tjene penge til sin familie, og Simon Mark og Steffen Villadsen kender hendes historie.
Parret besøgte også det udsatte område Soweto. Den oplevelse var med til at bekræfte Simon i, at verdens børn har brug for organisationer som SOS Børnebyerne.
”Beboerne bor i blikskure og har ingen penge, så de tager til de store byer, hvor de måske begår kriminalitet for at klare sig, og gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Soweto er 14-15 år. Hvem ved, hvornår de får mad næste gang? Man vil så gerne gøre noget, men som enkeltperson kan man bare ikke hjælpe alle. Derfor er SOS Børnebyernes arbejde så vigtigt,” siger Simon Mark.
Bliv fadder
Vær med til at give et udsat barn en lysere fremtid – læs mere om at blive fadder hos SOS Børnebyerne her.
Alle kan gøre en forskel
Viggo Musa nåede at bo på to børnehjem, før Simon Mark og Steffen Villadsen adopterede ham. På det børnehjem, Viggo Musa boede på, da parret adopterede ham, mødte de mange andre forældreløse børn, der hang op ad de to fædre og havde brug for hjælp.
Parret støtter løbende børnehjemmet økonomisk, og det er vigtigt for Simon Mark at fortælle andre, at de også kan gøre en forskel i udsatte børns liv. For eksempel ved at blive faddere hos SOS Børnebyerne eller støtte økonomisk – uanset hvor stort eller lille beløbet er.
”Mange siger til os, at: ’Hvor er det flot, at I har reddet Viggo Musas liv’. Men jeg har det svært med den vending, for vi havde et brændende ønske om at blive forældre, så han har jo også reddet vores liv. Jeg vil gerne sige til dem, at de også kan også gøre noget flot. De kan overføre 50 kroner til SOS Børnebyernes arbejde.”
Læs meget mere om SOS Børnebyernes arbejde her.