Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

 

I Jimma i Etiopien falder julen først den 7. januar, men allerede nu går både børn og voksne i gang med forberedelserne. Foto: SOS Børnebyerne Etiopien

I børnebyer rundt omkring i verden bor børn med forskellige religiøs baggrunde ofte sammen i samme SOS-familie. Her deler de hverdag, barndomsminder og opvækst på kryds og tværs af tro. Fejring af hinandens religiøse helligdage er en vigtig del i børnenes liv. Og den glade juletid er ingen undtagelse.

I børnebyen Jimma i Etiopien forbereder børn og voksne julen meget omhyggeligt. I forhold til vores jul falder julen i Jimma først den 7. januar, fordi Etiopien følger den julianske kalender og ikke den gregorianske, som vi gør i Danmark.

Forberedelserne – både for de ortodokse kristne og protestanterne – begynder omkring en måned før den 7. januar. Børnene arbejder sammen om at lave et julespil. De øver deres roller, vælger sange og digte, som fortæller om Jesu Kristus fødsel og finder små afsnit i Bibelen, som skal indgå i julespillet.

Alle er med juleaften

Når det så bliver juleaften den 7. januar, er hele SOS-børnebyen med: mødre, tanter, det administrative personale og også de muslimske børn. Det er vigtigt for SOS Børnebyerne, at børnene lærer om andre religioner og lærer at respektere dem. Det opnår man blandt andet ved at dele sine traditioner og højtider med hinanden.

Først optræder de katolske og protestantiske børn deres julespil foran hele børnebyen. Derefter er der gudstjeneste i kirken, hvor børnene møder op i den traditionelle dragt ”shamma”, som er lavet af hvid, tynd bomuld med farvede striber i bunden.

Efter gudstjenesten skal alle hjem i familiehusene og spise julemiddag. Den mest almindelige juleret er en krydret kyllingeret med grøntsager, som serveres med traditionelt etiopisk brød.

Drengene, der er tilhængere af den ortodokse kirke, fremfører her en sang for resten af børnebyen i Jimma.