I 2011 gav Lisbeth Caroline og resten af familien en tur til Kenya, hvor Caroline fik mulighed for at møde hendes fadderbarn Adla. Under besøget delte familien gaver og legetøj ud til Adla og hendes SOS-søskende. Foto: privatfoto
“Caroline brændte for at gøre en forskel”
Lisbeths barnebarn Caroline var endnu ikke fyldt ti år, da hun begyndte at spørge ind til verdens udsatte børn. Når Caroline var på besøg hos sin mormor Lisbeth kiggede de på billeder af børn, som Lisbeth havde mødt på sine rejser rundt i verden. Billederne gjorde stort indtryk på Caroline, der undrede sig over de vilkår, som børnene levede under.
”Jeg havde set billeder fra min mormors rejser, og vi havde snakket om, hvordan fattige børn lever og har det. Specielt de billeder med børn, der sad på jorden uden legetøj og ikke kunne komme i skole, gjorde indtryk. Det lignede ikke min hverdag, hvor jeg cyklede i skole hver dag uden at tænke over det,” siger Caroline.
Lisbeth lagde mærke til sit barnebarns interesse for at hjælpe andre børn, og da Caroline fyldte ti år, besluttede Lisbeth sig for at give Caroline et fadderskab.
”Caroline brændte så meget for at gøre en forskel for verdens børn. Jeg kunne mærke, at det lå hende meget på sinde. Hun snakkede om, at hun ville bruge sine penge fra sin konfirmation på at hjælpe. Jeg syntes, det var en fantastisk tanke, men hun skulle selvfølgelig ikke bruge sine konfirmationspenge. Derfor valgte jeg, at hun skulle have et fadderskab,” siger Lisbeth.
Adla var lidt genert, da vi kom. Men Caroline havde både perler, armbånd og balloner med til Adla og hendes søskende. De begyndte hurtigt at lege. Der var en rigtig god kemi mellem Caroline og Adla, og jeg kunne mærke på Caroline, at hun var rigtig glad for at se Adla i virkeligheden.
Lisbeth husker tydeligt sit barnebarns glæde, da hun mødte Adla for første gang i SOS-børnebyen i Kenya. Her ses Caroline og Adla i det familiehus, hvor Adla vokser op. Foto: privatfoto
Et møde i Kenya
Da Caroline fandt ud af, at hun skulle være fadder for Adla fra Kenya, blev hun meget overrasket og glædede sig til at dele det med sine venner.
”Caroline var fuldstændig målløs og stolt, og hun kunne ikke vente til, hun skulle fortælle om det i skolen. Tilfældigvis havde hun om Kenya i skolen på det tidspunkt, så hun mødte stolt op og fortalte og viste billeder af Adla,” siger Lisbeth.
I 2011 inviterede Lisbeth og hendes mand Caroline og resten af familien med til Kenya for at besøge Adla. Lisbeth husker tydeligt mødet mellem de to piger, der indtil da kun havde skrevet sammen og set hinanden på billeder.
”Adla var lidt genert, da vi kom. Men Caroline havde både perler, armbånd og balloner med til Adla og hendes søskende. De begyndte hurtigt at lege. Der var en rigtig god kemi mellem Caroline og Adla, og jeg kunne mærke på Caroline, at hun var rigtig glad for at se Adla i virkeligheden,” siger Lisbeth.
Jeg tror, at det giver sammenhold i familien at have et fadderbarn sammen. Det har åbnet op for nogle gode snakke mellem Caroline og jeg. Vi snakker om, hvordan Adla har det, og hvad kan vi glæde hende med. Når Adla har fødselsdag, så går vi i butikker sammen og leder efter en gave.
Fadderskab samler familien
Lisbeth er glad for, at hun gav sit barnebarn en gave, der i mange år har været et projekt, som de har været fælles om.
”Jeg tror, at det giver sammenhold i familien at have et fadderbarn sammen. Det har åbnet op for nogle gode snakke mellem Caroline og jeg. Vi snakker om, hvordan Adla har det, og hvad kan vi glæde hende med. Når Adla har fødselsdag, så går vi i butikker sammen og leder efter en gave,” siger Lisbeth.
Caroline er i dag 18 år, og hun har i mange år selv skrevet med Adla. Caroline mener, at hun har en bedre forståelse for verdens udsatte børn, fordi hun har haft et fadderskab, siden hun var barn.
”Jeg kan sætte mig ind i, hvordan børn som Adla har det. Det ligger så fjernt fra mine venner, men tæt på mig, fordi jeg kender Adla. Og så har jeg set med mine egne øjne, at det hjælper, når man donerer penge på den her måde,” siger Caroline.
Lisbeth og hendes mand har siden 2011 besøgt Adla uden Caroline og resten af familien. På grund af sin alder regner Lisbeth ikke med endnu et besøg i Kenya, men hun håber, at Caroline får muligheden for at besøge Adla igen.
Vil du være SOS-fadder?
Som SOS-fadder hjælper du et specifikt forældreløst eller udsat barn til et nyt liv og en tryg barndom i en SOS-børneby. Her får barnet en mor, en familie og et kærligt hjem. Din hjælp sikrer også barnet en uddannelse og dermed en vej ud af fattigdommen.
Bliv fadder og hjælp et udsat barn
Vil du besøge dit SOS-barn eller din SOS-børneby
Tænker du også på at besøge dit SOS-barn eller den børnby, du støtter, så er der gode råd at hente i fadderhåndbogen.