Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Masebe er daglejer og har fire piger at forsørge, men det er ikke altid, hun kan finde arbejde. Hun er blevet en del af statistikken, som en af de millioner, der hvert år søger mod byerne i håb om et bedre liv, men ender i fattigdom.

Masebes piger har ikke fået mad i dag, og de ved endnu ikke, om de får noget at spise inden dagen er omme.

Masebe og hendes fire piger håber på et måltid, inden dagen er omme. Foto: Lene Godiksen

Jeg håber, min store pige kommer hjem med lidt penge i aften, så vi kan få mad, siger Masabe.

Den ældste i søskendeflokken arbejder, ligesom sin mor, og de to mellemste har forladt skolen for at hjælpe med at passe den yngste, så Masebe kan gå ud og finde arbejde. Bidrag til årets Danmarks Indsamling støtter familier som Masebes – Masebes familie vil få fødevarepakker, så pigerne får mad hver dag, og Masabe vil blive tilbudt et mikrolån til at starte en forretning, så hun selv kan forsørge familien.

Sulten lurer altid i kulissen

I 2015 blev Etiopien hårdt ramt af en langvarig tørke. På grund af tørken er 10 millioner mennesker nu afhængige af fødevarehjælp – over seks millioner af dem er børn. Etiopien er et af de lande, hvor befolkningen er i størst fare for at blive ramt af sultkatastrofer, fordi landet jævnligt rammes af tørke og oversvømmelser, der resulterer i fejlslagen høst.

Læs mere: Den grønne hungersnød i Etiopien

SOS Børnebyerne vil med bidrag fra dette års Danmarks Indsamling sikre, at nogle af de mest udsatte etiopiere kan klare sig både her og nu og på den lange bane. Det skal blandt andet ske gennem uddeling af fødevarer, screening af børn for fejl- eller underernæring og så vil SOS Børnebyerne oprette folkekøkkener, der skal fungere som faste fødevarestationer, når maden slipper op.

Børn og mødre får mad

Voksne er bedre til at stå imod en længere periode uden mad, men når børn sulter, er det altødelæggende. Udviklingen af barnets hjerne svækkes, og dermed bliver motorik, nervesystem og indlæringsevner ødelagt. SOS Børnebyerne har fokus på, at børn bliver screenet og behandlet for fejl- og underernæring, så de kan vokse op, tage en uddannelse og få langt bedre forudsætninger for et godt liv.

Hvis ikke der gribes ind med både akut og langvarig støtte, står etiopierne over for en usikker fremtid, hvor underudvikling vil præge en stor del af de kommende generationer og mindske deres chancer for at få en uddannelse.

SOS Børnebyerne vil sikre, at gravide og ammende mødre får en ordentlig kost, og at fejl- og underernærede børn får kost og medicin.

Fakta om Etiopien

  • Etiopien er det eneste land i Afrika, der ikke har været koloniseret
  • Etiopiens befolkningstal tæller over 99 millioner mennesker
  • 41 procent af Etiopiens befolkning er under 14 år
  • Hvert fjerde barn i Etiopien er fejl- eller underernæret
  • Landbrug står for 40 procent af økonomien og beskæftiger 80 procent af befolkningen i Etiopien
  • Langt det meste landbrug er selvforsynende og det gør store dele af befolkningen udsatte, når høsten slår fejl

Hjælp børn i Etiopien – Læs mere

Kilde: Unicef, Verdensbanken, UNPD