Forside / Sådan kan du støtte / Byfadder Hviderusland
Den lille piges vejrtrækning lyder tung og besværet bag masken, der fylder det meste af hendes lille ansigt.
”Mama,” siger hun spagt og kigger op på sin mor, der stryger hende over håret og kysser hende blidt.
Alesia er tre år gammel og har leukæmi. Hun er blot ét blandt mange børn i Hviderusland, der hvert år rammes af kræft.
Der er så mange tilfælde, at SOS Børnebyerne i Hviderusland har et særligt program, der hjælper familier med børn ramt af kræft.
Foto: Lars Just.
Før, hun blev syg, boede Alesia med sin mor og far i en by i det nordøstlige Hviderusland. Nu bor hun sammen med sin mor på et værelse i SOS-børnebyen lidt uden for hovedstaden Minsk.
Her ligger landets største onkologiske børnehospital, hvor kræftramte børn fra hele Hviderusland bliver behandlet.
Behandlingen tager ofte mange måneder, og derfor må familierne finde et sted at bo nær hospitalet, mens behandlingen står på. Det er svært i Minsk, hvor huslejepriserne er høje. For en udsat familie kan det være umuligt.
Alesias mor har været nødt til at sige sit job op for at kunne være ved Alesias side i de mange, svære måneder, hvor Alesia skal kæmpe for sit liv. Alesias far er nu eneforsørger, og han ser kun sin kone og datter i weekenderne.
Desværre står alt for mange familier i Hviderusland i samme situation 💔
Det er så dyrt at bo i Minsk, og vi har ikke ret mange penge, fordi det kun er Alesias far, der arbejder nu. Hvis vi ikke havde fået et værelse her i børnebyen, så ved jeg ikke, hvad vi skulle have gjort.
Foto: Lars Just
SOS-børnebyen i Minsk ligger få minutters gang fra hospitalet. I SOS-børnebyen er der indrettet 12 værelser til familier med børn ramt af kræft. Her kan en forælder bo med det syge barn i de måneder, hvor barnet skal på hospitalet flere gange om ugen for at få behandling. Familierne deler køkken, stue og badeværelse.
Værelserne i børnebyen er til de mest udsatte familier, der bor langt væk fra hospitalet, og som ikke har råd til at betale for et sted at bo i Minsk by. Familierne står i kø for at få et værelse og så snart, der bliver et værelse ledigt, flytter en ny familie ind.
SOS-børnebyen hjælper også med aflastning og psykologisk støtte til de rædselsslagne og udmattede mødre.
Foto: Lars Just
Man kender ikke årsagen til leukæmi, men man ved, at radioaktiv stråling øger risikoen for leukæmi.
Hviderusland er et af de lande, der blev mest forurenet med radioaktivt nedfald efter Tjernobyl-ulykken i 1986. Ulykken er den værste atomkatastrofe, der nogensinde har fundet sted.
Det estimeres, at mere end seks millioner børn og voksne stadig bor i meget forurenede områder i Hviderusland, Rusland og Ukraine. Alesia er en af dem.
Der findes ingen officielle statistikker, men forskere har observeret en øget risiko for en række livstruende sygdomme blandt indbyggerne i disse områder – heriblandt leukæmi og forskellige slags kræftsygdomme, blodsygdomme og luftvejssygdomme.
Når alvorlig sygdom rammer, kan det presse selv velfungerende familier ud i fattigdom og håbløshed.
Heldigvis kan vi sammen gøre noget for at hjælpe de mest udsatte børn og deres familier.
Foto: Lars Just.
Som SOS-fadder i Hviderusland bliver du ikke fadder for ét, specifikt barn, men støtter SOS Børnebyernes arbejde for udsatte og forældreløse børn i hele Hviderusland, hvor mange børn desværre har brug for hjælp.
Det koster 255 kroner om måneden at være fadder i Hviderusland.
Dit bidrag går til arbejdet i vores børneby i Borovljany, blandt andet:
Lige nu mangler vi faddere i Hviderusland. Bliv SOS-fadder i dag – klik her ❤️