Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

”Vi går i gang med at hjælpe så hurtigt som muligt. Alt er planlagt, og vi begynder så snart midlerne er på plads.”

Sådan lyder det fra Achamyelesh Teferi, vicedirektør for SOS Børnebyerne i Etiopien, der blandt andet tæller 27 lokale programmer for udsatte og sårbare familier, syv børnebyer og fem nødhjælpsindsatser.

Netop nødhjælp har de sidste tre år været helt essentielt for SOS Børnebyernes arbejde i landet med over 100 millioner indbyggere.

”De sidste tre år har alt været ’emergency’ i Etiopien. Først kom corona, så kom krigen og nu har vi tørken,” siger Achamyelesh Teferi.

FN advarer: Katastrofal situation på Afrikas Horn kan blive den værste sultkrise i 40 år

Hjælpen er på vej

Det er tydeligt, at Achamyelesh Teferi gerne ville sige, at SOS Børnebyerne i Etiopien allerede var i gang, men realiteten er, at gabet mellem behov og penge er så stort, at SOS Børnebyerne i Etiopien indtil nu kun har kunnet planlægge indsatser, men ikke gøre en reel forskel for de millioner af etiopiere, der hver dag mangler mad og vand for at kunne overleve.

”Så snart vi har midlerne, går vi i gang. Vi sender vandvogne ud til særligt tørkeplagede områder, hjælper med modermælkserstatning til babyer, mad til mennesker og husdyr og hjælp til børn, der er særligt udsatte på grund af omstændighederne,” siger Achamyelesh Teferi.

Hjælp børn og deres familier, der lige nu er truet af hungersnød – bliv SOS-fadder i dag

På den lange bane står SOS Børnebyerne i Etiopien også klar til at hjælpe de familier, der i forvejen får hjælp af organisationen godt igennem krisen.

”Jeg ser flere og flere familier i vores programmer, der sælger deres ejendele og husdyr, eller spiser dyrene, for at kunne få mad. Og det hjælper dem her og nu, men hvad så bagefter, når de ingen ting har og på mange måder skal begynde helt forfra? Dér skal vi hjælpe,” siger Achamyelesh Teferi.

 

Tre grunde til at Etiopien står overfor hungersnød igen

Tørke

  • Det er den værste tørke i knapt 40 år 
  • Eksperter forklarer tørken med stigende temperaturer, der forstyrrer regnvejrets cyklus
  • Lokalsamfund er ramt hårdt af stadigt hyppigere og længerevarende tørker

Krig

  • Borgerkrigen har sendt over 2 millioner på flugt
  • Krigen har bredt sig i sådan en grad, at hele Etiopien nu er i destabiliseret
  • De mange fordrevne lægger pres på i forvejen udsatte områder

Fødevarepriser

  • I Etiopien stiger priserne dag for dag
  • En liter olie plejede at koste 10 kr, nu koster det 32 kr. Et kilo hvede kostede 2,25 kr for et år siden, nu er det 6 kr
  • Stigningen skyldes i høj grad krigen i Ukraine, der grundet blokader på eksport, sender priserne i vejret

Borgerkrig puster til potentiel hungersnød

Både Somalia, Somaliland, Kenya og Etiopien er lige nu hårdt ramt af tørken og de stigende fødevarepriser, men Etiopien er også særligt udfordret, da der i den nordlige Tigray-region, har været borgerkrig i knapt to år. Krigen står mellem Etiopiens centralregering og oprørsbevægelsen TPLF.

Den etiopiske hær har masser af forsyninger, men det er på bekostning af befolkningen. Tilgangen af fødevarer til regionen er ustabil og foregår kun gennem uofficielle kanaler, hvilket betyder, at maden sælges til overpris.

I forvejen er fødevarepriserne skruet helt op i Etiopien, hvor mange basale fødevarer som mel, majs og olie er mere end fordoblet i pris.

Borgerkrigen har sendt godt 2,5 millioner mennesker på flugt, hvoraf mange er flygtet til den somaliske region i Etiopien, og det er netop her, Achamyelesh Teferi og hendes team planlægger den største nødhjælpsindsats. Men der er brug for mange flere penge, end de har, og Achamyelesh største bekymring er, hvad der sker, hvis de penge aldrig kommer.

 

Du kan hjælpe – giv et bidrag til SOS Børnebyernes katastrofefond i dag!

Achamyelesh Teferi, vicedirektør for SOS Børnebyerne i Etiopien