Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Børnene festede for deres nye solceller

Børnebyen i Zanzibar har fået billigere, stabil og klimavenlig strøm fra et solcelleanlæg, som SOS Børnebyernes hovedpartner Solar har doneret. Besparelsen på elregningen går direkte til at hjælpe flere udsatte og forældreløse børn.

Solcelleanlæg Zanzibar

Over 100 personer og den lokale tv-station var mødt op, da SOS-børnebyen på Zanzibar indviede et solcelleanlæg.

Solpanelerne hjælper familierne i dagtimerne

Solpanelerne er en donation fra SOS Børnebyernes hovedpartner Solar, og anlægget er blevet bygget i et samarbejde med organisationen Ingeniører uden Grænser.

I sin takketale roste børnebyens leder, Asha Salim, Solar, som er en privat virksomhed, for at investere i udviklingen af børnebyen:

”Som så mange andre udviklingslande har Zanzibar daglige problemer med strømafbrydelser.

Solcelleanlægget sikrer os en stabil strømforsyning i dagtimerne, hvor vi har et højt elforbrug – i familierne, hvor mødrene laver mad og vasker tøj, og i skolen og kontorerne, hvor vi bruger computere. Det får stor betydning for vores arbejde, men det vigtigste er selvfølgelig den store økonomiske besparelse.

solcelleanlaeg bliver indviet i Zanzibar
To piger fra børnebyen overrakte blomster, da solcelleanlægget blev indviet. Foto: Mette Schmidt.

Grøn energi gavner børnene

Anlægget reducerer børnebyens udgifter til el med 10 procent om året, og samtidig sparer børnebyen tusindvis af kroner på diesel til en generator, der hidtil har sat i gang under strømsvigt. Besparelserne på elregingen og til den dyre diesel kommer direkte børnene til gode, forsikrer Asha Salim:

”For det sparede beløb vil vi kunne hjælpe endnu flere udsatte og forældreløse børn til en tryg opvækst i en SOS-familie eller gennem vores familieprogrammer.”

I SOS-familierne i børnebyen er mødre og børn nysgerrige på den store installation, der har rejst sig i udkanten af børnebyens køkkenhave – godt gemt af vejen for børnenes daglige færden. Børn og mødre har lært om klimavenlig energi, og børnene har fået strenge instrukser om at passe godt på anlægget.

Et webcam overvåger solcelleanlægget i SOS-børnebyen i Zanzibar
Via et webcam kan børnebyens handyman Vuai Vuai og Solars medarbejder Jacob Mortensen holde øje med oversiden af solpanelerne. Foto: Mette Schmidt.

Solar-medarbejder styrede byggeriet

SOS-medarbejder Jacob Mortensen var for anden gang rejst med til Zanzibar for at få solpanelerne monteret på det specialbyggede stålskelet, som han designede på sin første tur til børnebyen.

Til at hjælpe sig med monteringen havde Jacob Mortensen Preben Byberg fra Ingeniører uden Grænser samt børnebyens handyman Vuai Vuai, der kommer til at stå for driften og vedligeholdelsen af anlægget fremover.

”Vi har valgt at sætte 42 paneler op og have to i reserve på grund af forholdene, hvis et eller andet skulle gå galt. Vi har valgt højtydende Hyundai-paneler, så de dækker mindst muligt af børnebyens køkkenhave, og de kan holde til et højt tryk pr. kvadratmeter i tilfælde af, at noget bliver kastet på anlægget, eller hvis nogle af børnene kunne finde på at kravle på panelerne,” siger Jacob Mortensen.

For det sparede beløb vil vi kunne hjælpe endnu flere udsatte og forældreløse børn til en tryg opvækst i en SOS-familie eller gennem vores familieprogrammer.