Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Historien om ti høns og to drenge, som kom i skole

I Dar es Salaams slum får fattige børnefamilier hjælp til selvhjælp. Et lille lån har givet nyt håb til en enlig mor og hendes fire sønner.

”Jeg drømmer om at blive socialarbejder, for jeg vil gerne være sådan en, som hjælper folk, der ikke har noget arbejde,” fortæller Joseph, der først kom i skole som 15-årig. Foto: Jens Honoré.

Som 11-årige begyndte Samson og hans bror endelig i skole. Drengene bor med deres mor Raheme Cingunga og to ældre brødre i Chanika, et stort slumkvart i Tanzanias hovedstad, Dar es Salaam.

”Før kunne jeg ikke lide skolen, men nu går det bedre. Min mor kunne ikke rigtig støtte os, og der var ikke nogen, som gjorde noget for, at vi skulle komme i skole. Jeg gik rundt på gaden og solgte grøntsager eller andet, jeg kunne finde, der kunne skaffe os nogle penge,” fortæller Samson.

Samsons storebror Joseph på 15 begyndte i 2015 i 1. klasse, fordi han ikke havde gået i skole før. Men han klarede sig så godt, at han året efter allerede går i 4. klasse. De to ældste brødre i familien er begge uden arbejde. SOS Børnebyerne prøver at finde en læreplads på et værksted til 16-årige Ahmed.

Læs mere om Tanzania – et land, som SOS Børnebyerne arbejder tæt sammen med

Raheme Chingunga med sin yngste søn Samson i skoleuniform. Foto: Jens Honoré.

En lettet og stolt mor

Familien er en del af det program, som SOS Børnebyerne har i Chanika. Her får fattige og socialt udsatte familier hjælp, så børnene kan komme i skole og de vokse få en mere stabil indtægt. For Raheme og hendes børn gør familieprogrammet en kæmpe forskel:

”Jeg er især glad for, at Joseph og Hamsa er begyndt i skole,” siger hun. ”Jeg ved godt, at jeg i lang tid ikke kunne tage mig ordentligt af dem. Jeg har to andre drenge, og en af dem er syg, så jeg har brugt lang tid på at hjælpe ham og måtte i en periode sende mine yngste til nogle familiemedlemmer. Jeg havde ikke overskud til at få dem i skole.”

Sådan fungerer et familieprogram – læs mere om hjælp til udsatte familier

Hønsene giver Raheme Chingunga en stabil indtægt, så hun har råd til at spare op og give sine børn et bedre liv. Foto: Jens Honoré.

Låne-spare-gruppe hjælper kvinder

Raheme Chingunga er med i en låne-spare-gruppe, som SOS Børnebyerne har oprettet i slumkvarteret. Kvinderne i gruppen, der ofte er enlige mødre eller enker med børn, mødes hver uge og lægger mellem 2.500 og 5.000 tzs (8-15 kroner) ind i puljen, som de så låner til hinanden.  Raheme har lige lånt 150.000 tzs, som hun har købt et lille stykke jord for.

”Her skal jeg plante grønsager, som vi kan sælge,” siger hun. I et lille værelse i familiens hus har hun 21 høns, næsten en fordobling af de ti høns, hun fik, da hun kom med i låne-spare-gruppen. Nu skal hun skal give nogle af hønsene videre til andre, der kommer med i gruppen, så de også får mulighed for at skabe sig et levebrød.

*Drengenes navne er ændret for at beskytte deres identitet.