Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Foto: Olivier Rubibi

 

Selvom det er over 25 år siden, har folkedrabet stadig en afgørende betydning i dagens Rwanda. Dem, der var børn dengang, er i dag blevet voksne, og mange af dem er i dag selv forældre. Som konsekvens af de voldsomme oplevelser under folkedrabet lider mange forældre af store traumer, og det går ofte ud over børnene. Hertil kommer, at mange familier lever i ekstrem fattigdom.

”Mange familier i Rwanda kæmper med fattigdom og traumer fra folkedrabet, og de har store udfordringer med at give deres børn den trygge, stabile opvækst og skolegang, de har brug for,” forklarer programansvarlig i SOS Børnebyerne Carolina Mieres.

Coronakrisen betyder, at familier, der i forvejen lever i fattigdom, risikerer at miste deres arbejde og slet ingen penge tjene. Risikoen for, at fattige familier går fra hinanden, er stor i en krise som denne. Når familierne går fra hinanden, så risikere man, at børnene står alene tilbage uden voksne til at tage sig af dem.

 

Bedre forhold for børn i hjemmet og i skolen

Med pengene fra årets Danmarks Indsamling vil SOS Børnebyerne hjælpe udsatte familier og sårbare børn i Rwanda.

”Projektet har til formål at give familierne de nødvendige redskaber, så de selv bliver i stand til at klare sig og give børnene den omsorg og opvækst, de har brug for. Samtidig er der brug for en styrkelse af skolerne, så børnene trives og får mulighed for at udvikle sig,” fortæller programansvarlig i SOS Børnebyerne Carolina Mieres.

Projektet vil for eksempel tilbyde familierne teknisk faglig træning og adgang til mikrolån, så familierne får bedre mulighed for at tjene penge og får råd til at sende børnene i skole.

For at styrke børnenes og familiernes mentale sundhed vil der blive oprettet samtalegrupper i lokalsamfundet. Forældre og børn vil også modtage træning i børns rettigheder, ligesom der ydes hjælp til bedre bolig og skoleuniformer.

Fakta:

  • Under folkedrabet i Rwanda for 25 år siden mistede 800.000 mennesker livet, mens 95.000 børn mistede forældreomsorgen.
  • Der bor i dag 12,3 millioner mennesker i Rwanda.
  • Næsten to ud af tre rwandere lever dog stadig under den internationale fattigdomsgrænse
  • 40 procent af Rwandas befolkning er under 14 år.
  • 94 procent af alle børn i grundskolealderen kommer i skole, men kun 30 procent når til 7. klasse og kun 15 procent fortsætter i overbygningen.

Kilder: UNICEF, Verdensbanken og FN

Bedre fagligt niveau

SOS Børnebyerne vil ligeledes arbejde for at løfte det faglige niveau på de offentlige skoler ved at opgradere skolematerialer, forbedre lærernes arbejdsforhold sikre bedre adgang til toilet og rent vand. Målet er, at børnene får en bedre skolegang oplever en større glæde ved at gå i skole.

300 familier, 800 til 1000 børn og 40 skoler fra fire forskellige områder i Rwanda vil få hjælp gennem projektet, der løber fra 2021 til 2023.

En gang om året går 12 humanitære organisationer og DR sammen om Danmarks Indsamling for at samle ind for at hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande. I 2021 går indsamlingen til at hjælpe coronakrisens børn.

Danmarks Indsamling kulminerer i et stort indsamlingsshow lørdag den 6. februar 2021, der sendes på DR1.