Bag Milles låge gemmer der sig en historie fra et land, der for nogle år siden var udsat for en naturkatastrofe. Ved I, hvad en naturkatastrofe er?
Foto: Nina Ruud
Dagens spørgsmål
Hvad synes I, er de tre vigtigste ting for en familie, der har mistet alt, hvad de ejer?
Dagens gode gerning
Smag på verden sammen Mad er ikke bare mad. Et måltid kan være fyldt med minder, kultur og traditioner. Det kan danne fællesskaber og sprede kærlighed. Vi har samlet nogle af SOS-forældrenes bedste opskrifter, som er lige til at tage med i køkkenet.
Saml dine elever om at lave en hyggelig og lærerig madaften for deres forældre, bedsteforældre og søskende. Sæt for eksempel fokus på udenlandsk mad og inviter til street food-middag, hvor eleverne i fællesskab har lavet retterne. Eller bed eleverne tage en ret med hjemmefra.
Hvis I samler ind i klassen i forbindelse med Omvendt Julekalender, kan I også invitere til spis-og-støt-middag. Fortæl dem lidt om den ret, I har lavet, og lidt om Omvendt Julekalender og de børn, I har mødt. Overskuddet fra aftenen kan så gå til SOS Børnebyernes arbejde for bl.a. at hjælpe udsatte børn, som dem I møder i kalenderen, med at komme i skole.
Så langt når vi sammen
Samler I 50 kr. ind, kan SOS Børnebyerne købe skolehæfter, blyanter og bøger til et barn i til helt år.
Samler I 1000 kr. ind, kan SOS Børnebyerne sende et udsat barn i skole i et helt år.
Download indsamlingsdiplomet her (KOMMER SNART) og skriv beløbene fra jeres indsamlinger på i hjerterne. I slutningen af december kan I regne det samlede beløb ud og hænge diplomet op i klassen eller derhjemme. Der er også medaljer til eleverne, som I selv kan klippe ud og sætte i snor.
Jordskælvet i Nepal fandt sted den 25. april 2015.
Det blev målt til 7,8 på Richter-skalaen og er det kraftigste jordskælv i Nepal siden 1934.
Mere end 9000 mennesker omkom og mange kulturskatte blev ødelagt.
Klimaændringerne fører til stadig mere ekstremvejr som orkaner og tørke. Ekstremvejr kan finde sted overalt på kloden, men nogle områder bliver hårdere ramt end andre. For eksempel oplever landene, som ligger langs ækvator, mere ekstremvejr end andre. Mange af de fattigere lande i verden ligger netop her. Det er lande, der har færre ressourcer til at ruste sig mod ekstremt vejr og til genopbyggelse efter naturkatastrofer. Derfor er de ekstra sårbare over for disse ødelæggelser.
SOS Børnebyerne har været til stede i Nepal siden 1975 og kunne derfor med det samme sætte ind med akut nødhjælp i form af husly, mad, lægehjælp og etablerede også børnevenlige områder til de børn, der havde brug for et pusterum midt i alt kaosset.
SOS Børnebyerne laver også nødhjælpsarbejde mange andre steder i verden. Når katastrofen rammer, vurderer vi det konkrete behov for hjælp og koordinerer indsatsen i samarbejde med vores lokale medarbejdere i de berørte lande, lokale myndigheder, FN og de øvrige humanitære organisationer, som er til stede. Det sikrer, at vi arbejder effektivt og kommer længst muligt for pengene.
Kilder: Globalis.dk
Det siger børnepsykologen
“Når børn når skolealderen, begynder de at reflektere over, at verden kan være et svært sted, og så man skal give dem håb og vise empati. Det kan man blandt andet gøre, ved at de bliver bevidste om, at de selv har mulighed for at hjælpe mennesker, der har det svært.”
Margrethe Bruun Hansen, børnepsykolog og forfatter