Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

En trofast bedste ven

De er søde, bløde, stærke, hyggelige, tillidsfulde, loyale og sjove - kæledyr kan være verdens bedste ven. Og de kan hjælpe børn med at overvinde traumer.

Mange SOS-familier rundt om i verden har hund, kat, kanin, guldfisk eller andre kæledyr. Kæledyrene kan gøre livet nemmere for mange af de børn, der har haft traumatiske og smertefulde oplevelser i deres fortid. Foto: SOS-arkiv.

Ved behandling af traumeramte børn er sansestimulering, rutiner og samvær nogle af de vigtigste byggesten. Et kæledyr kan hjælpe med behandlingen og det er bevist, at kæledyr kan helbrede depression. Foto: Bjørn-Owe Holmberg.

I et kæledyr har børn en ven, der kan lytte til alt, hvad de har at fortælle. Et kæledyr er en fortrolig ven og fortæller ingen hemmeligheder videre. Foto: SOS-arkiv.

Hunde og andre kæledyr, der har brug for at blive luftet, kan motivere børn til at blive mere aktive. Foto: Fernando Espinoza.

Kæledyr kan gøre børn mere ansvarsfulde og empatiske. Børn lærer først og fremmest, hvad det vil sige at drage omsorg for andre end dem selv. Ofte får barnet lyst til at passe på kæledyret og lærer på den måde at tage hensyn til andre end sig selv. Med et kæledyr i familien følger et ansvar for, at kæledyret har det godt, og dermed får børn en forståelse af at være forpligtet over for et andet væsen. Foto: Katerina Ilievska.

Hunde kan hjælpe børn med læsevanskeligheder. En ‘læsehund’ er en venlig og børneglad hund, der motiverer børn til at læse, ved at lytte tålmodigt og interesseret til alverdens historier. En læsehund tilbyder ro og nærvær, der skaber tryghed og tillid hos barnet, og er med til at skabe en positiv og anderledes læseoplevelse, og resultatet er øget læselyst og selvtillid. Foto: Katerina Ilievska.

Træthed, stress, tristhed, angst og ensomhed mindskes, når mennesker er tæt på kæledyr. Det er bevist, at det lindrer angst og straks beroliger os, at lytte til en kat der spinner. Foto: Katerina Ilievska.

Den optimisme, hunde udtrykker, når de ser os, og deres gåpåmod når de leger, eller måden de slikker os i ansigtet, er ofte det, vi har brug for, for at få det bedre. Foto: Claire Ladavicius.