Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Skolegang redder piger fra rismarkerne

Unge piger fra fattige familier får chancen for at få en uddannelse på SOS Børnebyernes nye kostskole i Luang Prabang i Laos.

Selv om hun er glad for at gå på skolen, savner hun også sin familie. Som alle andre her, har hun forældre, der bor så langt væk, at de kun kan besøge dem i skoleferierne. Foto: Johan Feierskov.

Laos er et fattigt land, hvor langt de fleste indbyggere lever af landbrug. Mange bor langt fra større byer, og der kan være flere timers transport til den nærmeste overbygningsskole, når børn går ud af grundskolen som 13-14-årige.

Derfor har SOS-børnebyen i Luang Prabang åbnet en slags kostskole for piger, der ikke har mulighed for at fortsætte i skole i deres lokalområder. Det drejer sig om børn af fattige forældre, som bor i afsidesliggende landområder.

Nogle af pigerne, som i dag bor på skolen, havde så langt til den nærmeste skole, at de skulle have gået hjemmefra om lørdagen for at kunne være i skole mandag morgen.

“Jeg er meget stolt over at få lov til at gå her. Jeg får skolematerialer, undervisning og et helt andet liv. Det er en stor mulighed for mig,” siger 17-årige Mahina.

Skolegang sikret med stipendie

Skolen huser 13 piger i alderen 14-18 år. Deres forældre har ikke råd til at betale skolepenge og undervisningsmaterialer, så SOS-stipendier betaler for pigerne uddannelse og ophold på skolen.

“Hvis jeg ikke havde fået lov til at gå i skole her, så havde jeg aldrig fået en uddannelse. Jeg havde været nødt til at arbejde i rismarkerne som mine forældre,” siger 14-årige Xia.

Da Xias mor døde, så hendes stedmor ikke så nogen grund til, at Xia fortsatte sin skolegang. Men heldigvis fik hun et stipendie til SOS-skolen.

På kostskolen hjælpes pigerne ad med madlavning, oprydning og tøjvask sammen med deres lærer, Keo, der voksede op i børnebyen i Luang Prabang. Foto: Johan Feierskov.

 

Børn i Laos

  • På mange områder lever Laos ikke op til FN’s Børnekonvention. Ti procent af alle børn mellem fem og 14 år er børnearbejdere, og over 20 procent af pigerne i de fattigste familier har født deres første barn før, de selv er fyldt 18 år.
  • Piger bliver på mange måder diskrimineret i Laos. Teenagemødre ender tit med at afbryde deres uddannelse. Det gælder ikke mindst piger fra minoritetsgrupper, og piger, der bor på landet, og i tusindvis bliver hvert år solgt til prostitution.
  • Laos er et af de lande i verden, der bruger færrest penge på skolesystemet. Især uden for byerne er infrastrukturen dårlig, og i afsides områder er der meget langt mellem skoler, klinikker og andre offentlige ydelser.