Forside / Sådan hjælper vi / Plads til alle / Børns rettigheder / SOS Børnebyerne og Børnekonventionen
FN's Børnekonvention skal sikre alle børns rettigheder, og reglerne i konventionen er helt centrale for SOS Børnebyernes arbejde. De artikler i FN's Børnekonvention, man oftest taler om, kan opdeles i fire områder, som du kan læse mere om her.
Når et barn må flytte ind i en børneby, sørger vi for, at der styr på de helt basale ting: mad i maven, tøj på kroppen, lægehjælp og omsorg fra en SOS-mor. Hvis barnet kan bo hos biologisk familie eller andre kendte voksne, støtter vi op om, at de samme grundlæggende rettigheder bliver opfyldt. Derfor hjælper SOS Børnebyerne også udsatte familier og plejefamilier, så de kan dække deres børns behov.
Alle børn har ret til at udvikle sig, både ved at gå i skole, ved at have fritid og gennem at lege og have gode sociale relationer. De børn, der vokser op i en børneby, går i skole og får en uddannelse, hvad enten de skal læse videre, lære et håndværk eller måske starte en forretning.
Gennem vores forebyggende arbejde hjælper SOS Børnebyerne også udsatte børn i lokalområderne til at komme i skole, udvikle sig og få et godt fundament.
Børn og unge, der ikke har voksne til at passe på sig, er i særligt høj risiko for omsorgssvigt, overgreb, vold eller misbrug – og hvis børn har oplevet vold eller overgreb, er de i risiko for selv at gentage mønstrene, når de bliver voksne.
SOS Børnebyerne arbejder for børn og unges ret til at blive passet på, både i vores forebyggende arbejde for at styrke udsatte familier, så børnene kan få en tryg opvækst, og ved at tage os godt af de børn, der bor i en børneby.
Alle børn har ret til at blive hørt. Børnekonventionen sikrer børn og unges ret til indflydelse, ytringsfrihed og medbestemmelse. Men i mange lande er det ikke en selvfølge, at børn og unge kender deres rettigheder og får mulighed for at gøre deres indflydelse gældende.
SOS Børnebyerne arbejder for, at børn skal have en stemme – både praktisk i vores arbejde for udsatte børn og familier og ved at påvirke myndighederne til at tage børns rettigheder alvorligt.