Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

”Det er alle de skinnende lys, der får mig i julestemning”, siger Princess, mens hun sætter grønne blomster og lyskæder fast på bambuspindene.

Stødt og roligt forvandler hun de lysebrune bambuspinde til et festfyrværkeri af flotte muslingeskaller, blomster og lys. Der er ikke meget gran over det, men der er ingen tvivl om, at det er jul i det lille familiehus i børnebyen Iloilo i Filippinerne.

Det filippinske juletræ består ikke af gran og glaskugler, men af bambus og muslingeskaller. Foto: SOS Børnebyerne Filippinerne

Princess kan ikke huske en juleaften, der ikke fandt sted i børnebyen. Hun kom hertil som 1-årig sammen med sine tre søskende.

Deres mor var alene og led af en kronisk psykisk sygdom, der gjorde hende ude af stand til at tage sig af hendes børn. De fire søskende flyttede derfor sammen ind i børnebyen i Iloili.

Julen begynder i september

Allerede i september finder SOS-mor Gemma den store kasse med julepynt frem fra gemmerne, og så begynder børn og voksne at pynte huset op til julefest. Juletræet er det vigtigste element.

Her løber alle børnene rundt for at finde skaller og blomster, som kan bruges til at gøre årets juletræ til det flotteste nogensinde.

”For os handler julen om at dele glæden ved at gøre ting sammen med de mennesker, man holder af,” siger Princess.

Filippinsk spaghetti og julekalkun

Hendes SOS-mor Gemma er kendt i børnebyen for at lave den lækreste julemad. Juleaften får de altid kalkunsteg, men Mama Gemma laver også filippinsk spaghetti, som smager sødt og krydret og er fuld af kød.

Princess holder meget af julemaden: ”Selvom vi får god mad hver dag, er juletiden alligevel anderledes. Her får vi en masse lækre sager, som vi ikke har mulighed for at smage til daglig.”

Hvert år laver børnene en fremstilling af Jesus fødsel. Her er det tomme sodavandsdåser, der udgør staldens vægge. Foto: SOS Børnebyerne