Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Jeg er ikke forældreløs

18-årige Anna har mistet både sine forældre og sine bedsteforældre, men hun føler sig ikke forældreløs. ”Alle børnene i børnebyen har en rigtig mor – sådan føles det i hvert fald," siger hun.

 

Det er seks år siden, at Anna flyttede ind hos SOS-familien i Pusjkin tæt på Skt. Petersborg i Rusland. Her fik hun hjælp til at forsone sig med fortiden – og tro på fremtiden.

”Da mine forældre blev skilt, begyndte min mor at drikke. I starten drak hun kun lidt, men det blev mere og mere. Til sidst begyndte hun at slå mig,” fortæller Anna.

Hun gik i skole med tydelige blå mærker på kroppen. Klassekammeraterne drillede hende, men til sidst opdagede læreren, hvordan hun havde det derhjemme. Sammen med myndighederne blev det besluttet, at den dengang 12-årige Anna skulle flytte ind i SOS-børnebyen i Pusjkin.

“Jeg husker, at jeg glædede mig til at komme hertil. Her ville jeg få en ny familie med søskende og få aftensmad hver dag,” mindes Anna.

 

Begge Annas biologiske forældre er døde.

Mor Svetlana

Anna løfter katten Maroisa op og giver den et kram. Nu består hendes familie af SOS-mor Svetlana, tvillingerne Akelia og Calina samt Dimitria, Mikail og Pjotr.

Familien bor i et rummeligt hus, der sammen med ti andre huse udgør børnebyen. De 54 børn og unge vokser op her i børnebyen, fordi deres forældre af forskellige grunde ikke kan tage sig af dem – enten på grund af stofmisbrug, fysisk eller psykisk sygdom, fordi de sidder i fængsel eller ikke længere lever.

Det er vigtigt at have én, man kan kalde mor. Én der siger ”godnat, min sol” og aer dig over håret, før du går i seng”

SOS-mor Svetlana (46), tvillingerne Akelia og Calina (13), Dimitria (13), Mikail (17). Pjotr er ikke til stede. Anna sidder øverst.
Foto: Nina Ruud

Anna kigger i fotoalbums og mindes sin fortid inden børnebyen.
Foto: Nina Ruud

SOS-mor Svetlana og Anna laver aftensmad til familien.
Foto: Nina Ruud.

Svetlana med familiekatten Maroisa.
Foto: Nina Ruud.

”Jeg var meget knyttet til mine bedsteforældre og græd, da de døde,” fortæller Anna.