Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Berlingske Tidende bragte d. 24/12 SOS Børnebyernes opfordring til våbenhvile og beskyttelse af 25.000 børn i Gaza, der har mistet en eller begge forældre siden d. 7. oktober. Du kan læse kommentaren her eller på b.dk.

Børn får i disse dage i flæng diagnosen ’WCNSF’ på Gazas pressede hospitaler: ”Wounded child, no surviving family” eller på dansk, ”såret barn, ingen overlevende familie”. I Gaza kan flere generationer af samme familie blive dræbt på blot få minutter, når hele nabolag rammes af bombardementer, da man ofte bor under samme tag.

De sidste to måneders krigshandlinger har dræbt én eller begge forældre til mellem 24.000 og 25.000 børn, vurderer Euro-Med Human Rights Monitor, en menneskerettighedsorganisation baseret i Geneve. Derudover har langt over en halv million børn mistet deres hjem og har ikke længere et trygt sted at bo.

Alle børn har ufravigelig ret til liv. Alle børn er civile. Alle børn har ret til beskyttelse. Og alle stater er forpligtet til at sikre maksimal beskyttelse og udvikling for alle børn. Det fremgår utvetydigt af international humanitær lov og FNs Børnekonvention.

Med en humanitær og samfundsmæssig situation på randen af kollaps, kunne situationen for de forældreløse børn i Gaza ikke være værre. FN’s agentur for flygtninge i Palæstina, UNWRA, beskriver forholdene i Gaza som ”et levende helvede”.

SOS Børnebyerne er dybt berørt af den situation, der udspiller sig for børn i Gaza i disse uger. Vores organisation har arbejdet i Gaza siden 2000 med omsorg for sårbare og forældreløse børn, og pt. har vi omsorgsansvaret for 89 børn i Rafah. Trods ekstremt vanskelige forhold kan vi stadig hjælpe disse børn, og vores kollegaer i Gaza forbereder sig lige nu på at modtage 55 børn mellem 0-5 år, der er blevet forældre- og familieløse under krigen. Det er kun en lille andel af de børn, der har akut behov for omsorg og beskyttelse – men det er, hvad omstændighederne tillader os for nu.

Det er hjerteskærende at være vidne til denne humanitære katastrofe og måtte se til, mens børnene mister deres rettigheder og deres situation forværres dag for dag, uden at vi kan træde til i det omfang, der er behov for.

Antallet af børn berørt af den nuværende krig er uden fortilfælde, og børn uden forældreomsorg er særligt udsatte – for overgreb, sult, sygdom og hjemløshed. Derfor opfordrer SOS Børnebyerne indtrængende alle parter, myndigheder og regeringer – også den danske – til at gøre deres absolut yderste for at sikre en permanent og humanitær våbenhvile hurtigst muligt.

Det er ikke uundgåeligt, at flere børn vil miste deres forældre eller selv miste livet. Det behøver ikke at ske. Men uden våbenhvile vil endnu flere børn i Gaza lide frygtelige tab.

En humanitær våbenhvile vil tillade livsnødvendig mad, vand og medicin at nå frem til civilbefolkningen i Gaza – og ikke mindst akut behandling og hjælp til sårede og efterladte børn uden overlevende familie. Disse børn har hårdt brug for os lige nu. Vi må ikke lade dem i stikken.