Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Oul samler pap og plasticflasker for at tjene til dagen og vejen. Nu får hun og hendes familie hjælp. Børnene skal i skole og Oul får et mikrolån, så hun kan opdrætte fjerkræ. Foto: Mette Schmidt

På en god dag tjener Oul og hendes mand cirka 30 kroner tilsammen – hun samler genbrugsplastic, han kører taxa. De 30 daglige kroner skal forsørge parrets fem egne børn i alderen 6-19 år og de to tvillingepiger, som Oul og hendes mand tog til sig, da tvillingernes mor rejste til udlandet i jagten på et job.

Hele familien deler samme seng i deres patchwork af et blikskur. Oul er glad for, at familien har taget tvillingepigerne til sig, men indtil nu har der ikke været råd til at sende dem i skole.

Takket være pengene fra Danmarks Indsamling 2015, er familien kommet med i SOS Børnebyernes projekt i Cambodja.

”Jeg er så lykkelig. Nu får børnene skoleuniformer og kan komme i skole. Jeg er kommet med i en selvhjælpsgruppe og vil starte min egen forretning. Min plan er at opdrætte kyllinger og ænder. Så kan jeg være hjemme og tage mig af børnene, når de kommer fra skole,” siger Oul.

Indsatsen er i fuld gang

Med pengene fra Danmarks Indsamling i 2015 har SOS Børnebyerne påbegyndt flere nye projekter, der i alt hjælper 600 af de mest udsatte børn fordelt på 302 familier i Cambodja.

Indtil nu har 102 familier fået undervisning og rådgivning i børnerettigheder, vigtigheden af undervisning og hvordan man er gode forældre, så de kender de udfordringer, deres børn står over for.

”Mange forældre har så travlt med at slås for, at familien kan overleve, at ting som skolegang og omsorg kan blive skubbet i baggrunden. Med kurserne lærer vi forældrene, hvordan de kan være stabile og omsorgsfulde forældre,” siger Christa Jacobsen, programansvarlig i SOS Børnebyerne.

Mikrolån giver mentalt overskud

129 familieforsørgere har siden oktober 2015 fået hjælp til at starte deres egen virksomhed og åbne en bankkonto, hvor de kan få et mikrolån, som en del af projektets låne-sparegrupper.

Alle 129 medlemmer har i dag startet deres egen lille virksomhed, som for eksempel madboder, små købmandsbutikker eller skrotforhandlere, og alle medlemmer sætter i dag regelmæssigt penge ind på deres opsparingskonti.

”Når familier får økonomisk overskud, så får de også mere mentalt overskud. Samtidig er en øget indkomst med til at forebygge, at børnene skal arbejde på de farlige lossepladser eller murstensfabrikker, og det forbedrer også deres chancer for at gå i skole,” siger Christa Jacobsen.

Børneklubber for rettigheder

SOS Børnebyerne har i november 2016 også åbnet 14 klubber på syv skoler spredt ud over flere lokalområder. I børneklubberne får børn og unge et forum, hvor de kan lære om deres rettigheder, og hvor de får redskaber til at kæmpe for deres egne og jævnaldrendes rettigheder.

Der er blandt andet fælles sports- og kreative aktiviteter, der styrker børnenes selvværd og modstandskraft.

”Ved udgangen af 2018 skal de 302 familier have bedre indsigt i børns udfordringer og rettigheder og være rustet til at støtte børnenes opvækst såvel emotionelt som økonomisk. Dét er målet,” siger Christa Jacobsen.

Læs mere om Danmarks Indsamling

Fakta

  • En tredjedel af Cambodjas befolkning er børn under 18 år.
  • På landsplan udfører mere end en ud af tre børn børnearbejde.
  • Halvdelen af alle børn har oplevet mindst en form for voldelig udnyttelse, f.eks. fysisk vold.
  • Hver fjerde cambodjaner lever under den officielle fattigdomsgrænse på ca. syv kroner om dagen.
  • 40 procent af børnene udvikler sig ikke nok, på grund af kronisk under- og fejlernæring.

(Kilder: Unicef, UNPD og SOS Børnebyerne)