Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Under Vietnamkrigen blev der smidt flere hundrede millioner bomber over et af Sydøstasiens fattigste lande, Laos. Hver uge kommer en person til skade eller bliver dræbt efter nærkontakt med en bombe. De fleste af dem er uskyldige børn. Foto: Lars Just

Under Vietnamkrigen blev der smidt flere hundrede millioner bomber over Laos, og skjult et par centimeter under mulden ligger stadig op mod 80 millioner ueksploderede bomber. Bomber, der udgør en dødelig fare for landets indbyggere. Pekelo var kun tre år, da han blev uskyldigt offer for en krig, der sluttede for flere årtier siden.

Så sine forældre blive sprængt ihjel

Pekelo mistede sine forældre, da de kom i nærkontakt med en bombe. Eksplosionen var så kraftig, at begge forældre blev sprængt ihjel, lige for øjnene af Pekelo. Granatsplinterne ramte også den lille dreng, der mistede tre fingre. Efter forældrenes død, overlevede Pekelo og hans ældre bror i nogle måneder alene. Engang i mellem fik de lidt mad af slægtninge, men ellers passede de sig selv.

Historien der fik en voksen mand til at græde

SOS Børnebyernes nationaldirektør, Soumata Dengchampa, husker tydeligt den dag, han kom for at tage børnene med til SOS-børnebyen i Xiengkhouang.

”Det var mig, som tog op for at hente børnene. Da jeg så dem, kunne jeg ikke lade være med at græde. Det er kun sket for mig tre gange før i mine 14 år hos SOS Børnebyerne, at jeg har grædt,” siger Soumata Dengchampa og fortsætter:

”Det var så forfærdeligt. Børnene havde intet tøj på, og de levede som dyr. De spiste det samme som grise – majs og blade. De havde en lille hytte, men ingen møbler, så de måtte sove på den bare jord.”

Pekelo fik en mor igen

Heldigvis kom Pekelo og hans bror til SOS-børnebyen i Xiengkhouang, hvor de har boet siden. I dag er Pekelo 17 år.

“Mit bedste minde fra min opvækst i børnebyen er den dag, jeg kom til børnebyen, og lederen af børnebyen fortalte mig, at jeg havde fået en mor igen,” fortæller han og fortsætter: ”Når jeg er færdig med skolen, vil jeg gerne flytte til Vientiane og starte på business school. Og når jeg bliver voksen, drømmer jeg om at blive revisor.”

På trods af det voldsomme traume, Pekelo oplevede i sine tidlige barndomsår, er han vokset op til at blive en ambitiøs og ressourcestærk ung mand med masser af drømme for sin fremtid. I dag bor han i SOS-børnebyernes ungdomshus, hvor han bliver forberedt på livet som selvstændig voksen. Foto: Lars Just

Bombefri 200 år efter krigen

I årene 1996-2010 lykkedes det Laos’ nationale minerydningsorganisation, UXO Lao, at rydde 446.711 ueksploderede bomber fra Laos’ jord. Det svarer til 0,5 procent af det samlede antal af ueksploderede bomber i Laos. UXO Lao vurderer, at det vil tage mindst 150 år før Laos er nogenlunde ryddet for bomber.

Hjælp et barn i verdens mest bombede land

Vi mangler faddere i Laos. Meld dig som fadder for et barn i verdens mest bombede land her – husk at skrive i feltet ”Tilknyt en kommentar” at du gerne vil være fadder i Laos.