Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Værd at vide som indsamler til landsindsamlingen 8. maj

Søndag den 8. maj 2022 samler SOS Børnebyerne ind for at hjælpe forældreløse og udsatte børn. Her finder du svar på de spørgsmål, som du kan have som indsamler.

Før indsamlingen

Hvornår foregår indsamlingen?

Indsamlingen foregår søndag den 8. maj 2022, og du kan samle ind i tidsrummet kl. 10-18. En rute tager typisk 2-3 timer. Find en ledig rute og tilmeld dig her

Hvordan tilmelder jeg mig og får en rute?

Du kan tilmelde dig på sosindsamling.dk  indtil mandag den 2. maj og selv vælge den rute, der passer dig. Du kan finde en rute i det postnummer, du ønsker, og du kan også søge efter en specifik vej, du vil samle ind på eller i nærheden af.

Hvem kan samle ind?

Alle, der har lyst til at gøre en forskel, kan være med til at samle ind. Børn under 11 år skal dog samle ind sammen med en voksen. Børn og unge mellem 11 og 18 år må samle ind to og to.

Kan man samle ind to og to?

Det kan være hyggeligt at følges ad, når man samler ind. Hvis I er to, der gerne vil samle ind sammen, så kan I tilmelde jer på to måder. 1) I kan vælge én rute og tilmelde en af jer og følges ad på ruten. 2) Eller endnu bedre, kan I tage to ruter, der ligger ved siden af hinanden. Så skal I tilmelde jer begge to, én til hver rute, så I får en rute og et indsamlingsskilt hver. Bor I på samme adresse, og vælger I to ruter, sender vi indsamlingsskiltene i én kuvert, så vi sparer på portoen.

Husk, at børn under 11 år kun må samle ind sammen med en voksen. Børn og unge mellem 11 og 18 år må samle ind to og to.

Jeg kan ikke finde en passende rute?

Vi har omkring 20.000 ruter over hele landet. Er der ingen ruter nær dig, kan du kontakte os, så kan vi hjælpe dig med at oprette en rute i dit lokalområde. Har du problemer med en rute, så ring til os på 33 73 02 33 eller skriv til landsindsamling@sosbornebyerne.dk

Kan jeg tilmelde mig helt frem til indsamlingsdagen?

Du kan tilmelde dig som indsamler helt frem til og med  mandag den 2. maj, derefter kan vi desværre ikke nå at sende indsamlingsmaterialet til dig, så du har den på indsamlingsdagen den 8. maj 2022. Du kan dog stadig nå at støtte landsindsamlingen ved at lave din egen online-indsamling her

Hvornår får jeg mit indsamlingsmateriale?

Du modtager et brev med dine indsamlermaterialer senest et par uger før den 8. maj. Brevet indeholder:

 • Et indsamlingsskilt
 • Et kort over din rute med praktisk information og gode råd på bagsiden
 • Et ark med klistermærker med henholdsvis indsamler-ID (til at sætte på indsamlingsskiltet) og ’Indsamler’-klistermærker (til at sætte på tøjet)
 • Flyers, som du kan lægge i postkassen hos dem, der ikke er hjemme
 • En fin mulepose, som er doneret af De Forenede Dampvaskerier, som du kan have dine flyers i, når du samler ind

Vi sender brevet med post til den adresse, du har oplyst ved tilmeldingen. Har du ikke modtaget dit indsamlingsmateriale 14 dage før indsamlingen, så kontakt os på telefon 33 73 02 33 eller landsindsamling@sosbornebyerne.dk

Skal jeg selv have MobilePay for at samle ind?

Nej, du behøver ikke selv at have en smartphone eller MobilePay for at være indsamler. Det er dem, du ringer på hos, der skal bruge deres telefon til at støtte indsamlingen –  enten via SMS eller MobilePay.

Hvordan kan jeg hjælpe, hvis jeg ikke kan samle ind på dagen?

Hvis du ikke har mulighed for gå en rute den 8. maj, kan du sagtens samle ind alligevel. Du kan nemlig oprette din egen indsamling på vores hjemmeside – en slags digital indsamlingsbøtte, som du kan sende rundt til venner, familie og kolleger via e-mail og Facebook, så de kan give et bidrag til landsindsamlingen.

Du kan nemt oprette din egen digitale indsamling her.

Hvis du ikke har lyst til at oprette en digital indsamling, kan du hjælpe børnene ved at give et bidrag på SMS, MobilePay eller via netbank:

 • SMS SOS50, SOS100 eller SOS150 til 1910 og støt med 50 kr., 100 kr. eller 150 kr.
 • Støt via MobilePay på 75301
 • Støt via netbank: Regnr. 4183, Kontonr.:  4286227
 • Du kan også vælge at blive SOS-fadder for et barn eller en by. Så giver du et fast bidrag hver måned og hjælper de mest udsatte børn til at få en tryg opvækst og en fremtid – læs mere her

Se flere måder at støtte børnene på her

Under indsamlingen

Hvor skal jeg sætte klistermærkerne med mit indsamler-ID

Det lille klistermærke med dit indsamler-ID skal du sætte på indsamlingsskiltet, hvor der står “Placér indsamler-ID her”. Det runde klistermærke skal du sætte synligt på dit overtøj.

Hvad kan jeg sige, når døren bliver åbnet?

“Goddag, jeg hedder …… og jeg samler ind for SOS Børnebyerne. Vi samler ind for at hjælpe forældreløse og udsatte børn, så de ikke skal vokse op alene. Og at SOS Børnebyerne har besluttet, at størstedelen af indtægterne fra landsindsamlingen i år går til at hjælpe børn og familier fra Ukraine i år. Kunne du tænke dig at give et bidrag?”

Hvis nogle spørger, hvad bidragene går til, kan du fortælle, at størstedelen af indtægterne fra landsindsamlingen går til at hjælpe børn og familier fra Ukraine. SOS Børnebyerne er tilstede i Ukraine og hjælper både de børn, som er fanget af krigen i landet, og de børn som er evakureret til nabolandene. De øvrige bidrag, vi samler ind, går til at give forældreløse og udsatte børn en tryg barndom i en SOS-børneby og til at støtte fattige og udsatte forældre, så de kan tage sig godt af deres børn.

Vi takker for alle bidrag uanset størrelse og respekterer naturligvis også et nej tak.

Hvordan donerer man via MobilePay og SMS?

Landsindsamlingen er kontantløs, hvilket betyder, at du kun kan modtage donationer via MobilePay eller SMS.

Donationer via MobilePay

Når en person vil støtte landsindsamlingen via MobilePay, kan de enten scanne QR-koden eller bruge MobilePay nummer 75301

Sådan donerer man via QR-koden

Den du ringer på hos:

 1. Åbner MobilePay på sin telefon.
 2. Trykker ‘Betal’.
 3. Trykker ‘Scan QR-kode’.
 4. Holder QR-feltet på telefonen hen over QR-koden på dit indsamlingsskilt.
 5. Indtaster beløb og trykker ‘Næste’.
 6. Tjek at modtageren er ”SOS Børnebyerne – Landsindsamling”
 7. Indtast evt. dit indsamler-ID i kommentarfeltet
 8. Gennemfører betaling.

Se, hvordan du modtager betalinger med MobilePay

Vil du gerne vide, hvor meget du har samlet ind på MobilePay, så skal du opfordre folk til at skrive dit indsamler-ID i kommentarfeltet, når de donerer via MobilePay. Efter indsamlingen kan du se, hvor meget du har samlet ind via linket til “Min side”, som du finder i kvitteringsmailen, du modtog ved din tilmelding. OBS: Du kan kun se de donationer, hvor dit indsamler-ID er anført.

Sådan donerer man via SMS

Man kan også støtte landsindsamlingen ved at sende en SMS til 1910 med teksten SOS50, SOS100 eller SOS150, så støtter man med 50 kr., 100 kr. eller 150 kr.

Hvad gør jeg, hvis den jeg ringer på hos kun har kontanter?

Du må desværre sige nej tak til kontanter – også hvis du ringer på hos en, der ikke kan støtte via MobilePay eller SMS. På den flyer du har med rundt på ruten, kan man se, hvordan man i stedet kan støtte via netbank eller sit VISA/Dankort på www.sosbornebyerne.dk.

Læg en flyer i postkassen

Hvis dem, som du ringer på hos, ikke er hjemme, kan du lægge en flyer i postkassen. Læg flyeren helt helt ind i postkassen, så den ikke kan ses udefra. Flyers må ikke efterlades på dørmåtten, i opgangen, i klemme døren, i havelågen eller andre steder. Samler du ind i en etageejendom, skal du bruge postkasserne nede ved hoveddøren.

’Reklamer – nej tak’: Du må gerne aflevere flyeren, selvom der står ”Reklamer – nej tak” på en postkasse. Det må du, fordi flyerne fra en indsamling ikke er reklame, og fordi vi ikke er omfattet af markedsføringsloven.

Hvad hvis jeg ikke kan nå hele ruten?

De fleste ruter tager 2–3 timer, men vi ved, at nogle af ruterne kan tage længere tid. Kan du ikke nå hele ruten, så er det naturligvis helt i orden, at du tager så meget af ruten, som du kan overkomme. Havde du en meget lang rute sidste år, og har du ikke lyst til at bruge lige så lang tid i år, så kan du sagtens vælge den samme rute igen – og så bare tage så meget af ruten, som du kan overkomme.

Vi har omkring 20.000 ruter over hele landet. Vi har valgt ikke at korte de lange ruter ned, men skriver i stedet på materialerne til indsamlerne, at man bare skal tage så meget af ruten, som man kan nå. Det kan jo være, at der næste år melder sig en ny indsamler med god tid til at tage ruten – og så er det jo ærgerligt, at ruten er blevet kortet ned, så den nye indsamler ikke samler så meget ind som muligt.

Er der en fejl på din rute, fx nogle veje der ikke hænger ordentligt sammen eller vejnavne, der ikke stemmer, så hører vi meget gerne fra dig på landsindsamling@sosbornebyerne.dk

Må jeg samle ind på veje, der ikke fremgår på min rute?

Du må kun samle ind på de veje, der står på dit rutekort, da du ellers risikerer at samle ind på en andens rute.

Hvad skal jeg gøre, når jeg er færdig med min rute?

Da indsamlingen er kontantløs, er der ikke mere du skal gøre, når du er færdig med din rute. Donationerne via MobilePay og SMS bliver overført direkte til SOS Børnebyernes landsindsamlingskonto. Efter indsamlingen tæller vi op, hvor meget der er samlet ind over hele landet. Så snart vi har det samlede resultat, sender vi det til dig på mail.

Fik du ikke samlet ind?

Har du meldt dig som indsamler, men kom alligevel ikke ud og samle ind, må du meget gerne give os besked på landsindsamling@sosbornebyerne.dk. Oplys venligst dit indsamler-ID i mailen.

Indsamlingsskiltet kan du bare smide ud. Flyerne kan du måske få lov til at lægge frem på det lokale bibliotek eller andet sted – ellers kan du bare smide dem til papirgenbrug.

Hvordan forholder jeg mig i forhold til corona?

Det er vigtigt for os, at du som indsamler føler dig godt klædt på til at gå ud og samle ind søndag den 8. maj, herunder at du ved, hvordan du skal forholde dig til Covid-19.

Vi forholder os naturligvis løbende til myndighedernes anbefalinger i forhold til at minimere  risikoen for smittespredning af COVID-19 og sikre en tryg indsamling for alle. Læs med her og find ud af, hvordan du skal forholde dig som indsamler.

Efter indsamlingen

Hvor meget har jeg samlet ind?

Efter indsamlingen tæller vi op, hvor meget der er samlet ind over hele landet. Så snart vi har det samlede resultat, sender vi det til dig på mail.

Hvis du har opfordret folk til at skrive dit indsamler-ID i kommentarfeltet, når de donerer via MobilePay, kan du efter indsamlingen se, hvor meget du har samlet ind. Det gør du via linket til “Min side”, som du finder i kvitteringsmailen, du modtog ved din tilmelding. OBS Du kan kun se de donationer, hvor dit indsamler-Id er anført.

De bidrag, du får på SMS, er der desværre ikke mulighed for at registrere på dit indsamler-ID, men de indgår selvfølgelig i det samlede resultat

Har du overskydende materialer?

Hvis du har tid og lyst, kan du tage flyerne med ud på en gåtur og lægge i de postkasser, du kommer forbi. Hvis bare få personer giver en donation, vil det være al arbejdet værd! Du kan også spørge på din lokale café eller bibliotek, om du må lægge en stak hos dem.

Indsamlingsskiltet kan du bare smide ud.

Andet

Så meget samlede vi ind i 2021

SOS Børnebyernes landsindsamling 2021, var den første kontantløse indsamling og var en stor succes.

I alt blev der doneret og indsamlet 4 millioner kr.

Læs mere om resultatet for landsindsamlingen 2021 her

Kommer der lige så mange penge ind, når man ikke må modtage kontanter?

Ja, det tyder det på! Mere end 4 mio. danskere har MobilePay – så det er flere end der rent faktisk har kontanter liggende hjemme. I takt med den fortsatte udbredelse af MobilePay – som er blevet forstærket under corona hvor færre mennesker benytter kontanter og hvor kontanter ikke kan benyttes i alle butikker – forventer vi at flere mennesker i år både kan og vil støtte landsindsamlingen via MobilePay.

Hvordan kan man ellers støtte SOS Børnebyerne?

Har du ikke mulighed for at samle ind, er der mange andre måder, du kan støtte SOS Børnebyerne på:

 • Netbank reg.nr. 4183 konto nr. 4286227
 • Mobile Pay på 75301
 • Giro +01 4286227
 • Online på www.sosbørnebyerne.dk
 • Send  SOS50 på SMS til 1910 og støt med 50 kr.*
 • Send SOS150 på SMS til 1910 og støt med 150 kr.*
 • Opret din egen online indsamling her
 • Du kan også vælge at blive SOS-fadder for et barn eller en by. Så giver du et fast bidrag hver måned og hjælper de mest udsatte børn til at få en tryg opvækst og en fremtid – læs mere her

Se flere måder at støtte børnene på her

* Pris 50 / 150 kr. Udbydes af SOS Børnebyerne, Amerikavej 15 C, 2. sal, 1756 København V, tel: 33 73 02 33. Ved donation accepterer du, at SOS Børnebyerne kontakter dig vedr. bidrag.

Hvad går pengene til?

SOS Børnebyerne arbejder på to måder i over 130 lande. I børnebyerne giver vi udsatte og forældreløse børn et nyt hjem, en ny familie og en ny SOS-mor, der holder børnene i hånden hele vejen gennem deres opvækst, indtil de er voksne og flyvefærdige.

Uden for børnebyerne arbejder vi forebyggende med sårbare og udsatte familier for at forhindre, at fattigdom splitter familien ad og efterlader børnene alene. Vi støtter forældrene, så de får økonomisk overskud i hverdagen, og børnene får en helt almindelig barndom med et trygt hjem, kærlige forældre, skole og kammerater.

I SOS Børnebyerne støtter vi børnene gennem de små og store udfordringer, som et børneliv er fuldt af. Vi mener, at alle børn har ret til en tryg barndom i en kærlig familie.

Krigen i Ukraine har skabt et stort akut behov for yderligere hjælp og vi har derfor besluttet at størstedelen af indtægterne fra landsindsamlingen i år går til at hjælpe børn og familier fra Ukraine.

Gå en søndagstur med mening. Bliv indsamler søndag den 8. maj 2022! Find en ledig rute og tilmeld dig her

Indsamlervilkår; Hvordan modtager jeg information om indsamlingen?

Vi kommunikerer med dig på den e-mail, som du har givet os. Det er vigtigt, at du holder øje med information fra os, hvis der skulle ske nogle ændringer, fx hvis indsamlingen aflyses. Indsamlingsmaterialet sender vi med post til den adresse, som du har oplyst ved tilmeldingen.

Vi håber, at du også vil hjælpe os med indsamlinger i fremtiden. Derfor vil vi fremover kontakte dig og spørge, om du er interesseret i at hjælpe ved fremtidige indsamlinger, ligesom vi vil informere dig om andre aktiviteter og støttemuligheder. Du kan altid frabede dig henvendelser fra os ved at kontakte os på telefon 3373 0233, info@sosbornebyerne.dk eller ved at bruge de frameldingslinks, der indgår i alt vores elektroniske kommunikation.

For information om, hvordan SOS Børnebyerne behandler personoplysninger om dig som indsamler, henviser vi til vores persondatapolitik, som er tilgængelig på vores hjemmeside her .

Jeg vil gerne samle ind i 2023

Næste år har vi landsindsamling søndag den 14. maj, hvor vi igen samler ind, så vi kan give forældreløse og udsatte børn en tryg barndom og en fremtid.

Du kan allerede nu tilmelde dig som indsamler. I starten af 2023 sender vi en invitation til dig, hvor du har mulighed for, som en af de første, at vælge en rute, som passer dig.

Tilmeld dig her

 

Har du andre spørgsmål?

Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål ovenfor, er du velkommen til at kontakte os på