Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Gadebørn får et hjem i børnebyen

Siden 2019 har børnebyen i Gikongoro taget imod forældreløse børn, der er vokset op på gaden. Sofia og hendes SOS-søskende kan endelig få lov til bare at være børn.

Foto: Anne Kidmose

Det er nemt at tro, at 13-årige Sofia er en genert pige. Hun smiler lidt skævt, mens hun betragter omgivelserneMen så snart hun begynder at fortælle om sine fremtidsdrømme, forsvinder det generte smil, og hun er næsten ikke til at stoppe. Sofia vil gerne være kunstner, musiker eller læge. Hun drømmer om at gøre noget godt for andre.

“Jeg fik selv hjælp, så jeg vil også gerne hjælpe andre mennesker,” siger Sofia.

Uden hjælp fra andre ville Sofia måske aldrig have mulighed for at realisere sine drømme eller drømme overhovedet.

Sofia voksede alene op på gaden i Rwandas hovedstad, Kigali. Hun sov på gaden og tiggede efter mad og småpenge. Hun spiste madrester, som hun fandt i affaldsdynger i storbyen.

Da hun var omkring fem år, forbarmede en ældre kvinde sig over hende, og tog Sofia med hjem for at bo der. Men kun for en tid. Den ældre kvinde havde ikke råd eller kræfter til at forsørge Sofia, og derfor trådte de sociale myndigheder til.

Det var ikke muligt at finde Sofias forældre eller anden familie, og hun kom på børnehjem.

Jeg nyder livet her, fordi jeg får alt, hvad jeg har brug for. Jeg spiser, jeg sover godt, og jeg går i skole

”Min drøm er at blive en fodboldstjerne. Jeg vil gerne spille for Arsenal i trøje nummer syv,” siger Benji med et stort smil. 

Men han tænker også stadig meget på sin mor og vil passe på hende. SOS Børnebyerne i Rwanda vil gerne integrere gadebørn som Benji i deres familier igen, og gør, hvad de kan, for at støtte udsatte familier, så de på sigt selv kan tage sig af børnene.

”Jeg bliver passet godt på her. Jeg plejede at bo udenfor, men nu sover jeg indenfor,” siger 11-årige Bertram.  

Han fortæller stolt, at han har to kaniner, som han passer i sin fritid, og han overvejer at blive kaninavler, når han bliver stor. Hvis han da ikke skal være soldat. 

”Jeg vil redde mennesker, der er i fare. Og jeg vil gerne have en uniform på,” siger Bertram og blotter sine tænder i et stort smil.

Men den charmerende pige i denimkjolen bærer rundt på en trist historie. Hun voksede op med sin mor og sin bror. Da moren døde, var der ikke andre til at tage sig af børnene. Feline og hendes bror boede på gaden, indtil myndighederne sendte dem på børnehjem. Uheldigvis kom de to søskende på to forskellige børnehjem, og senere mistede Feline også sin bror, da han blev syg og døde.

Hjælp børn til en tryg barndom

Du kan hjælpe udsatte og forældreløse børn som Sofia, Bertram, Benji og Feline. Som byfadder giver du børn en familie, en skolegang og en tryg opvækst.