Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Opdateret d. 16/2 med nye tal, information om situationen og om SOS Børnebyernes indsats i Syrien.

Et kraftigt jordskælv har ramt det sydlige Tyrkiet og nordlige Syrien natten til mandag. Jordskælvet målte 7,8 på Richter-skalaen, og kunne også mærkes i både Libanon og Jordan. Flere end 41.000 mennesker er indtil videre meldt dræbt, mens et ukendt antal ofre er begravet under murbrokkerne fra kollapsede huse. Håbet om at finde flere overlevende er ved at rinde ud, da det nu er over en uge siden, at jordskælvet fandt sted.I SOS Børnebyerne er vi meget berørte af situationen, og har dyb medfølelse med de mange børn og voksne, der er ramt af den altødelæggende katastrofe.

SOS Børnebyerne har hverken børnebyer, forebyggende indsatser eller andre aktiviteter i Tyrkiet, og vi er heller ikke registreret som humanitær organisation i landet, hvilket betyder, at vi ikke kan iværksætte en katastrofe- eller nødhjælpsindsats her og nu. Vi følger situationen tæt, og vi vurderer løbende, hvilke muligheder vi har for at kunne sætte en meningsfuld hjælpeindsats igang fra SOS Børnebyernes landeorganisationer i Tyrkiets nabolande.

SOS Børnebyerne hjælper i Syrien

SOS Børnebyerne er arbejder i Syrien, primært i hovedstaden Damaskus i syd, men udfører også forebyggende arbejde blandt socialt udsatte familier i og omkring Aleppo i nord. Vi har været i kontakt med vores syriske kolleger, som fortæller, at alle børn og voksne i SOS Børnebyerne i Syrien er i god behold. Derudover er alle børn og voksne, vi arbejder med i vores sociale indsatser  i landet heldigvis også uskadte.

SOS-organisationen i Syrien har desværre ikke haft de rette ressourcer til at indgå i eller varetage akut redningsarbejde, men vores kolleger i Syrien iværksætter nu en nødhjælpsindsats til berørte børn og deres familier i og omkring Aleppo.

”Hundredevis af familier og børn har mistet deres hjem. Dødstallet stiger fortsat, og tusindvis af børn er i fare for at miste en af deres forældre, når der hverken er husly eller varme at finde i murbrokkerne, hvor der er hård frost,” fortæller Samer Khaddam, nationaldirektør for SOS Børnebyerne Syrien.

Nødhjælpsindsatsen skal nå ud til omkring 25.000 børn og voksne. Først og fremmest handler det om at sikre børnenes overlevelse, dernæst skal familierne have hjælp til at komme på fode og klare sig selv.

“Børn er de mest sårbare i katastrofer som denne, og i SOS Børnebyerne i Syrien vil vi gerne sende dem budskabet om, at de ikke er alene. Det er vores ansvar og bydende nødvendigt, at vi handler omgående, indsætter med alt, vi har til rådighed og sørger for hjælp i så kritisk en situation. Siden jordskælvet ramte har vi arbejdet dag og nat for på både akutte og langsigtede indsatser for at støtte berørte børn og deres familier. Vi har organiseret os med andre aktører for at mindske lidelserne som meget som muligt,” siger Samer Khaddam.

Jordskælv udløser humanitær krise

  • Natten til d. 6/2 ramte et kraftigt jordskælv det sydlige Tyrkiet og nordlige Syrien
  • Godt 1.600 efterskælv er  registreret og der er risiko for yderlige jordskælv de kommende uger
  • Over 41.000 mennesker er meldt dræbt
  • Millioner mangler mad, vand, læge- og psykologhjælp, tæpper og tag over hovedet
  • Tyrkiet melder om over 11.000 kollapsede bygninger

Kilde: DR Nyheder, TV2 Nyhederne, BBC News, Politiken