En SOS-børneby danner rammen for en tryg hverdag
I en SOS-børneby får forældreløse og udsatte børn en familie, et kærligt hjem og en uddannelse, så de kan udvikle sig positivt. I hver SOS-børneby bor typisk 10-15 familier i hvert sit hjem, og en familie består af en SOS-mor og op til ti børn. Familien og hjemmet danner rammen om barnets opvækst.
Alle børn kommer i skole og får mulighed for at videreuddanne sig. De lærer at tage ansvar og passe på hinanden og får med alderen gradvist mere ansvar. Som teenagere flytter de fleste ind i byens SOS-ungdomshuse, hvor de forbereder sig på livet uden for børnebyen.
Dit bidrag er også med til at støtte SOS Børnebyernes forebyggende arbejde med udsatte børn og familier i lokalområderne. På den måde er du som byfadder samtidig med til at bekæmpe fattigdom og forbedre forholdene for udsatte børn og deres familier.
Ofte stillede spørgsmål
Forskellen er, at man som fadder for et barn følger et specifikt barn, hvorimod man som fadder for en børneby følger børnebyen.
To gange årligt modtager du en rapport, hvor du kan følge med i livet og udviklingen hos dit fadderbarn eller din SOS-børneby.
Ikke alle har lyst til den relation, man som fadder har mulighed for at opbygge ved et barnefadderskab og vælger derfor et by-fadderskab.
Nej, det kan man ikke. I en SOS-børneby får børnene et nyt hjem, en SOS-mor og en ny familie, og de fleste bevarer kontakten til SOS-børnebyen som voksne.
SOS-moderen fungerer på mange måder som barnets biologiske mor. Hun sørger for, at det enkelte barn får en god opvækst, og hun giver barnet kærlighed, respekt, tryghed, opmuntring og omsorg. Hver eneste dag. SOS-børnebyen består af en række SOS-familier, som har hver deres SOS-mor. Ligesom som helt almindelige familier fungerer de selvstændigt og i samspil med naboer og lokalmiljø. Mødrene i en børneby får professionel støtte af børnebyens øvrige fagpersonale og af SOS-tanter, der er SOS-mødre under uddannelse. SOS-mødre uddannes løbende til at kunne hjælpe og støtte de ofte traumatiserede børn bedst muligt.
Et væsentligt element af at være SOS-fadder er at kunne læse om, hvordan din SOS-børneby udvikler sig og følge livets gang i og omkring børnebyen. Tilbagemeldingerne fra børnebyen er blot en lille del af det, som du modtager fra SOS Børnebyerne. Her er et overblik over, hvad du kan glæde dig til at modtage som SOS-fadder:
- En faddermappe med et billede og informationer om børnebyen og landets historie og udfordringer.
- To årlige rapporter om de seneste begivenheder og et nyt billede af livet i børnebyen.
- Fire årlige udgivelser af vores magasin SOS Børneliv, hvor du kan du læse om SOS-projekter verden over.
- Det er vigtigt for os, at du altid ved, hvad der sker i relation til din SOS-børneby eller fadderskab. Du vil derfor modtage direkte besked pr. e-mail, hvis der skulle være nogle særlige hændelser.