Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Da Lilian var 19 år, afsluttede hun sin uddannelse i socialt arbejde på Moi Universitetet i byen Eldoret i det vestlige Kenya. Uddannelsen giver kompetencer til at arbejde f.eks. i humanitære organisationer, med katastrofeberedskaber eller for organisationer, der arbejder med beskyttelse af børn.

Nu skulle Lilian stå på egne ben. Men ligesom for mange andre unge, der er vokset helt eller delvist op i plejefamilie, viste det sig at være svært.

Dårligt psykisk helbred

Lilian mistede sine forældre, da hun var lille, og voksede op i SOS børnebyen i Eldoret. Selvom SOS Børnebyerne gav hende et stipendium til mad og husleje i seks måneder efter den sidste eksamen, følte Lilian sig helt på egen hånd og måtte leve fra dag til dag. Hun fik småjob som f.eks. ekspedient i butikker, assistent i skønhedssaloner eller som tjener på byens restauranter og hoteller. Det blev aldrig til en rigtig ansættelse, kun uformelt daglejerarbejde, der lige akkurat dækkede hendes husleje.

Lilian blev mere og mere indadvendt, og hun talte næsten ikke med nogen. Hun var nervøs for at interagere med sit lokalsamfund og følte sig udenfor og ensom. Som 22-årig besluttede hun at gifte sig med sin kæreste. Hun tænkte, at hun i det mindste ville have nogen at støtte sig til, hvis hun blev gift. Sammen med sin mand fik hun to børn.

En ny start

Det var først i 2023, 10 år efter Lilian blev færdig med sin uddannelse, at hun begyndte at finde fodfæste i livet. Sammen med andre unge, der også er vokset op på institutioner eller i plejefamilier, blev hun en del af indsatsen Leave No Youth Behind.

Leave No Youth Behind er et samarbejde mellem Danida og SOS Børnebyerne, der skal sikre, at anbragte unge i Kenya, Somaliland og Etiopien får en god start på voksenlivet. Fordi unge med anbringelseserfaring ofte må klare sig selv, når de bliver myndige, er der større risiko for at de bliver hjemløse, hvervet af kriminelle grupper eller udsat for seksuel vold og trafficking, og for kvinderne er tidlig graviditet en overhængende fare.

I Leave No Youth Behind bliver de unge undervist i iværksætteri, modtager psykologisk rådgivning og får viden om unges rettigheder. Det giver de tidligere anbragte børn en ny start på livet.

Leave No Youth Behind har forandret mit liv. Jeg vil ikke længere være afhængig af andres små forretninger. Jeg vil have min egen,” siger Lilian, der fik undervisning i iværksætteri, marketing og gruppedynamikker fra maj til november 2023.

”Jeg omsætter alt det, vi har lært, til praksis,” siger Lilian begejstret.

Deltagerne i Leave No Youth Behind får undervisning i gruppedynamik, fordi unge i Kenya skal gå sammen i grupper på 10 for at kunne søge om et lån fra myndighederne. Derfor underviser SOS Børnebyerne Kenya de unge i, hvordan de kan samarbejde i en gruppe på trods af deres forskelligheder. Det giver dem mulighed for i fællesskab at kunne søge om lån til et fælles projekt f.eks. fx i landbruget.

Stolt over at kunne klare sig selv

I januar 2024 åbnede hun sin egen forretning, en bod med grøntsager, i et kvarter i Eldoret, hvor snedkerværksteder ligger blandt skønhedssaloner og små familiehuse langs ujævne jordveje.

Lilians lille butik består af et enkelt værelse med en åbning ud mod vejen, og foran butikken er der små kasser med dagens frugt og grønt.

Lilian vågner klokken halv seks om morgenen, laver mad til sine to børn og følger dem i skole og børnehave. Klokken syv går hun på grøntsagsmarkedet, og klokken otte åbner hun sin forretning og stiller grøntsagerne frem. Mens hun venter på formiddagens første kunder, laver hun den populære snack ”bhajia”, panerede og friturestegte kartoffelskiver, som er et hit blandt skolebørnene.

Når hun har betalt husleje og udgifter til grøntsagerne, har Lilian 30 kroner om dagen til sig selv og familien, og det er mere, end hun tidligere har tjent.

”Jeg er stolt af mig selv, fordi jeg er en forretningskvinde. Min drøm er at åbne en skønhedssalon, men en grøntsagsbod er den nemmeste forretning at begynde med.”

Hendes lille familie – manden og deres to børn på tre og syv år – inspirerer hende til at arbejde hårdt.

”Jeg vil ikke have, at mine børn skal gå igennem en usikker tid, som jeg gjorde. Jeg vil give dem en god fremtid,” siger Lilian, mens hun med hurtige, sikre bevægelser skræller kartofler, snitter dem fint og steger skiverne i boblende olie. Om lidt får skolebørnene fri, så hun vil skal klar til at sælge dem de sprøde snacks.

 

Fakta

Fra anbringelse til et godt voksenliv

I indsatsen “Leave No Youth Behind” arbejder vi sammen med Danida for at skabe bedre vilkår for anbragte børn og unge i Østafrika og på Afrikas Horn. Partnerskabet med Danida skal styrke plejefamilieområdet i tre af SOS Børnebyernes partnerlande: Kenya, Etiopien og Somaliland.

Indsatsen skal være med til at sikre, at anbragte børn og unge får den nødvendige tryghed, støtte og omsorg under og efter en anbringelse uden for hjemmet.

Foto: Anne Kidmose
Lilian sælger grøntsager og panerede, friturestegte kartoffelskiver til kvarterets skolebørn