Hempel Fonden
Hempel Fonden sikrer kvalitetsundervisning – og uddannelse til udsatte børn.
Hempel Fonden har støttet SOS Børnebyernes arbejde gennem mange år for at sikre forældreløse og udsatte børn adgang til kvalitetsundervisning og -uddannelse.
Educare – en holistisk uddannelsesindsats
I de senere år har samarbejdet koncentreret sig om større og mere komplekse udviklingsprojekter for at styrke kapaciteten i lokale skoler i Etiopien, Somaliland og Tanzania og fjerne de barrierer, som afholder udsatte børn fra at få en uddannelse.
”Vi har valgt at samarbejde med SOS Børnebyerne om at sikre nogle af verdens mest udsatte børn en god grunduddannelse – og dermed støtte op om Verdensmål 4,” fortæller Bente Mølgaard, Director International Education Projects i Hempel Fonden.
Uddannelsesindsatsen kaldes Educare, fordi omsorg og forældreopbakning til børns uddannelse er en forudsætning for, at børnene overhovedet kommer i skole. Samtidig er det en forudsætning, at skolen kan levere undervisning af en tilstrækkelig kvalitet, og at myndighederne lever op til deres ansvar for at sikre lige adgang til uddannelse for alle, fortæller Lene Godiksen, der er programansvarlig i SOS Børnebyerne:
”Vi arbejder i landområder i Etiopien, Somaliland og Tanzania, hvor mange udsatte børn og nogle steder især piger ikke kommer i skole. Det gør vi ved at adressere de kulturelle, økonomiske og organisatoriske barrierer ved at bearbejde holdninger, styrke de mest udsatte børn og deres familier og ved at forbedre kvaliteten i undervisningen. For at binde de enkelte indsatser sammen, sikre dokumentation og læring på tværs af de tre lande arbejder vi også på tværs i en regional komponent for at gode praksisser kan replikeres både i de enkelte lande og i en større kreds af SOS-organisationer,” siger Lene Godiksen.
Etiopien
Første fase er afsluttet med meget gode resultater, bl.a. lykkedes det at nedbringe antallet af børn, der droppede ud af skolen til en fjerdedel. Samtidig er antallet af børn, der må gå en klasse om, halveret.
I fase to er indsatsen bredt ud, så to nye grundskoler er med og gennem myndighedernes ”cluster-system” når vi ud til yderligere 10 skoler, hvilket betyder, at langt flere børn vil kunne få glæde af projektet. Indsatsen går både på familie, skole og samfundsniveauet. De mest udsatte familier får hjælp til at sende deres børn i skole og bliver styrket i deres rolle som forsørgere og omsorgsgivere, så de også på den lange bane vil kunne sikre at deres børn får en uddannelse. På skolerne får lærerne adgang til efteruddannelse, ligesom der sættes massivt ind for at sikre gode skolebøger og undervisningsmaterialer. Endelig arbejdes der på det systemiske niveau for at sikre at myndighederne har en systematisk opfølgning på skolerne og at der bliver sat ind over for de skoler, hvor mange børn ikke lærer nok.
I alt 6.300 børn får glæde af indsatsen.
Læs mere om uddannelsesindsatsen i Etiopien på Hempel Fondens hjemmeside her.
“Som ejere af en global virksomhed ønsker Hempel Fonden at tage globalt ansvar.”
Bente Mølgaard, Director, International Education Projects.
Somaliland
Første fase af projektet gav 21 % flere børn i de medvirkende skoler og 30 % flere piger, så forskellen på drenges og pigers adgang til uddannelse blev mindsket. Samtidig blev antallet af børn, der dropper ud af skolen reduceret med mere end 20 %.
I fase to er der fortsat fokus på pigers adgang til uddannelse, fordi det er et af de steder i verden, hvor færrest piger kommer i skole. Det er især overgangen til overbygningen efter 8. klasse, som er svær for pigerne og derfor vil der blive sat særligt ind på at få flere piger til at fortsætte skolegangen og tage en ungdomsuddannelse. Samtidig bliver der større fokus på bæredygtighed gennem opbygning af Ressource centre for lærerne og ved at opbygge kapaciteten hos de lokale myndigheder, som superviserer skolerne.
Somaliland er ofte ramt af tørke og derfor kæmper mange forældre for at få råd til at sende deres børn i skole. Projektet arbejder derfor også for at sikre de mest udsatte familier en stabil indtægt og påvirke holdninger til pigers uddannelse.
I alt 3.600 elever får gavn af projektet.
Læs mere om uddannelsesindsatsen i Somaliland på Hempel Fondens hjemmeside her.
Tanzania
Da projektet startede i slutningen af 2016 blev der valgt 8 skoler, som havde det til fælles at under halvdelen af børnene bestod 7. klasses eksamen. Efter 1½ år er dette resultat allerede blevet markant forbedret gennem en målrettet indsats for at sikre ordenlige undervisningsmaterialer og mere motiverede lærere. Nu består 2 ud af 3 elever og forventningen er at dette vokser til mindst 3 ud af 4 inden projektet er færdigt. Mange børn får kun et måltid mad derhjemme, men ved at starte køkkenhaver i flere af skolerne og derigennem sikre skolemad til alle børnene, er projektet med til at fastholde de mest udsatte børn i skolen. Børnene deltager i havearbejdet og får samtidig en masse viden, som forbereder dem på engang at skulle klare sig selv.
Projektet er blevet forlænget og udvidet med en komponent, som styrker de mest udsatte familier, således at børn ikke må blive hjemme fra skole for at hjælpe forældrene med at tjene til dagen og vejen.
I alt 3.500 børn får glæde af indsatsen.
Læs mere om uddannelsesindsatsen i Tanzania på Hempel Fondens hjemmeside her.