Alle børn har ret til uddannelse
Vi sikrer børns skolegang
Alle børn og unge, der vokser op i en børneby, har adgang til uddannelse – lige fra børnehave til videregående akademisk eller teknisk-faglig uddannelse. Børnene skal lære at klare sig som voksne og kunne bidrage til udviklingen af det samfund, de bor i. Uddannelse giver børnene muligheder og lysere fremtidsudsigter.
Uden for børnebyerne arbejder vi for at sikre retten til skolegang for de mest udsatte børn. For dem er vejen til skolegang fuld af forhindringer. Nogle gange kan det være så grundlæggende som en tom mave. Det kan være svært at koncentrere sig i skolen, hvis man ikke har fået frokost. Andre gange kan forhindringerne være mere komplekse og udfordrende. Måske forstår forældrene ikke, at det er vigtigt for deres børn at gå i skole. At hjælpe familien i hverdagen kan vægte højere end skolegang. Nogle gange kan det endda være en nødvendighed. Udfordringerne kan variere fra barn til barn og fra land til land.
Vi sørger for, at børnene kommer i skole, og vi støtter familierne i at skabe en indtægt, så de bliver i stand til selv at betale for bøger, skoleuniform og andre udgifter i forbindelse med deres børns skolegang. Vi underviser også forældrene i, hvordan de kan støtte deres børn i at bryde fattigdomscirklen, da det ikke er alle forældre, der forstår vigtigheden af uddannelse, fordi de ikke selv har gået i skole.
Skolegang og uddannelse
SOS Børnebyerne hjalp i 2021
203.000 udsatte børn og unge
med adgang til uddannelse og skolegang, helt fra børnehave og indskoling
til professionsuddannelse og forberedelse til
arbejdsmarkedet.
Omkring 59 millioner børn på verdensplan kommer ikke i skole.
Kilde: SOS Børnebyerne og Unicef
En god start på arbejdslivet
SOS Børnebyerne støtter unge på deres vej mod at stå på egne ben og kunne forsørge sig selv. Nogle unge læser videre, andre får en håndværksmæssig uddannelse, og andre igen skal måske lære om iværksætteri og starte deres egen lille forretning.
Vi hjælper de unge med at få praktisk erhvervserfaring gennem føl-ordninger og praktikophold, og vi gør brug af mentorordninger og coaching for at hjælpe de unge godt på vej i samarbejde med partnerskaber med den private sektor, NGO’er og statslige organisationer.
Vi vejleder om uddannelses- og karrieremuligheder og opmuntrer de unge til at udvikle deres individuelle interesser, talenter og muligheder, og vi hjælper udsatte unge med at få færdigheder og kvalifikationer, som kan hjælpe dem til at få et arbejde og forsørge sig selv.
En investering i en bedre fremtid
Skolegang og uddannelse er basis for udvikling i alle dele af et samfund. Uddannelse giver børn og unge langt bedre jobmuligheder, et godt fundament for fremtiden, venner og netværk. Uddannelse giver også unge mennesker ressourcer til at deltage aktivt i processer og beslutninger, der påvirker dem og samfundets udvikling, og til at holde politikere ansvarlige for deres handlinger. På den måde er uddannelse både med til at bryde fattigdomscirklen for den enkelte og for samfundet generelt.