Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Nepal to år efter jordskælvet

Det er nu to år siden, at Nepal blev ramt af flere voldsomme jordskælv. SOS Børnebyerne har siden hjulpet over 28.000 familier med at genopbygge deres liv og genforenet forældreløse børn med slægtninge eller givet dem et nyt hjem i Nepals børnebyer.

Nepal jordskælv

Vi er til stede før, under og efter jordskælvet

Da Nepal 25. april 2015 blev ramt af et voldsomt jordskælv, kunne SOS Børnebyerne hurtigt træde til. Med ti børnebyer i landet begyndte lokale SOS-medarbejdere i Nepal straks en nødhjælpsindsats for at redde flest muligt og beskytte børn og mødre. Men SOS Børnebyernes unikke tilstedeværelse i landet giver os også mulighed for at sikre langvarig støtte til de udsatte børn og familier, der stadig den dag i dag kæmper for at få en stabil tilværelse efter den 25. april 2015.

Efter jordskælvet har SOS Børnebyernes nødhjælpsprogram i Nepal hjulpet 28.000 børn, unge og voksne. Nødhjælpen har kun været mulig takket være den støtte, som strømmede ind i ugerne efter naturkatastrofen. Bidragene fra SOS Børnebyernes faddere, virksomhedspartnere og andre støtter har været med til at give Nepals børn håb for fremtiden.

 

Nepal jordskælv børn
Foto: Suzanne Lee

Hurtig hjælp til børn i nød

Nødhjælpsarbejdet har altid fokus på at hjælpe børn, og som noget af det første oprettede SOS Børnebyerne 25 børnevenlige opholdssteder i de værst ramte områder af landet. Her kunne børn komme i dagtimerne og lege, få mad og finde ro fra det kaos, der omgav dem. Trænet SOS-personale drog omsorg for børnene og så til deres fysiske og psykiske behov. Da det sidste børnevenlige område lukkede ned i juni 2016, havde mere end 2000 børn draget nytte af aktiviteterne.

 

Nepal børneby jordskælv
Foto: Matthias Ziegler

Et hjem til forældreløse børn

Den akutte nødhjælpsindsats handlede også om at finde og drage omsorg for børn, som havde mistet eller var blevet adskilt fra deres forældre – og om muligt genforene børn med deres familie. 39 forældreløse børn har fået en ny familie i en af SOS-børnebyerne i Nepal, mens det er lykkedes at finde slægtninge til 53 børn, som mistede deres forældre i jordskælvet.

SOS Børnebyerne støtter fortsat disse familier, da størstedelen af Nepals befolkning lever i dyb fattigdom, og det derfor kan være en stor byrde at skulle drage omsorg for et ekstra barn.

 

Nepal jordskælv
Foto: Suzanne Lee

Familier får nye boliger

Det langsigtede nødhjælpsarbejde har primært haft fokus på genopbygningen af ødelagte hjem og hjalp til at få udsatte familier på fode igen: et tag over hovedet, mad i maven og at komme i arbejde igen. Over 700 familier har fået udstyr som madrasser, tæpper, køkkengrej og hygiejneartikler, så de kan genetablere en husholdning, ligesom SOS Børnebyerne finansierer opførelsen af nye boliger til hjemløse familier.

 

 

Nepal jordskælv skole
Foto: Matthias Ziegler

Børn skal tilbage i skole

Et stort program har siden 2015 støttet genopbygningen af 12 offentlige skoler, som blev ødelagt under jordskælvene. Ni af dem står nu færdige, mens yderligere tre stadig er under genopbygning. Over 1200 skoleelever har modtaget midlertidig undervisning, så de ikke gik glip af undervisning efter jordskælvet. SOS Børnebyernes hjælper også børn med at vende tilbage i skole ved at sørge for, at de har skoleuniformer, bøger og andet nødvendigt skolemateriale.

 

 

Støt SOS Børnebyernes katastrofefond

Katastrofefonden hjælper børn og familier, der er fanget af katastrofer over hele verden, og hvor behovet er størst.

Det kan være i forbindelse med store igangværende katastrofer, som en pludseligt opstået naturkatastrofe, men det kan også være langsomme katastrofer som følge af krig og tørke, der ikke er så synlige i medierne.

Læs mere om SOS Børnebyernes katastrofefond.