Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Hawa med sit barnebarn Ugbad, som er 10 år gammel og gerne vil være lærer, når hun bliver stor. Foto: Christa Jacobsen

Kan et køleskab ændre livet for en hel familie? Spørg Hawa fra Somaliland.

Efter Danmarks Indsamling i 2014 kunne SOS Børnebyerne tilbyde flere familier i Somaliland hjælp, og Hawas familie var en af dem. Hawa er alene med tre piger på 7, 8 og 10, men Hawa havde svært ved at få det hele til at hænge sammen, og pigerne gik ikke i skole.

Med bidrag fra Danmarks Indsamling fik Hawa et mikrolån, som hun brugte på et køleskab og et lille butikslokale. Herfra sælger hun kolde drikkevarer, og det tjener hun omkring 20 kroner om dagen på. Det er nok til at kunne give hele familien mad på bordet og sende pigerne i skole.

Hjælpen er mere end fordoblet

Danmarks Indsamlingsprojektet har bidraget til en stor stigning i antallet af børn og familier, der nu får hjælp gennem SOS Børnebyernes familieprogram i Hargeisa.

Antallet af udsatte familier, der modtager støtte, er tæt på fordoblet til i alt 274 familier. Og antallet af udsatte børn, der får hjælp, er steget støt fra 414 børn i 2013 til over 1.300 børn i 2016.

”Vi ved, at når de voksne i en familie kan sikre en stabil hverdag, så ser børnenes fremtidsudsigter markant lysere ud. De er ikke i fare for at blive forladt, og deres chancer for at komme i skole er langt bedre,” siger Christa Jacobsen, programansvarlig i SOS Børnebyerne.

Børn og kvinder er ekstremt udsatte

Somaliland er et af de områder, hvor moderdødeligheden er højest. Somaliland rangerer sammen med Somalia som nummer to i verden med den kedelige rekord.

Som om det ikke var slemt nok, så efterlades stadigt flere børn ved fødslen på grund af fattigdom eller den vanære, der følger med, når børn fødes uden for ægteskabet. Hvis disse børn overlever, står de over for et liv helt alene.

”Somaliland er et af de værste steder i verden at være kvinde og barn. Derfor er det så glædeligt, at vi har kunnet både fordoble antallet af familier og tredoble antallet af børn, der nu får hjælp,” siger Christa Jacobsen.

Landefakta

  • Somaliland er formelt en del af Somalia.
  • Somaliland er godt tre gange så stort som Danmark.
  • Der bor godt 3,5 millioner mennesker i Somaliland.
  • En somalilænder tjener i gennemsnit 2.333 kroner om året eller 6,39 kroner om dage.
  • 0,5 procent af de voksne i Somalia lever med hiv eller aids.
  • For hver 100.000 børn, der bliver født, dør 1.200 kvinder i Somaliland på grund af komplikationer under graviditet eller fødsel ifølge WHO, 2011.
  • 29 procent af befolkningen i byerne lever under fattigdomsgrænsen på 13 kroner om dagen. På landet lever hele 38 procent under fattigdomsgrænsen.

(Kilder: Unicef, UNPD og SOS Børnebyerne)