Vi forebygger at børn bliver alene
SOS Børnebyerne styrker udsatte familiers evne til selv at forsørge deres børn. Sådan undgår vi, at børnene bliver overladt til sig selv.
Børn har det bedst i deres biologiske familie, hvis forældrene har tilstrækkelige fysiske og psykiske ressourcer. Derfor arbejder SOS Børnebyerne forebyggende gennem familieprogrammer (Family Strengthening Programmes), så udsatte familier bedre selv kan passe på deres børn.
Hjælp til selvhjælp
Meget fattige og socialt udsatte familiers største bekymring er ofte, hvordan de skal skaffe det næste måltid. SOS Børnebyernes sociale arbejde handler derfor på kort sigt om at give familierne mad på bordet hver dag.
På lang sigt sørger vi for at hjælpe forældrene, så de kan få et arbejde og selv forsørge deres familie.
Lån hjælper kvinder på vej
Familieprogrammerne tager udgangspunkt i den enkelte families situation. SOS Børnebyerne tilbyder blandt andet forældre relevant faglig kompetenceudvikling, samt kurser i at starte egen forretning og at føre regnskab.
Enlige mødre hjælper vi typisk gennem mikrolån, hvor de får adgang til lån og sikker opsparing. Det bliver ofte begyndelsen på kvindens egen lille forretning som syerske eller frisør og en vej ud af fattigdommen.
Kurser til forældre
At være en god forældre handler ofte om at have relevant viden. Hvis familien ledes af en 16-årig storebror, har han måske brug for et kursus i god hygiejne – for eksempel at koge vand og vaske hænder.
Andre steder underviser vi i, hvordan forældre undgår eller lever med hiv og aids. Mange familieprogrammer tilbyder også børnepasning eller lægehjælp via SOS-lægeklinikker og socialcentre.
Når vi støtter de fattigste og mest udsatte familier, forebygger vi, at familierne falder fra hinanden – og det giver børnene et bedre udgangspunkt for et godt liv.