Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Styrk verdens piger! Det er overskriften på Danmarks Indsamling 2019, hvor 12 danske organisationer går sammen om at hjælpe verdens piger til et selvstændigt og uafhængigt liv. SOS Børnebyerne vil hjælpe teenagepiger i Etiopien, som ellers har en mur af forhindringer foran sig. Manglende skolegang, graviditet, tidlige ægteskaber og trafficking er blot nogle af de faktorer, som unge, etiopiske piger skal beskytte sig imod.

Læs mere om de 12 projekter, der skal styrke verdens piger på Danmarks Indsamlings hjemmeside

Hver eneste dag bliver spædbørn efterladt i Etiopien. De bliver lagt på gaden, ved hospitaler eller politistationer. Mødrene er ofte unge og ugifte, og barn uden for ægteskab er et stort tabu i Etiopien. Pigerne har ikke deres families støtte, og de har hverken indkomst eller viden til at tage sig godt af det lille barn.

SOS Børnebyernes projekt til årets indsamling skal nedbringe de faktorer, der er skyld i etiopiske pigers alt for tidlige graviditeter. Pigerne får blandt andet undervisning i sex og reproduktion, adgang til skole og uddannelse, ligesom forældrene hjælpes til at passe godt på deres piger, så de hverken er udsat for overgreb eller giftes væk i en tidlig alder.

Stærke piger kan bedre klare sig selv

SOS Børnebyerne vil styrke pigers adgang til og viden om sundhed og uddannelse, så de kan skabe rammerne for et stabilt liv for dem selv. På den måde er de ikke afhængige af familiens eller andre menneskers hjælp, men kan tage vare på sig selv og deres barn.

Med årets projektet tages der fat i de negative traditioner i Etiopien, der ofte kan skade pigernes livsvilkår i stedet for at styrke dem. Det sker blandt andet ved at tage fat i pigernes forældre og sikre, at de hjælper deres døtre til et ordentligt liv. Det kan blandt andet være gennem enhver forælders milde mareridt, nemlig samtalen om blomsten og bien, men også ved at sikre forældrenes forståelse af, at skole er essentielt for piger, også selvom de måske er blevet mødre i en ung alder.

Se SOS Børnebyernes tidligere projekter til Danmarks Indsamling

Målet med årets projekt er at forbedre etiopiske pigers grundlæggende livsvilkår. De skal have mulighed for at gå i skole og tage en uddannelse, og de skal have en tryg hverdag uden at være udsat for det øvrige samfunds stigmatisering. Samtidig vil SOS Børnebyerne oplære pigerne i et fag, så de kan være økonomisk uafhængige af familie eller mand/kæreste. På den måde får pigerne kontrollen tilbage over deres eget liv, og har et stærkere ståsted til at etablere et arbejdsliv og måske en familie en dag.

 

Se med lørdag d. 2. februar på DR1 og styrk verdens piger sammen med Danmarks Indsamling og SOS Børnebyerne!

Etiopiens unge piger

  • Unge piger mellem 10-19 år udgør 12 procent af Etiopiens befolkning, hvilket svarer til 9,9 millioner piger
  • 41 procent af piger mellem 20-24 år svarer, at de blev gift før de var 18 år
  • 64 procent af teenagepiger mener, at hustruvold er legitimt ved særlige omstændigheder
  • 12 procent af piger mellem 15-19 er førstegangsmødre
  • Kun hver tredje pige i Etiopien fortsætter i gymnasiet
  • Etiopien rangerer på plads 126 ud af 148 lande i UNDP’s ligestillings-indeks. Danmark ligger på en tilsvarende fjerde plads
  • Kun 40 procent af piger over 10 år kan læse i modsætning til 60 procent af drenge i samme aldersgruppe

Læs mere om Etiopien

Kilde: 2015 Rapport fra Girl Hub – ’What do we know about girls in Ethiopia’

Foto: Jens Honoré
Foto: Jens Honoré