Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Værd at vide som indsamler til landsindsamlingen 9. maj

Søndag den 9. maj 2021 samler SOS Børnebyerne ind for at hjælpe forældreløse og udsatte børn. Her finder du svar på de spørgsmål, som du kan have som indsamler.

Før indsamlingen
Hvorfor bliver landsindsamlingen kontantløs?

Efter grundige overvejelser har vi besluttet, at landsindsamlingen i år er kontantløs. Da færre og færre banker har kassebeholdning, bliver det lettere for dig som indsamler, da du dermed slipper for en måske lang tur i banken for at aflevere kontanter.

I stedet for en bøtte får du i år et indsamlingsskilt med en personlig kode, så vi og du kan se, hvor meget du har samlet ind. Dem du banker på hos kan enten donere via MobilePay eller på SMS. Efter indsamlingen får du en e-mail med information om, hvor meget du har samlet ind.

Hvornår foregår indsamlingen?

Indsamlingen foregår på Mors dag –  søndag den 9. maj 2021, og du kan samle ind i tidsrummet kl. 10-18. En rute tager typisk 2-3 timer. Find en ledig rute og tilmeld dig her

Hvordan tilmelder jeg mig og får en rute?

Du kan tilmelde dig på sosindsamling.dk  indtil mandag den 3. maj og selv vælge den rute, der passer dig. Du kan finde en rute i det postnummer, du ønsker, og du kan også søge efter en specifik vej, du vil samle ind på eller i nærheden af.

Hvem kan samle ind?

Alle, der har lyst til at gøre en forskel, kan være med til at samle ind. Børn under 11 år skal dog samle ind sammen med en voksen. Børn og unge mellem 11 og 18 år må samle ind to og to.

Kan man samle ind to og to?

Det kan være hyggeligt at følges ad, når man samler ind. Hvis I er to, der gerne vil samle ind sammen, så kan I tilmelde jer på to måder. 1) I kan vælge én rute og tilmelde en af jer og følges ad på ruten. 2) Eller endnu bedre, kan I tage to ruter, der ligger ved siden af hinanden. Så skal I tilmelde jer begge to, én til hver rute, så I får en rute og et indsamlingsskilt hver. Bor I på samme adresse, og vælger I to ruter, sender vi indsamlingsskiltene i én kuvert, så vi sparer på portoen.

Husk, at børn under 11 år kun må samle ind sammen med en voksen. Børn og unge mellem 11 og 18 år må samle ind to og to.

Jeg kan ikke finde en passende rute?

Vi har omkring 20.000 ruter over hele landet. Kan du ikke finde en rute lige, hvor du bor, håber vi du vil vælge en anden rute i nærheden. Har du problemer med en rute, så ring til os på 33 73 02 33 eller skriv til landsindsamling@sosbornebyerne.dk

Kan jeg tilmelde mig helt frem til indsamlingsdagen?

Du kan tilmelde dig som indsamler helt frem til og med  mandag den 3. maj, derefter kan vi desværre ikke nå at sende indsamlingsmaterialet til dig, så du har den på indsamlingsdagen den 9. maj 2021. Du kan dog stadig nå at støtte landsindsamlingen ved at lave din egen online-indsamling her

Hvornår får jeg mit indsamlingsmateriale?

Når du har tilmeldt dig får du i god tid inden indsamlingen den 9. maj tilsendt et brev med dit indsamlingsmateriale. Brevet indeholder:

 • Dit rutekort og andre vigtige informationer
 • Et indsamlingsskilt
 • Klistermærker med teksten ’Indsamler’, der skal bæres synligt på tøjet
 • Et klistermærke med en unik QR-kode, som du skal sætte på  dit indsamlingsskilt. Når koden scannes ved en MobilePay betaling, bliver dit indsamler-ID automatisk sat på overførslen
 • Flyers, som du kan lægge i postkassen hos dem, der ikke er hjemme
 • En fin mulepose, som er doneret af De Forenede Dampvaskerier og lavet af genanvendelige tekstiler.

Vi sender brevet med post til den adresse, du har oplyst ved tilmeldingen. Har du ikke modtaget dit indsamlingsmateriale 14 dage før indsamlingen, så kontakt os på telefon 33 73 02 33 eller landsindsamling@sosbornebyerne.dk

Skal jeg selv have MobilePay for at samle ind?

Nej, du behøver ikke selv at have en smartphone eller MobilePay for at være indsamler. Det er dem, du ringer på hos, der skal bruge deres telefon til at støtte indsamlingen –  enen via SMS eller MobilePay.

Hvordan kan jeg hjælpe, hvis jeg ikke kan samle ind på dagen?

Hvis du ikke har mulighed for gå en rute den 9. maj, kan du sagtens samle ind alligevel. Du kan nemlig oprette din egen indsamling på vores hjemmeside – en slags digital indsamlingsbøtte, som du kan sende rundt til venner, familie og kolleger via e-mail og Facebook, så de kan give et bidrag til landsindsamlingen.

Du kan nemt oprette din egen digitale indsamling her.

Hvis du ikke har lyst til at oprette en digital indsamling, kan du hjælpe børnene ved at give et bidrag på SMS, MobilePay eller via netbank:

 • Send SOS150 på SMS til 1910 og støt med 150 kr.
 • Støt via MobilePay på 75301
 • Støt via netbank: Regnr. 4183, Kontonr.:  4286227
 • Du kan også vælge at blive SOS-fadder for et barn eller en by. Så giver du et fast bidrag hver måned og hjælper de mest udsatte børn til at få en tryg opvækst og en fremtid – læs mere her

Se flere måder at støtte børnene på her

Under indsamlingen
Hvor skal jeg sætte klistermærkerne med med mit indsamler-ID og QR-kode?

Det lille  klistermærke skal du sætte på indsamlingsskiltet, hvor der står “Placér indsamler-ID her”. QR-koden skal du sætte der hvor der står “Placér QR-kode her”. Det runde klistermærke skal du sætte synligt på dit overtøj.

Hvad kan jeg sige, når døren bliver åbnet?

“Goddag, jeg hedder …… og jeg samler ind for SOS Børnebyerne. Vi samler ind for at hjælpe forældreløse og udsatte børn, så de ikke skal vokse op alene. Kunne du tænke dig at give et bidrag?”

Hvis nogle spørger, hvad bidragene går til, kan du fortælle, at de bidrag, vi samler ind i dag, går til at give forældreløse og udsatte børn en tryg barndom i en SOS-børneby og til at støtte fattige og udsatte forældre, så de kan tage sig godt af deres børn. Vi takker for alle bidrag uanset størrelse og respekterer naturligvis også et nej tak.

Hvordan virker QR-koden?

Når en person vil støtte din indsamling og scanner din QR-kode, bliver dit Indsamler-ID automatisk sat på overførslen, så det tæller med i dit indsamlede beløb. Ved overførsler til MobilePay, hvor donationen ikke gives via QR-koden, kan vi ikke se, at donationen kommer fra din rute.

Den du ringer på hos, kan nemt og hurtigt give et bidrag til dig således:

 1. Han/hun åbner MobilePay på sin telefon og
 2. Trykker ‘Betal’.
 3. Trykker ‘Scan QR-kode’.
 4. Holder QR-feltet på telefonen hen over QR-koden på din indsamlingsbøtte.
 5. Indtaster beløb og tryk ‘Næste’.
 6. Tjek evt., at modtageren er ”SOS Børnebyerne – Landsindsamling”, og at dit Indsamler-ID står i notefeltet.
 7. Gennemfør betaling.

Se hvordan du bruger din personlige QR-kode her

Hvis giveren ikke ønsker at benytte QR-koden, kan han/hun vælge at overføre til MobilePay-nummer 75301, der står på dit indsamlingskilt og så skrive dit indsamler-ID i notefeltet.

Hvad gør jeg, hvis den der ringer på kun har kontanter?

Ringer du på hos en, der ikke har eller ønsker at give med MobilePay eller SMS må du sige pænt nej tak til mønter og sedler. På den flyer du har med rundt på ruten, kan man se hvordan man i stedet kan støtte via netbank eller sit VISA/Dankort på sosbornebyerne.dk.

Hvordan forholder jeg mig i forhold til corona?

Det er vigtigt for os, at du som indsamler føler dig godt klædt på til at gå ud og samle ind søndag den 9. maj, herunder at du ved, hvordan du skal forholde dig til Covid-19.

Vi forholder os naturligvis løbende til myndighedernes anbefalinger i forhold til at minimere  risikoen for smittespredning af COVID-19 og sikre en tryg indsamling for alle. Læs med her og find ud af, hvordan du skal forholde dig som indsamler.

Hvad hvis jeg ikke kan nå hele ruten?

De fleste ruter tager 2–3 timer, men vi ved, at nogle af ruterne kan tage længere tid. Kan du ikke nå hele ruten, så er det naturligvis helt i orden, at du tager så meget af ruten, som du kan overkomme. Havde du en meget lang rute sidste år, og har du ikke lyst til at bruge lige så lang tid i år, så kan du sagtens vælge den samme rute igen – og så bare tage så meget af ruten, som du kan overkomme. Tusind tak.

Vi har omkring 20.000 ruter over hele landet. Vi har valgt ikke at korte de lange ruter ned, men skriver i stedet på materialerne til indsamlerne, at man bare skal tage så meget af ruten, som man kan nå. Det kan jo være, at der næste år melder sig en ny indsamler med god tid til at tage ruten – og så er det jo ærgerligt, at ruten er blevet kortet ned, så den nye indsamler ikke samler så meget ind som muligt.

Er der en fejl på din rute, fx nogle veje der ikke hænger ordentligt sammen eller vejnavne, der ikke stemmer, så hører vi meget gerne fra dig på landsindsamling@sosbornebyerne.dk

Må jeg samle ind på veje, der ikke fremgår på min rute?

Du må kun samle ind på de veje, der står på dit rutekort, da du ellers risikerer at samle ind på en andens rute.

Hvad skal jeg gøre, når jeg er færdig med min rute?

Da indsamlingen er kontantløs, kan du bare gå hjem, når du har gået din rute. Efter indsamlingen får du en e-mail med information om, hvor meget du har samlet ind på din rute via MobilePay. Vi kan desværre ikke se, hvor meget du har samlet ind via SMS, men vi oplyser, hvor meget der gennemsnitlig er samlet ind via SMS.

Fik du ikke samlet ind?

Har du meldt dig som indsamler, men kom alligevel ikke ud og samle ind, så giv os besked, så vi ikke rykker dig for, om du har samlet ind. Ring til os på 33 73 02 33 eller skriv til landsindsamling@sosbornebyerne.dk. Oplys venligst dit indsamlerI D i mailen.

Dit indsamlingskilt må du gerne returnere til os – SOS Børnebyerne, Amerikavej 15C, 2. sal 1756 København V  så vi kan genbruge det til næste år. Flyerne kan du måske få lov til at lægge frem på det lokale bibliotek eller andet sted – ellers kan du bare smide dem til papirgenbrug.

Efter indsamlingen
Hvor meget har jeg samlet ind?

Efter indsamlingen får du en e-mail, hvor der står hvor meget du har samlet ind på MobilePay via din QR-kode og hvor meget der er samlet ind i hele Danmark. De bidrag, du får på SMS, er der desværre ikke mulighed for at registrere på dit indsamler-ID, men vi  oplyser, hvor meget der i gennemsnit er samlet ind via SMS.

Har du overskydende materialer?

Hvis du har tid og lyst, kan du tage indsamler-flyerne med ud på en gåtur og lægge i de postkasser, du kommer forbi. Hvis bare få personer giver en donation, vil det være al arbejdet værd! Du kan også spørge på din lokale café eller bibliotek, om du må lægge en stak hos dem.
Dit indsamlingskilt må du gerne returnere til os – SOS Børnebyerne, Amerikavej 15C, 2. sal 1756 København V , så vi kan genbruge det til næste år.

Andet
SOS Børnebyerne i medierne lige nu

To eksterne undersøgelser bestilt af SOS Børnebyerne har afdækket en række sager om svigt i beskyttelse af børn i SOS børnebyernes varetægt. Vi er meget berørte af sagen og ser på den med den allerstørste alvor. Hele organisationen arbejder på højtryk for at komme til bunds i problemerne og rette op på dem. For os er børnenes sikkerhed det vigtigste, og de har fortsat brug for din hjælp.

Du kan læse mere om sagen og vores håndtering her

Den nuværende medieomtale giver dig måske nogle overvejelser omkring landsindsamlingen.

Det kan vi godt forstå, og vi har derfor svaret på en række spørgsmål, som kunne være relevante for dig, da vi ønsker, at du skal have en god oplevelse, når du samler ind på søndag.

Se spørgsmål og svar

Kommer der lige så mange penge ind, når man ikke må modtage kontanter?

Ja, det tyder det på! Mere end 4 mio. danskere har MobilePay – så det er flere end der rent faktisk har kontanter liggende hjemme. I takt med den fortsatte udbredelse af MobilePay – som er blevet forstærket under corona hvor færre mennesker benytter kontanter og hvor kontanter ikke kan benyttes i alle butikker – forventer vi at flere mennesker i år både kan og vil støtte landsindsamlingen via MobilePay.

Så meget samlede vi ind i 2020

En stigning i antallet af corona-smittede betød, at vi desværre måtte aflyse vores fysiske landsindsamling i 2020. Selvom tusindvis af indsamlere ikke kom på gaden som planlagt, lykkedes det alligevel at samle 1,4 millioner kroner ind online. Læs mere om resultatet fra landsindsamlingen i 2020  her .

Hvordan kan man ellers støtte SOS Børnebyerne?

Har du ikke mulighed for at samle ind, er der mange andre måder, du kan støtte SOS Børnebyerne på:

 • Netbank reg.nr. 4183 konto nr. 4286227
 • Mobile Pay på 75301
 • Giro +01 4286227
 • Online på www.sosbørnebyerne.dk
 • Send  SOS50 på SMS til 1910 og støt med 50 kr.*
 • Send SOS150 på SMS til 1910 og støt med 150 kr.*
 • Opret din egen online indsamling her
 • Du kan også vælge at blive SOS-fadder for et barn eller en by. Så giver du et fast bidrag hver måned og hjælper de mest udsatte børn til at få en tryg opvækst og en fremtid – læs mere her

Se flere måder at støtte børnene på her

* Pris 50 / 150 kr. Udbydes af SOS Børnebyerne, Amerikavej 15 C, 2. sal, 1756 København V, tel: 33 73 02 33. Ved donation accepterer du, at SOS Børnebyerne kontakter dig vedr. bidrag.

Hvad går pengene til?

SOS Børnebyerne arbejder på to måder i over 130 lande. I børnebyerne giver vi udsatte og forældreløse børn et nyt hjem, en ny familie og en ny SOS-mor, der holder børnene i hånden hele vejen gennem deres opvækst, indtil de er voksne og flyvefærdige.

Uden for børnebyerne arbejder vi forebyggende med sårbare og udsatte familier for at forhindre, at fattigdom splitter familien ad og efterlader børnene alene. Vi støtter forældrene, så de får økonomisk overskud i hverdagen, og børnene får en helt almindelig barndom med et trygt hjem, kærlige forældre, skole og kammerater.

I SOS Børnebyerne støtter vi børnene gennem de små og store udfordringer, som et børneliv er fuldt af. Vi mener, at alle børn har ret til en tryg barndom i en kærlig familie.

Gå en søndagstur med mening. Bliv indsamler søndag d. 9. maj 2021! Find en ledig rute og tilmeld dig her

Indsamlervilkår; Hvordan modtager jeg information om indsamlingen?

Vi kommunikerer med dig på den e-mail, som du har givet os. Det er vigtigt, at du holder øje med information fra os, hvis der skulle ske nogle ændringer, fx hvis indsamlingen aflyses. Indsamlingsmaterialet sender vi med post til den adresse, som du har oplyst ved tilmeldingen.

Vi håber, at du også vil hjælpe os med indsamlinger i fremtiden. Derfor vil vi fremover kontakte dig og spørge, om du er interesseret i at hjælpe ved fremtidige indsamlinger, ligesom vi vil informere dig om andre aktiviteter og støttemuligheder. Du kan altid frabede dig henvendelser fra os ved at kontakte os på telefon 3373 0233, info@sosbornebyerne.dk eller ved at bruge de frameldingslinks, der indgår i alt vores elektroniske kommunikation.

For information om, hvordan SOS Børnebyerne behandler personoplysninger om dig som indsamler, henviser vi til vores persondatapolitik, som er tilgængelig på vores hjemmeside her .

Har du andre spørgsmål?

Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål ovenfor, er du velkommen til at kontakte os på