Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Godt nyt fra de ebolaramte lande

Efter flere måneder med urovækkende meldinger fra Vestafrika er der nu endelig godt nyt fra Liberia, Sierra Leone og Guinea. Antallet af nye ebolasmittede falder og falder, og i Guinea og Liberia genåbner landets skoler.

Sierra Leone
På trods af ebolaepidemien fortsætter livet i børnebyerne så vidt muligt som normalt. Her er en gruppe børn i gang med en fodboldkamp i SOS-børnebyen Makeni i Sierra Leone. Foto: Daniel van Moll

Nyt fra Liberia

Antallet af nye ebolasmittede i Liberia falder og falder, viser nye tal fra WHO. Liberias regering melder nu ud, at man planlægger at genåbne landets skoler den 2. marts. Det gælder også for SOS Børnebyernes skoler og børnehaver i landet. Mødre og børn i SOS-børnebyerne i Juah Town og Monrovia har de seneste mange måneder været i karantæne i børnebyen, ligesom besøgende udefra ikke har været tilladt for at undgå at sprede smitte til børnebyen. Karantænen forventes at fortsætte frem til 2. marts, men mødrene har dog fået lov til at tage på indkøbsture for at kunne forberede børnenes skolestart.

SOS Børnebyernes nødhjælpsprogram i Liberia uddeler fortsat nødhjælp til udsatte familier. For eksempel ris, grøntsager, madlavningsolie, mælkepulver, tøj, sko og tæpper.
Derudover hjælper SOS Børnebyerne Liberias regering med at etablere særlige plejecentre for børn, der er blevet forældreløse på grund af ebola. På centrene vil plejepersonale (fortrinsvist ebola-overlevende, der har høj grad af immunitet mod ebola) sørge for, at børnene får masser af omsorg.

Nyt fra Guinea

Antallet af nye ebolasmittede falder ligeledes i Guinea. WHO og Guineas regering oplyser, at der mange steder i landet ikke har været rapporteret om nye smittede de seneste tre uger. Den 19. januar genåbnede landets skoler og SOS-skoler. Guineas sundhedsministerium har indført skrappe hygiejneregler på skolerne for at forebygge ebolasmitte blandt eleverne. Alle elever bliver screenet for feber, og vand og sæbe til håndvask er gjort tilgængeligt på alle skoler. Derudover er lærerne blevet trænet i, hvad de skal gøre, hvis en elev skulle få det dårligt i skolen.

Nyt fra Sierra Leone

I Sierra Leone er situationen fortsat meget alvorlig, men der er dog grund til forsigtig optimisme. Selvom der stadig rapporteres om mange nye smittetilfælde hver eneste dag, kan der ses et lille fald i det samlede nye antal smittede.

Landets skoler holder fortsat lukket, og antallet af gadebørn og børnearbejdere er blevet drastisk forøget i løbet af de seneste måneder. Der er mangel på stort set alt, og det har fået priserne til at stige.

Alle SOS-børn, mødre og ansatte har det efter omstændighederne godt. Det store antal af smittede i områderne i nærheden af børnebyerne er dog en bekymring, og derfor er mødre og børn i SOS-børnebyerne i Makeni, Bo og Freetown fortsat i karantæne i børnebyen, ligesom besøgende udefra ikke er tilladt. Karantænen fortsætter på ubestemt tid.

Eftersom SOS-skolerne fortsat holder lukket, gik lærerne i januar i gang med at forberede hjemmeundervisningsmateriale til børnene, så de kan fortsætte deres uddannelse derhjemme.

Familierne i SOS Børnebyernes familieprogrammer i Makeni, Bo og Freetown får fortsat leveret mad og andre forsyninger, ligesom SOS Børnebyerne støtter Sierra Leones regerings indsats for børn, der er blevet forældreløse på grund af ebola samt udsatte familier i karantæne-områder.